23:39:47 16.10.2019
 
Stiri

Ex-premierul Gaburici a DEZVĂLUIT de ce a acceptat să preia funcția de ministru al Economiei și Infrastructurii. Care sunt cele mai importante realizări ale sale în 2018

Alegeri 2018 19.02.2019 13:40 Vizualizări506 Autor: Ziarul National
Ex-premierul Gaburici a DEZVĂLUIT de ce a acceptat să preia funcția de ministru al Economiei și Infrastructurii. Care sunt cele mai importante realizări ale sale în 2018

Fostul premier Chiril Gaburici, candidat la alegerile parlamentare în circumscripția nr. 31 (sectoarele Râșcani/Ciocana), a declarat într-un interviu pentru Almanahul Politic – 2018 de ce a acceptat propunerea Partidului Democrat de a prelua conducerea Ministerului Economiei și Infrastructurii.

„În primul rând, la acea etapă, un minister într-o atare componenţă era o noutate pentru R. Moldova. Vorbim aici despre o instituţie complexă, care cuprinde foarte multe sectoare strategice – energetică, infrastructură, mediu de afaceri, construcţii, transport, etc. Mandatul de ministru a fost o provocare pentru mine personal şi pentru echipa mea, pentru că a fost nevoie să construim sistemul de muncă de la 0, cu foarte multe domenii şi probleme moştenite. Încă de la începutul anului am stabilit împreună priorităţile şi am luptat să avem cât mai multe realizări”, a declarat acesta.

Acesta afirmă că, imediat după numirea în funcție, a stabilit o listă cu priorități pentru fiecare sector administrat de MEI. „În acest sens s-a făcut un lucru de echipă enorm. Am avut iniţial în jur de 300 de acţiuni, iar dintre acestea am ieşit cu 7 priorităţi, cele mai importante, la care am adăugat sub-activităţi. Astfel, a fost posibil să ne focusăm pe un număr mai mic de acţiuni, dar care într-adevăr să ne dea posibilitatea să realizăm lucruri mari. Mai mic numeric, mai mare ca impact”.

Sursa citată a subliniat că în 2018 MEI se poate lăuda cu foarte multe reușite. Pe fiecare din domeniile strategice am muncit pentru a lăsa în spate realizări frumoase. Am construit 1.600 km de drumuri bune, am iniţiat construcţia conductei de alimentare cu gaze Iaşi-Ungheni-Chişinău, am implementat mai multe reforme care să facă mai confortabilă activitatea mediului de afaceri, inclusiv reducerea numărului actelor permisive şi reforma fiscală. Nu am uitat nici de sectorul IT, un sector căruia am dedicat anterior 15 ani din viaţa mea. Am lansat în acest an şi educaţia digitală din clasele primare, ca să putem creşte o nouă generaţie de specialişti, cu locuri de muncă bune şi bine plătite. Aş avea nevoie de câteva ore, pentru a le înşira pe toate. Evident, nu am reuşit tot, în primul rând datorită faptului că am fost ambiţioşi la începutul anului, ne-am pus scopuri mari, am muncit pentru ele şi acum continuu ne mişcăm în această direcţie”.

Gaburici s-a referit mai detaliat la cele mai importante realizări, în speță la construcţia conductei de alimentare cu gaze Iaşi – Ungheni – Chişinău, care va spori securitatea energetică a R. Moldova.

„Construcţia conductei de alimentare cu gaze Iaşi – Ungheni - Chişinău este unul din cele mai importante proiecte realizate de noi în 2018. Mă bucur că am reuşit să semnăm absolut toate contractele cu ei, a avut loc tranzacţia şi a demarat procesul de selectare a subantreprenorilor care vor construi conducta. Ne propunem ca, până la finele anului 2019, conducta să fie funcţională.

O altă realizare importantă ţine tot de domeniul energetic, doar că vorbim despre alimentarea cu energie electrică. Am luat o decizie despre care se tot discuta pe coridoarele MEI în ultimii câţiva ani, despre cum ne putem conecta la energia electrică venită din UE, şi anume: direct sau folosim posibila conectare a colegilor noştri din Ucraina? În urma mai multor discuţii şi consultări, am decis să ne racordăm direct şi am pornit toate procesele aferente. Avem semnate contractele cu finanţatorii şi partenerii externi: BERD şi BEI. Proiectul a demarat cu succes.

Tot în responsabilitatea noastră a fost şi gestionarea proiectului „Arena Chişinău”. Ne-am implicat cu toate resursele, am elaborat cadrul legal, iar acum este deja în derulare. În acest an, pe data de 14 octombrie, „Arena Chişinău” va găzdui primul eveniment”, a enumerat acesta.

Continuarea AICI.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Top stiri

Luminita 19.02.2019 14:54

Aceasta postare este achitata din Fondul Electoral? Intrebare pentru Ziarul National.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.10.2019 09:03 Nicolae Negru Chișinău, capitala Europei de la Lisa...

11.10.2019 08:59 Nicolae Negru Cine îl va salva pe Plahotniuc?

07.10.2019 09:23 Nicolae Negru Într-o căsătorie de interes, Dodon și...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cine credeți că are șanse să câștige funcția de primar general al Chișinăului la alegerile locale din octombrie 2019?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md