04:21:44 19.06.2019
 
Stiri

Drăguțanu: „Nu e nevoie de bani ca să desenezi credite!” MILIARDE de lei pentru băncile administrate special

Economie 05.02.2015 11:41 Vizualizări1102 Autor: Virginia Nica
Drăguțanu: „Nu e nevoie de bani ca să desenezi credite!” MILIARDE de lei pentru băncile administrate special

Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Dorin Drăguțanu, susține că rapoartele statistice privind situația băncilor în luna noiembrie 2014 au fost influențate de fluxurile bănești artificiale ale băncilor administrate special, instituții cărora BNM le-a oferit lichidități de patru miliarde de lei.

Potrivit guvernatorului, informațiile prezentate în rapoartele statistice ale băncilor afișate de BNM în noiembrie au fost influențate de tranzacțiile suspecte de la cele trei bănci care se află sub administrare specială. „Nu este nevoie de lichidități ca să desenezi credite. În noiembrie, băncile administrate special au înregistrat fluxuri bănești artificiale. O bancă a acordat în noiembrie credite noi în volum dublu. Aceste credite noi de calitate bună au avut ca scop de a acoperi creditele neperformante”, a explicat Dorin Drăguțanu.

În același timp, guvernatorul susține că analiza operațiunilor intrabancare, adică vânzarea și cumpărarea de valută între băncile administrate special și agenții economici, arată că este vorba de sume exorbitante care au fost tranzacționate în repetetate rânduri pentru ca să arate că aceste instituții bancare au un bilanț contabil sănătos.

Dorin Drăguțanu a anunțat și care este suma alocată sub formă de lichidități băncilor administrate special. Este vorba de patru miliarde de lei sau circa 3,5% din valoarea PIB-ului. Guvernatorul susține că scopul oferirii accesului la lichidități a fost de a-i proteja pe cei care au depozite la aceste trei bănci.

Amintim că BNM a instiuit administrare specială la băncile „Banca Socială”, „Unibank” și Banca de Economii, ca urmare a unor tranzacții suspecte realizate între aceste instituții. Începând cu săptămâna viitoare, compania internațională „Kroll Associates UK Limited” va investiga situația la aceste bănci.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.06.2019 16:00 Ziarul National Victor Chirilă // Despre victorie, cu...

17.06.2019 09:23 Nicolae Negru Fantoma lui Plahotniuc

14.06.2019 09:20 Nicolae Negru Frau Maia Sandu, ieșind din burta PSRM

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de acord cu alegerea Zinaidei Greceanîi, lidera PSRM, în funcția de președintă a Parlamentului?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md