06:40:05 20.07.2019
 
Stiri

DETALII din culisele NEGOCIERILOR // Cum se va NUMI noua coaliție de guvernare: „Trebuie să unim țara!”

Politică 12.12.2014 16:24 Vizualizări2912 Autor: Raisa Lozinschi
DETALII din culisele NEGOCIERILOR // Cum se va NUMI noua coaliție de guvernare: „Trebuie să unim țara!”

Grupurile de negociatori, desemnați de Partidul Liberal Democrat din Moldova, Partidul Democrat și Partidul Liberal, urmează să aleagă între mai multe denumiri pentru viitoarea coaliție de guvernare.

„Au fost prezentate diferite variante. Trebuie să căutăm unele mai proaspete, ca să fim în pas cu starea de spirit a societății. Alianța a fost, coaliția a fost. Care-i elementul cel mai important acum? Să unim țara! Am dezbinat-o suficient până acum. Pentru o Moldovă Europeană parcă trezește mai mult consens deocamdată”, a declarat pentru Ziarul NAȚIONAL președintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov.

În opinia lui Dumitru Diacov, partidele care discută acum formarea unei noi alianțe de guvernare „trebuie să-și creeze cât mai puține probleme”, iar funcția de șef al statului – să nu fie partajată.

„Partidul Liberal a adus în discuție de mai multe ori această temă. Și Mihai Ghimpu a spus anterior că cele trei partide trebuie să aleagă între cele trei funcții-cheie în stat. Eu sper că vom depăși acest lucru. Nu ar fi bine să partajăm acum și funcția de președinte al statului. Avem președinte, mandatul său expiră în 2015, avem numai 55 de mandate, de ce să ne răstignim? Acum se formează Guvernul”, declară președintele de onoare al democraților.

Întrebat dacă ar trebui să ne așteptăm la schimbări în partajarea ministerelor de către partenerii de alianță față de ce am avut până acum, Dumitru Diacov a evitat să ne dea detalii, dar a spus că „este nevoie de sânge proaspăt”.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Mihai 12.12.2014 16:50

As spune ca sunt de acord cu Diacov in privinta aceasta, cu toate ca deseori dumnealui tare le mai indoaie. Tara intr-adevar trebuie unita si de aceea este nevoie ca fiecare componenta participanta la procesul de negocieri sa fie cat mai flexibila, sa faca un pas inapoi daca este nevoie. Am impresia ca anume din cauza liberalilor si sunt cam unele neintelegeri.

Veceslav 12.12.2014 17:01

Cred ca tara are nevoie de unitate, noi nu putem sa admitem faptul ca ne vom intoarce la comunism ce vaor sa faca socialistii, ei pot vinde tara pentru niste bani murdari de la Moscova.

Alina 12.12.2014 17:07

Oare conteaza asa mult denumirea? Eu cred ca cel mai mult conteaza ca RM sa abordeze anume ceea ce promitea PD-ul in electorale, ca va mentine relatii de colaborare cu toate statele lumii.

Factor X 12.12.2014 18:26

De acord cu opinia lui Diacov. Dupa 23 de ani de independenta cu o societate dezbinata, tara trebuie unita!

FAPTE, dar nu TITULATURA AMAGITOARE! 13.12.2014 01:00

Orice alegator isi da seama de JOCUL de cuvinte si simboluri ale partidelor - isi alege unul steaua rosie si cuvantul "socialist" sau "comunist" si gata, lumea trebue sa stepte coborarea "raiului" sovietic in casele moldovenilor. Sau invers - scriu "democrat", "liberal" si trebuie sa crezi 100% ca un asemenea partid chiar va deschide portile Democratiei si Libertatii. In realitate avem "liberali" preocupati numai de LICHIDAREA oricaror "libertati" ale consumatorilor la alegerea mijloacelor de transport in mun.Chisinau si anularea legii CONCURENTEI LIBERE intre prestatorii de servicii INDIFERENT de forma de proprietate (privata sau municipala). Avem "comunisti" care au facut cele mai LIBERALE reforme in economie, reducand impozitul pe venit pana la zero. Avem "liberali" si "democrati" care au majorat impozitul pe venit, el funciar etc. si spre deosebire de PCRM "mimeaza" democratia interna de partid, nu sint partide veritabile, care sa reprezinte GEOGRAFIC si SOCIAL intreaga societate a RM, ci niste srl-uri al oligarhilor care fac profit ILEGAL prin CORUPERE, TRAFIC de INFLUENTA, prin "vanzarea" institutiilor statului, a posturilor-cheie in parlament si guvern, a locurilor de deputati pe listele de partid, cu extorcarea bunir sume ENORME de bani MITA-"donatii", care recent s-a soldat cu DECESUL a doi importanti deputati, unul fiind Presedintele Comisiei pentru SECURITATEA STATULUI. Despre asta coalitia n-ar vrea sa DISCUTE inainte de a mai gasi o "titulatira" ademenitoare, dupa care pe 4 ani sa-si ascunda adevaratele interese NEDEMOCRATICE, NE-EUROPENE si CORUPTIONISTE de grup?

