15:28:22 18.10.2019
 
Stiri

SEMNAT // BEI acordă 38 de milioane de euro companiei TRANSGAZ pentru gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău: Gaburici: „R. Moldova va fi INTEGRATĂ în proiectele de infrastructură energetică ale UE”

Economie 25.01.2019 11:02 Vizualizări1293 Autor: Ziarul National
SEMNAT // BEI acordă 38 de milioane de euro companiei TRANSGAZ pentru gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău: Gaburici: „R. Moldova va fi INTEGRATĂ în proiectele de infrastructură energetică ale UE”

SNTGN Transgaz SA şi Banca Europeană de Investiţii (BEI) au semnat joi, la Luxemburg, contractul de împrumut în valoare de 38 de milioane euro prin care BEI acordă finanţare Eurotransgaz SRL, subsidiara Transgaz în Republica Moldova, în vederea finanţării Vestmoldtransgaz SRL pentru proiectul de interconectare Ungheni - Chişinău.

Proiectul constă în construirea unei conducte noi de transport gaze naturale Ungheni - Chişinău.

Reţeaua de transport gaze naturale Ungheni - Chişinău reprezintă faza a II a proiectului de interconectare Iaşi -Ungheni- Chişinău, iar autoritățile de la ambele maluri ale Prutului au promis că această conductă va fi dată în exploatare până la finele anului 2019.

Tot la Luxemburg, Transgaz și BEI au semnat și contractul de împrumut pentru 100 de milioane de euro reprezentând cea de-a doua tranşă din împrumutul aprobat pentru Transgaz, în valoare de 150 de milioane de euro.

BEI a acordat 150 de milioane de euro pentru finanţarea unei noi conducte de transport, în lungime de 308,2 kilometri, ce va conecta resursele de gaze naturale ale României de la ţărmul Mării Negre atât cu reţeaua naţională de transport gaze naturale, cât şi cu coridorul BRUA (conducta Tuzla - Podişor), conectând astfel sistemele de transport gaze naturale din Europa de Sud-Est, Centrală şi Europa de Vest.

„Proiectele inovatoare semnate astăzi (joi, 24 ianuarie, n.r.) sunt importante atât pentru România şi Moldova, cât şi pentru Uniunea Europeană. Acestea contribuie la securitatea în aprovizionarea cu gaze şi la diversificarea resurselor energetice. Acest lucru sporeşte competitivitatea în sectorul energetic cu implicaţii pozitive pentru clienţii în ceea ce priveşte preţurile corecte şi fiabilitatea”, a declarat vicepreşedintele BEI, Andrew McDowell.

La rândul său, Ion Sterian, directorul general al Transgaz, a declarat că pentru compania pe care o conduce cooperarea cu BEI vizează asigurarea finanţării competitive a proiectelor strategice de investiţii, menite să contribuie la îndeplinirea obiectivelor Uniunii Europene de dezvoltare durabilă a infrastructurii de transport gaze naturale, diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale şi consolidarea securităţii şi solidarităţii energetice.

„BEI a semnat până acum cu Transgaz trei contracte de finanţare, în valoare de 50 de milioane de euro fiecare, două pentru punerea în aplicare a primei faze a proiectului de interes comun (BRUA) şi unul ca primă tranşă pentru construcţia conductei Tuzla - Podişor. Astăzi, s-a semnat contractul pentru tranşa a doua, în valoare de 100 de milioane de euro, din împrumutul total de 150 de milioane de euro acordat pentru acest proiect. Este de importanţă strategică ca, gazul produs în Marea Neagră, să fie transportat prin Sistemul Naţional de Transport gaze naturale spre piaţa românească şi europeană, pentru a spori securitatea aprovizionării cu gaze naturale în România şi UE şi a garanta aprovizionarea cu gaze naturale a consumatorilor interni şi din regiune", a spus Ion Sterian.

La rândul său, ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a subliniat că odată cu edificarea acestui gazoduct „R. Moldova va fi integrată în proiectele de infrastructură energetică ale UE”.

„Este un proiect foarte important pentru R. Moldova, care va permite asigurarea securității aprovizionării cu gaze naturale prin diversificarea căilor şi surselor de aprovizionare. Acest proiect ne oferă o nouă alternativă de gaz, care va consolida securitatea energetică. Un alt moment important este faptul că țara noastră va fi integrată în proiectele de infrastructură energetică ale UE”, a menționat Chiril Gaburici.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.10.2019 09:08 Nicolae Negru Geopolitica dus-întors sau de ce să n...

14.10.2019 09:03 Nicolae Negru Chișinău, capitala Europei de la Lisa...

11.10.2019 08:59 Nicolae Negru Cine îl va salva pe Plahotniuc?

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cine credeți că are șanse să câștige funcția de primar general al Chișinăului la alegerile locale din octombrie 2019?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md