14:37:45 19.09.2019
 
Stiri

Deputatul Igor Munteanu îi învinuiește pe procurorul general interimar și directorul CNA de „inacțiune” în cazul înstrăinării Aeroportului și le cere să pună sechestru pe activele „Avia-Invest”

Economie 23.08.2019 11:59 Vizualizări2833 Autor: Ziarul National
Deputatul Igor Munteanu îi învinuiește pe procurorul general interimar și directorul CNA de „inacțiune” în cazul înstrăinării Aeroportului și le cere să pună sechestru pe activele „Avia-Invest”

Președintele Comisiei parlamentare de anchetă pentru analiza modului de organizare și desfășurare a privatizării și concesionării proprietății publice în perioada anilor 2013-2019, Igor Munteanu, le cere procurorului general interimar, Dumitru Robu, și directorului Centrului Național Anticorupție (CNA), Ruslan Flocea, să întreprindă „măsuri urgente” în ceea ce privește înstrăinarea Aeroportului Internațional Chișinău (AIC).

Munteanu le-a atras atenția lui Robu și Flocea că a expediat încă pe 12 august sesizări cu privire la pornirea unei cauze penale în privința unor posibile acțiuni ilicite la momentul concesionării Aeroportului și, deși au trecut „264 de ore” de atunci, nu a fost informat despre măsurile întreprinse.

Între timp, compania „Avia-Invest”, care a luat în concesiune bunul statului, ar fi fost vândută.

„Atragem atenția dlor Robu și Flocea că, în baza sesizării din 12 august, au obligația de a se expune prin ordonanță asupra aplicării sechestrului pe activele „Avia-Invest” aferente activității de concesionare a Aeroportului, oprind orice tranzacție care ar implica Camera Întregistrării de Stat”, a declarat Munteanu, într-o conferință de presă susținută astăzi la Parlament.

Președintele Comisiei a remarcat perchezițiile recente ale oamenilor legii de la Aeroport și „Avia-Invest”, dar spune că acestea au vizat plecarea lui Ilan Șor din R. Moldova și nu „posibila cauză privind capturarea Aeroportului”.

„Elementele analizei noastre indică asupra unor grave încălcări de legislație și proceduri cu privire la privatizare, concesionare sau parteneriat public-privat prin reducerea listei de participanți la concurs la două entități din Rusia, iar ulterior și la retragerea companiei câștigătoare în favoarea unei societăți off-shore, cu preluarea „Avia-Invest” de către cetățeanul Ilan Șor, ceea ce ar fi trebuit să alerteze la timpul respectiv, în 2013, comisia de monitorizare”, a spus Munteanu.

Deputatul a adăugat că, la începutul lunii septembrie, Comisia de anchetă pe care o conduce va prezenta în Parlament „un raport complex” privind concesionarea Aeroportului, inclusiv soluții pentru întoarcerea acestui bun statului, și le-a cerut unor reprezentanți din Guvern să se abțină de la declarații privind AIC, atât timp cât acesta este subiectul unei anchete parlamentare.

„Chem la rațiune și la prudență, astfel ca autoritatea Comisiei de anchetă să nu fie pusă la îndoială prin declarații negândite”, a încheiat Munteanu, cel mai probabil cu referire la afirmațiile legate de acest subiect făcute de ministrul Economiei și Infrastructurii, Vadim Brînzan, care a spus că statul nu ar mai putea rezilia acest contract păgubos pentru R. Moldova.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
16.09.2019 09:27 Nicolae Negru O sută de zile cu Dodon sau restabili...

13.09.2019 09:10 Nicolae Negru Maia Sandu va merge la Moscova de bun...

09.09.2019 09:09 Nicolae Negru Congresul PD: resetare sau resemnare?...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de acord ca R. Moldova să-i ofere „o autonomie foarte puternică” Transnistriei, așa cum a anunțat președintele Igor Dodon, ca soluție pentru reglementarea conflictului transnistrean?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md