05:45:15 19.07.2019
 
Stiri

Liderii G20 au ajuns la un COMPROMIS pe tema spinoasă a schimbărilor climatice. Ce a promis Trump după ce a scos SUA din Acordul de la Paris

Știri 09.07.2017 10:30 Vizualizări1869 Autor: Ziarul National
Liderii G20 au ajuns la un COMPROMIS pe tema spinoasă a schimbărilor climatice. Ce a promis Trump după ce a scos SUA din Acordul de la Paris Sursa: ziare.com

Liderii G20, organizaţie din care fac parte cele mai puternice state din lume, au ajuns, sâmbătă, la un compromis pe tema spinoasă a schimbărilor climatice.

Informaţia a fost publicată iniţial pe surse de AFP şi confirmată apoi de comunicatul oficial al summitului.

Schimbările climatice reprezintă un motiv de tensiune între SUA, UE şi alte ţări, după ce preşedintele american Donald Trump a retras Statele Unite din Acordul de la Paris, motiv pentru care a fost criticat de mai mulţi şefi de state.

Acum, după mai multe ore de negocieri, liderii G20 au recunoscut retragerea SUA din Acordul de la Paris. Însă Trump a promis că va colabora cu restul naţiunilor pe această temă.

Iată paragraful despre schimbările climatice din textul comunicatului ce marchează finalul summit-ului, potrivit The Guardian:

„Am luat la cunoştinţă decizia Statelor Unite de a se retrage din Acordul de la Paris. SUA au anunţat (...) că reafirmă angajamentul luat pentru a găsi o abordare care să conducă la reducerea nivelului emisiilor poluante, totodată susţinând creşterea economică şi satisfăcând cererea de energie.

Statele Unite ale Americii au fost de acord să colaboreze îndeaproape cu alte ţări pentru a le ajuta să acceseze şi să folosească combustibilii fosili într-o manieră mai prietenoasă cu mediul şi mai eficientă, dar şi să îşi dezvolte resursele regenerabile”, potrivit documentului.

De asemenea, în text se spune clar că celelalte naţiuni G20 nu susţin decizia SUA de a se retrage din acordul privind schimbările climatice semnat în 2015 în capitală Franţei.

„Restul membrilor G20 susţin că Acordul de la Paris e ireversibil. Reiterăm importanța angajamentelor pe care ni le-am asumat, în sensul că ţările dezvoltate vor ajuta şi asista naţiunile în curs de dezvoltare. (...). Reafirmăm angajamentul nostru puternic pentru Acordul de la Paris şi facem eforturi pentru implementarea lui totală”, se mai arată în documentul citat.

Totuşi, preşedintele francez Emmanuel Macron şi-a exprimat speranţa că Donald Trump se va răzgândi şi a anunţat că un summit pe tema schimbărilor climatice va avea loc pe 12 decembrie 2017.

Acord pe tema comerţului

Dacă în ceea ce priveşte schimbările climatice, membrii G20 nu s-au pus în totalitate de acord, pe tema comerţului treburile stau puţin mai bine.

Liderii prezenţi la summit au emis o declaraţie comună, semnată şi de Trump, care prezintă angajamentul respingerii protecţionismului. Totuşi, documentul precizează că ambele părţi implicate trebuie să aibă un beneficiu în urma comerţului şi că ţările pot lua anumite măsuri pentru a-şi proteja muncitorii şi industriile în faţa competiţiei.

Totuşi, cancelarul german Angela Merkel a transmis într-o conferinţă de presă că europenii trebuie să-şi ia soarta în propriile mâini, precizând că cooperarea cu SUA e importantă, însă dialogul cu liderii americani e unul dificil.

Sursa: ziare.com

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.07.2019 09:23 Nicolae Negru Îi va telefona Putin Maiei Sandu?

12.07.2019 09:21 Nicolae Negru „Ultima redută” a căzut! Ce urmează?

10.07.2019 10:19 Ziarul National Diferențe între LIDERI și șefi. A avu...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că deputații din R. Moldova trebuiau să voteze PENTRU reîntoarcerea dreptului de vot Federației Ruse la APCE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md