15:11:47 13.07.2020
 
Stiri

DOC // Informațiile despre subiecții controversatei Legi privind declararea voluntară și stimularea fiscală NU sunt SECRETE: Verdictul Curții Constituționale

Economie 12.12.2019 13:03 Vizualizări1549 Autor: Ziarul National
DOC // Informațiile despre subiecții controversatei Legi privind declararea voluntară și stimularea fiscală NU sunt SECRETE: Verdictul Curții Constituționale
Poză simbol


Prevederea din Legea aprobată cu scandal, în iulie 2018, privind declararea voluntară și stimularea fiscală, care secretiza datele despre beneficiarii acesteia, este neconstituțională.

Verdictul aparține Curții Constituționale, care a declarat neconstituțional art. 16, alin. 9 din legea respectivă, potrivit căruia informațiile aferente executării legii „se vor prezenta doar la solicitarea Autorității Naționale de Integritate, a Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor și a subiectului declarării voluntare”.

Magistrații de la Înalta Curte susțin că Serviciul Fiscal de Stat sau instanțele de judecată urmează să ofere acces la aceste informații, ținând cont de contribuția acesteia la o dezbatere de interes public, gradul de notorietate a persoanelor afectate de informația solicitată etc.

Menționăm că solicitarea la Curtea Constituțională a fost făcută de avocatul Vitalie Zamă.


Foto: Facebook/Vitalie Zamă

Amintim că, potrivit Legii privind declararea voluntară și stimularea fiscală, persoanele care şi-au declarat voluntar, până în februarie 2019, banii și bunurile ascunse și au plătit o taxă de 6% din valoarea acestora la bugetul de stat, nu pot fi urmărite pentru neachitarea impozitelor, taxelor, a contribuţiilor de asigurări sociale de stat, iar bunurile declarate voluntar nu pot constitui obiectul unei cauze penale.

Atât Centrul Național Anticorupție, cât și experții independenți atrăgeau atenția că această lege ar urmări legalizarea banilor murdari și bunurilor provenite din infracțiuni.

Presa a scris anterior că, în baza acestei legi, ar fi fost declarate vreo 15 milioane de lei, iar impozitul plătit la stat s-a ridicat la numai 1,1 milioane de lei.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
13.07.2020 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Niște canalii

11.07.2020 10:46 Ziarul National Alecu Reniță // Statalitatea dodonis...

10.07.2020 09:27 Nicolae Negru Nicolae Negru // Gațcaniada sau cum a...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md