Europarlamentarul Băsescu a cerut, REPETAT, ca R. Moldova să i se dea o perspectivă clară de ADERARE la UE. Cum a reacționat Maia Sandu
Parlamentul European trebuie să ia cât mai repede în analiză posibilitatea ca Republica Moldova să fie una din viitoarele țări-membre ale Uniunii Europene. Declarația a fost făcută de fostul președinte al României, europarlamentarul, Traian Băsescu, în cadrul ședinței Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului European.
Într-o dezbatere a eurodeputaților din Comisia AFET cu premierul Maia Sandu, Băsescu a precizat că extinderea Uniunii Europene dincolo de Prut ar apărea „într-un moment potrivit” în care Rusia lui Vladimir Putin are deja „nevoile strategice satisfăcute”.
„Aș vrea să subliniez un lucru: de 30 ani, R. Moldova se bucură de asistența Uniunii Europene și de parteneriatul cu România. Totuși, țara stă pe loc, indiferent că sunt regimuri democratice sau mai puțin democratice cum a fost cel al lui Plahotniuc. Explicația este una singură: țara este lăsată de Uniunea Europeană într-o zonă gri. Uniunea Europeană n-a dat o perspectivă de integrare în Uniune acestei țări. Și rămâne o țară cu o frontieră lungă cu Transnistria controlată de Federația Rusă și de separatiști, rămâne o țară căreia Uniunea Europeană îi oferă asistență tehnică pentru justiție, dar nu-i oferă perspectiva prosperității europene prin perspectiva de a deveni țară membră a Uniunii Europene. Eu cred că în această Comisie atât de importantă pentru deciziile politice ale Parlamentului avem obligația ca atât de repede cât este posibil să luăm în analiză posibilitatea ca Republica Moldova să fie una din viitoarele țări membre ale Uniunii Europene printr-o extindere a procesului de extindere și dincolo de Prut. De ce vorbesc despre extinderea dincolo de Prut? Dintr-un motiv simplu: interesele lui Putin în Republica Moldova s-au diminuat. Până acum, avea nevoia de Transnistria ca un punct strategic în socotelile lor belicoase legate de controlul securității la Marea Neagră. Astăzi, Putin are nevoile strategice satisfăcute prin ocuparea Crimeii și prin ticsirea Crimeii cu armament și militari. De aceea, cred că prezintă mai puțin interes pentru Putin Republica Moldova și ar fi un moment potrivit ca Republicii Moldova să i se dea perspectiva de integrare în Uniunea Europeană”, a spus Băsescu, în intervenția sa.
În răspunsul ei, premierul Maia Sandu a punctat că „perspectivele de integrare europeană a R. Moldova” menționate de Traian Băsescu „ar fi de foarte mare ajutor”.
„Înțelegem clar că trebuie să punem în aplicare Acordul de Asociere. Știm de câte ori guvernul R. Moldova și-a dezamăgit cetățenii, dar i-a dezamăgit și pe partenerii europeni. Știm că trebuie să obținem rezultate în privința angajamentelor noastre, dar evident, trebuie să știm ce ne așteaptă la capătul acestui drum îndelugat și greu”, a spus Sandu.
O delegație din Republica Moldova condusă de premierul Maia Sandu se află miercuri într-o vizită oficială la Bruxelles unde va avea întrevederi cu fostul președinte al României și actual eurodeputat Traian Băsescu, cu liderul Renew Europe Dacian Cioloș și cu vicepreședintele grupului PPE Siegfried Mureșan.
Din delegație fac parte și președintele Parlamentului de la Chișinău Zinaida Greceanîi, dar și ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicolae Popescu.
Vizita oficialilor de la Chișinău include întrevederi și cu președintele Parlamentului European, David Maria Sassoli, și cu comisarul european pentru Politică de Vecinătate și Negocierile de Extindere, Johannes Hahn.
Jim Carrey a desenat o caricatură a Melaniei Trump care a pus Twitter-ul pe jar
Cât valorează inelul de logodnă personalizat primit de Maria Sharapova
Cum le-a schimbat trecerea timpului pe cele mai frumoase actrițe de la Hollywood. Imagini vechi de peste 20 de ani