Centenarul Filmului Românesc în R. Moldova: Pelicule celebre realizate peste Prut, prezentate în 15 localități basarabene
Filme celebre realizate în România, cum ar fi „Afacerea Est”, „Pădurea spânzuraților”, „Amintiri din copilărie” sau „Două lozuri”, au putut fi vizionate, pe parcursul acestui an, în 15 localități din R. Moldova.
Filmele au ajuns în afara Chișinăului, în special în raioanele din nordul și centrul R. Moldova, în cadrul Caravanei Centenarului Fimlului Românesc, desfășurată concomitent pe ambele maluri ale Prutului.
Valentina Iusuphodjaev, managerul proiectului pentru Republica Moldova, a declarat astăzi, într-o conferință de presă, că oamenii din provincie au pierdut tradiția de a merge la film, iar generații întregi de tineri nu au experiența ecranului mare, fiindcă în afara Chișinăului nu mai există cinematografe.
Totuși, oamenii așteaptă asemenea evenimente, iar la anul viitor aceeași caravană va ajunge și în alte localități din R. Moldova, inclusiv din sudul republicii.
Directorul adjunct al Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” de la Chișinău, Cătălin Bordeianu, a adăugat că cetățenii R. Moldova au putut urmări filme care au impus nume românești în cinematografia internațională.
Totodată, Andrei Giurgia, managerul de proiect pentru România, a declarat că la proiecțiile din R. Moldova circa 3 000 de oameni „au primit un strop de speranță pentru cultură”. Tot el a adăugat că aceeași caravană a ajuns deja în 50 de localități din România.
Menționăm că Centenarul Filmului Românesc „100 de ani, 100 de filme, 100 de orașe” a fost lansat în luna aprilie a acestui an, proiectul fiind inițiat de ARTIS și Asociația Obștească MIA.
Un fost primar scapă de închisoare, dar va achita jumătate de milion de lei pentru prejudicierea bugetului local
Maia Sandu, în TOPUL liderilor străini care se bucură de cea mai mare încredere în rândul UCRAINENILOR
DRRM, donație de table interactive, laptopuri și imprimante multifuncționale pentru trei universități din R. Moldova. Adrian Dupu: „Acest proiect confirmă încă o dată angajamentul DRRM de a susține educația din stânga Prutului”