17:15:57 21.04.2021
 
Stiri

De frica Rusiei, Suedia a lansat cele mai AMPLE exerciţii de război din ultimii 20 de ani

Știri 15.09.2017 14:40 Vizualizări1314 Autor: Ziarul National
De frica Rusiei, Suedia a lansat cele mai AMPLE exerciţii de război din ultimii 20 de ani sursa: google.ro


Suedia, ţară neutră, a lansat cele mai ample exerciţii de război din ultimele două decenii, cu susţinerea ţărilor NATO. Aproximativ 19.000 de militari i-au parte la manevre, după ce ani de reduceri de cheltuieli au lăsat ţara temătoare faţă de forţa tot mai mare a Rusiei, relatează Reuters.

Cu o zi înainte de cele mai ample exerciţii ruse, la care ar urma să ia parte mai mult de cei 13.000 de soldați anunţaţi oficiali, potrivit NATO, Suedia a simulat un atac dinspre est asupra insulei baltice Gotland, în apropiere de continent.

„Situaţia securităţii s-a deteriorat”, a declarat Micael Byden, comandantul forţelor armate suedeze, în cursul unei prezentări a exerciţiilor ce vor dura trei săptămâni.

Suedia, asemeni statelor baltice, Poloniei şi majorităţii Occidentului, a fost profund îngrijorată de anexarea Crimeii de către Rusia, în 2014, precum şi de susţinerea acordată rebelilor din estul Ucrainei.

„Rusia este ţara care afectează securitatea în Europa, în prezent, prin acţiunile sale – anexarea Crimeii şi luptele continue din estul Ucrainei –, deci este clar că urmărim foarte atent ce va face Rusia”, a subliniat Byden.

Aproximativ 15.000 de militari din Statele Unite, Franţa, Norvegia şi alţi aliaţi NATO iau parte la exerciţiul numit „Aurora”.

Suedia, stat care nu este membru NATO, a decis să îşi consolideze armata după ce a scăzut cheltuielile militare de la peste 2% din PIB, la începutul anilor ’90, la aproximativ 1%. Ţara intenţionează, printre altele, să reintroducă stagiul militar obligatoriu.

Forţele armate, care la un moment dat puteau mobiliza peste 600.000 de oameni, mai includ în prezent numai 20.000 de soldaţi şi 22.000 de voluntari din Garda Internă.

Generalii NATO susţin că Aurora nu reprezintă un răspuns la exerciţiile NATO. Însă Byden, care a vorbit în timp ce forţele americane şi franceze îşi prezentau sistemele de rachete mobile sol-aer ce vor fi folosite în timpul exerciţiului, a subliniat importanţa NATO pentru Suedia.

„Suntem o ţară suverană, care are grijă şi este responsabilă pentru securitatea noastră. Facem acest lucru împreună cu alţii, pregătiţi atât să susţinem, cât şi să primim ajutor”, a insistat el.

Statele Unite au trimis vehicule pe mare, din Germania, în timp ce Franţa le-a transportat cu trenul.

Guvernul este hotărât să menţină neutralitatea ţării, dar, asemenea vecinei sale Finlanda, Suedia este tot mai apropiată de NATO şi are o cooperare tot mai strânsă cu alianţa.

Sursa: news.ro

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Top stiri

Comentarii
Sisteme SSM
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2021 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce moldovenismul ...

16.04.2021 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Dodon, de la „kuliok...

13.04.2021 10:58 Ziarul National Alecu Reniță // Amintiri din viitor: ...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Când credeți că ar trebui să fie organizate alegerile parlamentare anticipate în R. Moldova, după ce Curtea Constituțională a stabilit, pe 15 aprilie, circumstanțele pentru dizolvarea Parlamentului?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md