01:14:40 20.07.2024
Stiri

Guvernatorul BNM avertizează că anularea „legii miliardului” va lovi direct cetățenii R. Moldova, iar autoritățile nu vor mai putea împrumuta bani din exterior

Actualitate 17.12.2020 10:58 Vizualizări2259 Autor: Ziarul National
Guvernatorul BNM avertizează că anularea „legii miliardului” va lovi direct cetățenii R. Moldova, iar autoritățile nu vor mai putea împrumuta bani din exterior


Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, susține că anularea „legii miliardului” va avea efecte nefaste asupra R. Moldova, iar primii care vor avea de suferit sunt oamenii simpli.

„Dacă BNM va fi decapitalizată, atunci aplicarea acelorași instrumente de către Banca Națională va duce până la urmă la tipărire neacoperită de bani și la o inflație și mai mare. Și asta va lovi în cine? Păturile cele mai vulnerabile din societate. Deci, noi de aici strigăm că da, povara pe umerii cetățenilor, dar trebuie să înțelegem că anularea acestor VMS-uri va lovi, în primul rând, oamenii cei mai vulnerabili din punct de vedere social”, a declarat Armașu într-un interviu pentru Europa Liberă.

De asemenea, guvernatorul a ținut să precizeze că R. Moldova nu va mai putea accesa bani din exterior.

CITIȚI și Doi foști miniștri ai Finanțelor explică ȘMECHERIA coaliției PSRM-Șor privind „anularea legii miliardului”: „Nu este alceva decât mutarea DATORIEI de la o instituție a statului la alta. Acest joc iresponsabil va avea consecințe GRAVE”

„Și încă un moment pe care nu trebuie să-l trecem cu vederea, care este foarte important – această recapitalizare a BNM, adică emisiunea de valori mobiliare de stat a fost făcută ca un angajament în cadrul programului cu FMI. Deci, asta nu este doar un moft, o ambiție a cuiva din FMI, este un element de salvgardare a capacității statului R. Moldova de a rambursa creditele către creditorii externi. Creditorii externi, prin intermediul FMI, vor să se asigure că statul R. Moldova are capacitatea de a deservi datoria și de a rambursa. Dacă statul are această capacitate, creditorii acordă finanțări, dacă statul nu are această capacitate, creditorii nu acordă finanțări. Respectiv, decapitalizarea BNM reduce semnificativ din această capacitate, știrbește și atunci, anulând aceste VMS-uri, Banca Națională rămâne decapitalizată, creditorii externi nu vor mai acorda credite statului R. Moldova sau, cu alte cuvinte, avem riscul ca R. Moldova să fie izolată din punct de vedere financiar. Nu va putea accesa bani din exterior”, a conchis Octavian Armașu.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.07.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Trilaterala

15.07.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fasciștii ruși dau l...

12.07.2024 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Loialitatea lui Alex...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md