CONCLUZIILE formulate de FMI, după ce R. Moldova a primit o nouă tranșă de circa 34 de milioane de dolari: „Economia a crescut puternic în anul 2017”. Ce riscuri au fost atestate
Fondul Monetar Internațional (FMI) a aprobat o nouă tranșă din finanțarea pentru R. Moldova și 22,5 milioane de dolari au intrat deja în contul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), iar încă 11,25 de milioane de dolari urmează să ajungă în conturile BNM săptămâna viitoare.
Potrivit unui comunicat de presă al FMI, condițiile programului se realizează, în linii mari, în parametrii conveniţi, cu implicarea plenară a autorităților. „Situația economică continuă să se îmbunătățească, dar, totodată, se atestă și anumite riscuri. Economia a crescut puternic în anul 2017, în mare parte datorită cererii interne puternice și mediului extern pozitiv. Politicile promovate de autorități sunt axate în continuare pe curățarea sectorului financiar, asigurarea unei politici bugetar-fiscale sustenabile ce încurajează creșterea economică și asigurarea transparenței în sectorul energetic”, se spune în comunicat.
În urma discuţiilor din cadrul Consiliului de directori executivi, director adjunct al FMI şi preşedinte în exerciţiu al şedinţei, Tao Zhang, a declarat că „angamentul ferm al R. Moldova față de implementarea programului susținut de FMI a contribuit la o îmbunătățire în continuare a situației economice”: „Este esențial ca să fie promovate în continuare politici prudente și să continue avansarea reformelor, să fie finalizată refacerea sectorului financiar, să fie asigurată transparența și stabilitatea în sectorul energetic și să fie menținută stabilitatea macroeconomică. De asemenea, este necesar un efort puternic pentru îmbunătățirea în continuare a calității guvernanței”.
Potrivit oficialului FMI, un progres semnificativ se face în cea ce privește curățirea sectorului financiar, în special prin asigurarea transparenței acționarilor băncilor de importanță sistemică și modificarea cadrului existent, pentru a permite eliminarea acționarilor ce nu corespund cerințelor de profesionalism și onorabilitate.
„Eforturi continui sunt necesare în vederea finalizării procesului de identificare a proprietarilor beneficiari și eliminării acționarilor care nu corespund cerințelor de profesionalism și onorabilitate, îmbunătățirii gestionării riscurilor și soluționării aspectelor ce țin de persoanele afiliate, inclusiv prin planuri credibile, cu termene bine definite, menite să elimine problema expunerilor excesive. În afară de aceasta, este necesar de a facilita ieșirea ordonată de sub regimul de administrare temporară a celei de-a doua bănci ca mărime din Moldova. Mai mult atât, trebuie să fie interzis instituțiilor de microfinanțare să accepte surse care constituie, în esență, depozite și este necesar ca în sectorul de asigurări să fie o guvernanța de calitate, o transparența a proprietarilor și acest sector să fie viabil financiar”, spune Tao Zhang.
În ceea ce privește politica bugetar-fiscală, director adjunct al FMI punctează că „rectificarea bugetului pentru anul 2018 prevede acoperirea financiară a priorităților în materie de infrastructură și asistență socială prioritare și este în concordanţă cu obiectivele programului”.
„Cheltuielile prioritare trebuie să fie protejate, fondul de retribuire a muncii raportat la PIB trebuie ținut sub control și trebuie să fie evitate în perioada preelectorală cheltuieli neplanificate la buget. Bugetul pentru anul 2019 și cadrul bugetar pe termen mediu trebuie să rămână în concordanță cu angajamentele asumate în cadrul programului. Deciziile de politică fiscală trebuie să contribuie la colectarea veniturilor conform planurilor convenite și la menținerea caracterului progresiv al sistemului de impozitare, totodată prevenind derapajele bugetare asociate cu unificarea grilei salariale aplicate în sistemul bugetar. Sunt necesare mai multe eforturi pentru a facilita eliminarea arieratelor.
Politica monetară promovată trebuie să se axeze în continuare pe obiectivul menţinerii stabilităţii preţurilor, în contextul unui regim flexibil al ratei de schimb. Politica monetară trebuie să rămână să fie în baza datelor economice, iar capacitatea operațională a autorităților trebuie să fie îmbunătățită în continuare. Intervențiile pe piața valutară trebuie să se limiteze la atenuarea volatilității excessive”, a precizat acesta.
Tao Zhang s-a referit și la recuperarea activelor fraudate. „În timp ce recuperarea activelor fraudate decurge cu întârzieri, a fost publicată o strategie de rang înalt de recuperare a mijloacelor financiare sustrase din bănci și ea trebuie să fie implementată cu hotărâre. Cadrul de prevenire și combatere a spălării banilor și finanțării terorismului și reglementările corespunzătoare trebuie să fie realiniate la standardele internaționale. În sectorul energetic este important de a asigura viabilitatea, transparența și previzibilitatea, prin stabilirea tarifelor la energia electrică în conformitate cu metodologia nou-aprobată și cu angajamentele asumate în cadrul programului”, a conchis oficialul de la FMI.
La 7 noiembrie 2016, Consiliul de Directori Executivi al FMI a aprobat un acord pe trei ani cu Republica Moldova, finanțat prin două instrumente de creditare – Mecanismul de finanţare extinsă (EFF) și Mecanismul extins de creditare (ECF), care are ca scop susținerea programului de reforme economice și financiare ale statului. Astfel, Republica Moldova a obținut acces la o sumă totală de 129,4 milioane de drepturi speciale de tragere sau circa 178,7 milioane de dolari SUA.
VIDEO // Cine a CÂȘTIGAT alegerile parlamentare anticipate. PAS ar fi acumulat 55,1%, iar BeCS - 24%. În viitorul Parlament va fi și Partidul „ȘOR”. Prezentarea rezultatelor prealabile a sondajului AFTER POLL 2021
Cavcaliuc poate fi CERCETAT PENAL în perioada electorală, în pofida faptului că e candidat la funcția de deputat. Cum comentează PACE decizia CSJ
Nicolae Negru // Primul pas, Maia Sandu cu Volodymyr Zelenski