10:21:04 23.01.2020
 
Stiri

Ex-guvernatorul BNM Drăguțanu, ARGUMENTE NECLARE în fața Comisiei parlamentare de anchetă: „Că nu a putut, că nu a știu nimic, dar s-au scos 13,5 miliarde de lei”

Economie 23.07.2019 15:33 Vizualizări2422 Autor: Ziarul National
Ex-guvernatorul BNM Drăguțanu, ARGUMENTE NECLARE în fața Comisiei parlamentare de anchetă: „Că nu a putut, că nu a știu nimic, dar s-au scos 13,5 miliarde de lei”


Președintele Comisiei de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor devalizării sistemului bancar din R. Moldova și investigării fraudei bancare, Alexandru Slusari, spune că a rămas dezamăgit de explicațiile fostului guvernator al Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Dorin Drăguțanu, privind furtul din sistemul bancar. Fostul guvernator nu a putut explica astăzi în fața Comisiei parlamentare nici de ce BNM nu a impus administrare specială la Banca de Economii a Moldovei (BEM), imediat după ce Guvernul a aprobat acordarea garanțiilor de stat.

„Din punctul meu de vedere, domnul Drăguțanu a încercat să paseze responsabilitatea. Adică, BNM a făcut tot ce a putut și nu a dispus de instrumente necesare pentru a gestiona criza din 2013-2014. Întrebarea firească a fost cine i-a încurcat să ceară modificarea legislației în domeniu? A spus că a făcut demersuri, însă nu este clar, nu au fost propuneri pentru gestionarea crizei. Dacă cineva v-a blocat, atunci spuneți cine. Argumentul și justificarea sa: nu a fost voință politică, fără a da nume. Asemenea justificări, variante, nu mai merg. De ce în 2012 au fost blocate, iar peste trei săptămâni deblocate acțiunile grupului Platon în BEM? În acea perioadă a început toată creditarea neperformantă. Dânsul ne spune că, probabil, au fost argumente juridice, că nu ține minte”, a declarat astăzi Slusari, după audierea lui Drăguțanu.

Citește și: Candu infirmă că l-ar fi CONTROLAT pe guvernatorul Drăguțanu, așa cum a declarat Filat: „Dorin Drăguțanu are un profil și un nivel de profesionalism și de integritate chiar la superlativ”

Fostul guvernator a fost întrebat care a fost poziția sa față de emisia suplimentară, care a dus la pierderea pachetului de control al BEM de către stat.

„Vă spun sincer că mi s-a creat impresia că dânsul a avut propria părere, dar nu era de acord cu ea. Parcă exista părerea domnului Drăduțanu și părerea BNM. Că dânsul a insistat, că nu a sprijinit emisia suplimentară, că mai întâi opta pentru capitalizarea BEM, după care să fie scoasă la privatizare. I-am adus documentul oficial de la BNM din 11 iunie 2013, unde BNM propune această emisie suplimentară. A spus da, probabil la nivel instituțional așa a fost… Că BNM nici nu a sprijinit, dar nici nu s-a opus emisiei suplimentare și că în general nu e treaba BNM, că sunt acționari, este ceva incredibil… BNM este principalul regulator și el să iasă și să spună așa ceva? Dacă atunci BNM spunea că nu e cea mai bună soluție, eu cred că situația putea fi gestionată altfel”.

Totuși, Slusari a fost uimit cel mai mult de faptul cum Dorin Drăguțanu a argumentat că nu a cerut administrarea specială la BEM după acordarea garanțiilor de stat. „Am întrebat de ce, la 7 noiembrie, când a fost luată decizia de a acorda garanții de stat, nu s-a instituit administrare specială la BNM. Apoi, pe 25-26 noiembrie, au fost scoase 13,5 miliarde de lei. Administrarea specială a fost abia la 27 noiembrie, când banca a fost deja întoarsă ciuruită, fără bani. A spus că noi nu am știut, nu am putut. Poziția lui nu poate fi privită ca a unui guvernator. Tot ce a făcut el este bine, dar nu este clar de ce s-a ajuns la furtul miliardului”, a precizat sursa citată.

Audierile în comisie vor continua joi, când în fața membrilor urmează să se prezinte fostul ministru al Finanțelor, Anatol Arapu, ex-ministrul Economiei, Andrian Candu, și ex-premierul Iurie Leancă.

„Probabil cu acești oameni vom încheia audierile. Poate vor fi audiate persoane care se află actualmente în detenție”, a conchis Slusari, referindu-se la Vlad Filat și Veaceslav Platon.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..

Stiri relevante

Voila 23.07.2019 17:03

Dacă îl întrebau despre sala de sport sigur știa ce să spună. https://www.ziarulnational.md/dragutanu-in-istorie-intrebare-de-ce-aveti-nevoie-de-doua-masini-raspuns-si-daca-se-strica-una/

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.01.2020 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Exemplul lui Plahotn...

17.01.2020 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Dilema lui Dodon în ...

15.01.2020 11:30 Ziarul National Victor Chirilă // Opriți-l pe șahmati...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că R. Moldova are nevoie de mai multe aeroporturi internaționale, inclusiv la Sud și la Nord, așa cum propune președintele Igor Dodon?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md