07:25:34 19.06.2024
Stiri

CENTENAR // „Tânărul nou” din 1918

Știri 07.07.2018 13:00 Vizualizări1560 Autor: Ziarul National


CENTENAR // „Tânărul nou” din 1918 sursa: ciao.ro

În bună măsură, momentul Marii Uniri a coincis cu acela în care în casele bucureștenilor au început să apară tot felul de mașini miraculoase.

Cea cu difuzor și butoane era „mașina de făcut muzică”. Cea neagră, în care puteai vorbi, era „mașina de făcut voci”. Începutul perioadei interbelice se confundă cu o avalanșă a mecanizării care s-a abătut peste oameni, iar reacția lor la noua lume a fost, cel puțin pentru început, mai degrabă negativă.

Într-un articol superb publicat în 1922 în Cugetul Românesc, Tudor Arghezi aproape că scrie un poem al noii lumi, în care inițial subliniază latura romantică și utilitară a noilor invenții. Doar că, spre final, editorialul se transformă în distopie, iar „tânărul nou”, tânărul interbelic carevasăzică, personajul central al scrierii, este descris de marele scriitor în termeni mai degrabă precauți și peiorativi.

Iată: „Tânărul nou e mai frumos decât părinții săi, dar mai mecanic și mai dur. El nu seamănă cu noi, cei care mai știm câteva cântece și ne mai lăsăm ademeniți de câteva slăbiciuni. Nu se plânge și pare să nu dorească nimic. Inteligența lui, sensibilă ca o balanță, e rece ca materia din care a fost construită. Copil matematic al unei Madone blindate, spiritul lui a supt o idealitate stranie din sânii ei de nikel și aluminiu.”

Deși încearcă să-și păstreze mintea deschisă, vechea generație de la începutul perioadei interbelice e cuprinsă de angoasa noilor descoperiri. Se simte nepotrivită, picată din cer, neadaptată, iar tehnologiile de ultimă oră precum telefonul, radioul sau automobilul sunt privite cu neîncredere, ca niște vestitori ai răului. Nu doar Arghezi a deplâns înlocuirea „sufletului uman, pur, cu acela mecanizat”.

Ieșirea din primul mare război a însemnat pentru mulți bucureșteni o perioadă de puternic șoc cultural.

Din păcate atât pentru acea veche generație cât și pentru „tinerii noi”, Arghezi va fi avut dreptate: noile mașini vor fi fost puse iarăși în slujba răului, doar două decenii mai târziu, când izbucnea un conflict planetar și mai cumplit, și mai nimicitor, și mai mecanizat, scrie ciao.ro.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.06.2024 15:59 Ziarul National Nicolae Enciu // „Au început trecerea...

17.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Pentru cine sună ala...

14.06.2024 09:03 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce diferă preferi...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md