"Negociatorii"/"comerciantii" - au citit Acordul de Asociere? 13.12.2014 01:28

Inainte ca Ghimpu sa ceara Procuratura sa fie "mosia" lui de unde sa se "hraneasca" si sa faca "business" pe 4 ani - a citit si si-a notat ce prevede Acordul referitor la Justitie? Si-a schitat ce MASURI, ACTIUNI, REFORME se va cere de realizat si reiesind din SARCINI e sigur ca persoana pe care intentioneaza s-o puna in acest post va fi candidatura cea mai COMPETENTA, cea mai PROFESIONISTA, cea mai CAPABILA de a realza SARCINILE spre binele RM si a intregii colaitii? Ori iarasi - i se va da, bunaora. Ministerul Transporturilor si din lipsa de ingineri printre liberali - il va numi pe un genicolog sau stomatolog sa "doftoreasca" drumurile nationale ale RM? In Ucraina se aleg candidaturi de ministri din persoane nu numai ca din afara partidelor, a coalitiei, ci si din afara tarii - PRINCIPALUL sa faca fata sarcinilor si provocarilor, iar la noi - pe cine vor inainta in functii - iarasi pe cei care au "donat" cat mai multi bani in buzunarul partidului sau a altcuiva? Cum vreti prin metodele cele mai CORUPTIONISTE din Europa ca R.Moldva sa nu fie TARA cea mai SARACITA, cea mai FURATA, cu cea mai CORUPTA si INCOMPETENTA si INEFICIENTA conducere de pe continent, cu cel mai RUSINOS PIB/pe cap de locuitor - numai 2.200 $, mai putin decat in Congo, Butan, Honduras, Sudan, Papua si Noua Guinee, de 8-10 ori mai mic decat in Tarile Baltice? Astea nu doriti sa le discutati inainte de "imparteala" Statului ca o "prada" intre partide?

"Algoritmul" e pentru RESPONSABILITATI dar nu pentru "prada", fraude, CORUPERE COLECTIVA 13.12.2014 04:11

Coalitia trebuie sa lucreze in ECHIPA, MONOLIT ("beton") - pentru Stat, Tara, Popor, SUCCES si in ea trebuie sa existe RESPONSABILITATI COLECTIVE si INDIVIDUALE, ale PARTIDELOR si ale candidaturilor din partea partidelor. Daca partidul nu poate, nu are de unde propune CANDIDATURI demne din punct de vedere profesional si moral sa ocupe un anumit post in parlament sau guvern - Coalitia nu trebuie sa inchida ochii si sa accepte orice candidatura. Mai mult daca candidatul se dovedeste pe parcurs ca nu face fata sarcinilor ori se face vinovat de CORUPTIE, fraude, ilegalitati - PRIM-MINISTRU sa aiba deplina LIBERTATE de a-l DEMITE fara nicio conditie din partea colaitiei si sa numeasca el alte candidaturi de ministri. Or coalitie e o UNIRE pentru obtinerea unor REZULTATE OPTIME pentru Stat, tara, cetateni si nu un "legamant" 'bandidetesc", "hotesc" de SOLIDARITATE CONTRA Statului, contra Constitutiei, de FRAUDARE COLECTIVA a Statului. Membrii coalitiei prinsi cu FURT, acte de CORUPTIE etc. - sa DEMISIONEZE sa-si depuna imediat mandatul, fara a mai astepta sa fie scosi pe usa afara, trasi de meneca, fara a prejudicia IMAGINEA COALITIEI, credibilitatea intregului Parlament sau Guvern. SARCINILE, RESPONSABILITATILE si EXIGENTELE SPORITE trebuie sa fie obiectul unui acord intre membrii unei colaitii, dar nu sursele de venit ale statului, din care urmeaza sa fie deturnati banii publici prin "scheme de fraudare".

De ce Chisinaul e un afara COALITIEI? 13.12.2014 04:31

E anormal ca bascanul Gagauziei sa faca parte din guvern, iar primarul Chisinaului sa nu faca parte, sa fie "stat in stat" care sa aiba intalniri cu sefii unor alte state (Basescu, Iohannes) inaintea presdintelui tarii si a prim-ministrului, ocolind protocolul de stat, ministerul de externe, realizand legaturi de "cumetrism" fara nicio gena. Coalitie, guvernul, parlamentul sunt pentru raioane si sate si deciziile lor deloc nu se refera la Chisinau si nu-i apara de VOLUNTARISMUL lui Chirtoaca, de tarifele sale de JAF in facturile la caldura, apa, gaz - electoratul, populatia capitalei. PL vrea functii in ministere, dar se uita ca el are pe seama sa aproape a treia parte din populatia tarii, a mai mult de jumatate din economia tarii, impozitele colectate etc. Este o sitruatie ANORMALA - Coalitia, guvernul, parlamentul trebuie sa aiba RESPONSABILITATI si fata de CAPITALA la fel cum are fata de celeleate primarii din tara.

Iulian 13.12.2014 17:06

Diacov are dreptate trebuie de unit societatea , ea e prea divizata. Ajunge cit s-au certat toti pe tema limbii, istoriei si asa mai perate. Acum trebuie de concentrat pe problemele cele mai importante de caracter economic, locuri de munca , salarii decente, asigurare sociala de calitate. Asta vrea lumea. Democratii vad ca au inteles asta, da restul inca mai bludnicesc.

Fanel 13.12.2014 17:11

Democratii mereu au chemat lumea la pace si intelegere, consilidare si concentrarea eforturilor in directii corecte. Daca toata lumea va gindi la fel atunci cu totii vom trai altfel.

Comentarii
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că deputații din R. Moldova trebuiau să voteze PENTRU reîntoarcerea dreptului de vot Federației Ruse la APCE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md