16:26:48 18.05.2024
Stiri

Centenarul Filmului Românesc în R. Moldova: Pelicule celebre realizate peste Prut, prezentate în 15 localități basarabene

Știri 02.11.2018 15:30 Vizualizări1802 Autor: Ziarul National
Centenarul Filmului Românesc în R. Moldova: Pelicule celebre realizate peste Prut, prezentate în 15 localități basarabene


Filme celebre realizate în România, cum ar fi „Afacerea Est”, „Pădurea spânzuraților”, „Amintiri din copilărie” sau „Două lozuri”, au putut fi vizionate, pe parcursul acestui an, în 15 localități din R. Moldova.

Filmele au ajuns în afara Chișinăului, în special în raioanele din nordul și centrul R. Moldova, în cadrul Caravanei Centenarului Fimlului Românesc, desfășurată concomitent pe ambele maluri ale Prutului.

Valentina Iusuphodjaev, managerul proiectului pentru Republica Moldova, a declarat astăzi, într-o conferință de presă, că oamenii din provincie au pierdut tradiția de a merge la film, iar generații întregi de tineri nu au experiența ecranului mare, fiindcă în afara Chișinăului nu mai există cinematografe.

Totuși, oamenii așteaptă asemenea evenimente, iar la anul viitor aceeași caravană va ajunge și în alte localități din R. Moldova, inclusiv din sudul republicii.

Directorul adjunct al Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” de la Chișinău, Cătălin Bordeianu, a adăugat că cetățenii R. Moldova au putut urmări filme care au impus nume românești în cinematografia internațională.

Totodată, Andrei Giurgia, managerul de proiect pentru România, a declarat că la proiecțiile din R. Moldova circa 3 000 de oameni „au primit un strop de speranță pentru cultură”. Tot el a adăugat că aceeași caravană a ajuns deja în 50 de localități din România.

Menționăm că Centenarul Filmului Românesc „100 de ani, 100 de filme, 100 de orașe” a fost lansat în luna aprilie a acestui an, proiectul fiind inițiat de ARTIS și Asociația Obștească MIA.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

10.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Contopirea „Zilei Vi...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md