09:49:08 24.01.2020
 
Stiri

Deficitul bugetar pentru anul 2019, acoperit cu bani din UE și un împrumut din România: „Legea salarizării care a fost adoptată în grabă la finele anului trecut ne va costa cu peste un miliard de lei mai mult decât a fost planificat”

Economie 23.07.2019 16:20 Vizualizări1417 Autor: Ziarul National
Deficitul bugetar pentru anul 2019, acoperit cu bani din UE și un împrumut din România: „Legea salarizării care a fost adoptată în grabă la finele anului trecut ne va costa cu peste un miliard de lei mai mult decât a fost planificat”


Ministerul Finanțelor va merge cu solicitarea de a rectifica bugetul de stat până la sfărșitul acestei săptămâni la Guvern și până la finele lunii iulie - în Parlament.

„Legea salarizării care a fost adoptată în grabă la finele anului trecut ne va costa cu peste un miliard de lei mai mult decât a fost planificat în bugetul de stat”, a declarat astăzi ministra Finanțelor, Natalia Gavriliță, într-o conferință de presă.

Oficialul a precizat că rectificările prevăd venituri de 63, 583 de miliarde de lei la bugetul public național și cheltuieli de peste 69,458 de miliarde de lei.

Deficitul bugetar va fi acoperit din contul tranșelor venite de la FMI și UE, dar și dintr-un împrumut din România.

„Deblocarea relațiilor cu FMI asigură accesarea unor tranșe de bani de la FMI și UE. Plus la aceasta planificăm contractarea unui împrumut din partea României pentru finanțarea deficitului bugetar”, a declarat ministra Finanțelor.

Gavriliță a dat asigurări că salariile și pensiile vor fi plătite la timp și nu va fi majorată cota de 12% la impozitul pe venit al persoanelor fizice și juridice.

Veniturile la bugetul de stat în sumă de 63,538 de miliarde de lei sunt majorate de 105 milioane de lei față de suma planificată pentru 2019. Partea majoră a veniturilor va fi din impozite și taxe – 40,611 miliarde de lei, mai puțin cu 66 de milioane de lei.

Contribuțiile și primele de asigurări obligatorii vor constitui 18,442 de miliarde de lei, cu 1,2 miliarde de lei mai mult decât cele planificate. Celelalte venituri vor fi de 2,675 de miliarde de lei, iar granturile vor crește la 1,808 miliarde de lei.

Ministra Finanțelor a mai adăugat că lucrările de construcție a penitenciarului din Chișinău au fost transferate pentru anul 2020, în schimb vor crește cheltuielile pentru Programul de construcție și reabilitare a drumurilor, finanțat de BERD și BEI, cu 220 de milioane de lei, până la 1,220 de miliarde de lei.

Rectificările includ alocații mai mari pentru Ministerul Educației, Culturii și Cercetării cu 217 milioane de lei, cu 97,9 milioane de lei în plus la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului etc.

În ceea ce privește măsurile fiscale agreate cu FMI pentru bugetul anului 2020, se prevede „anularea anumitor decizii proaste” ale guvernării precedente, cum ar fi anularea unor scutiri fiscale și mobilizarea resurselor menite să asigure o echitate fiscală – taxe mai mari pentru cei bogați.

Astfel, vor fi limitate vânzările în regim duty-free, acestea fiind valabile numai pentru persoanele care pleacă din republică pe cale maritimă sau cea a aerului, vor fi eliminate scutirile de impozite pentru vânzarea produselor petroliere în zonele de control vamal, anulate facilitățile fiscale pentru jocurile de noroc, parteneriatele publice-privare, vor fi anulate tichetelor de masă, cota redusă de 10% TVA pentru sectorul HoReCa va reveni la 20%, vor fi majorate accizele la tutun etc.

De asemenea, va fi extinsă baza de impozitare a creșterii de capital la 100% pentru persoanele juridice și 50% pentru cele fizice, va fi majorată taxa pentru poluarea mediului, eliminată scutirea anuală a persoanelor fizice care primesc lunar venituri de 20 de mii de lei.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..


Neagu 23.07.2019 17:40

RO da imprumut la RM sa plateasca salarii si pensii oamenilor si se celebreaza "ocupatia sovietica" si imperialismul / militarismul rus cu alesii noi in frunte in August. "Eliberarea" de cine oare ? Rusine ! Nu merita nimic, Rusia nu a dat si va da nimic atit de mult "ii plac" pe moldovani da-s romanii prosti si dau in loc macar conditii sa puna - gata cu zombia sovietica , ajunge 30 de ani !

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
24.01.2020 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cauza adevărată a de...

20.01.2020 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Exemplul lui Plahotn...

17.01.2020 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Dilema lui Dodon în ...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că R. Moldova are nevoie de mai multe aeroporturi internaționale, inclusiv la Sud și la Nord, așa cum propune președintele Igor Dodon?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md