07:58:25 19.06.2024
Stiri

DOC // Mesajul lui Klaus Iohannis cu prilejul aniversării Centenarului UNIRII: „În prezent, cursul nostru de convergență se numește parcursul european al R. Moldova”

Știri 27.03.2018 10:25 Vizualizări1595 Autor: Ziarul National
DOC // Mesajul lui Klaus Iohannis cu prilejul aniversării Centenarului UNIRII: „În prezent, cursul nostru de convergență se numește parcursul european al R. Moldova”


Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, marţi, un mesaj cu prilejul aniversării unui secol de la unirea Basarabiei cu România, subliniind că, „în prezent, cursul nostru de convergenţă se numeşte parcursul european al R.Moldova”, transmite agerpres.ro.

„Aniversăm astăzi 100 de ani de la Declaraţia de unire a Basarabiei cu Regatul României. Decizia adoptată de Sfatul Ţării de la Chişinău a fost un gest politic şi patriotic care face cinste elitelor vremii şi tuturor celor care l-au visat şi au lucrat pentru înfăptuirea lui. Este unul dintre acele momente care definesc pentru totdeauna istoria, încălzesc sufletele şi ţin treze conştiinţele, generaţie după generaţie”, afirmă şeful statului în mesaj.

El menţionează că România primăverii anului 1918 era marcată de o situaţie militară gravă şi se afla expusă unui context internaţional dificil şi cu toate acestea, în clipe de cumpănă, în faţa ameninţărilor şi pericolelor din imediata sa vecinătate, fără a pune condiţii ori a aştepta vreo compensaţie, a asigurat protecţia Basarabiei.

„Prin proiectele de democratizare şi de reformă economică promise de Guvernul României în 1917, unirea de la 27 martie 1918 a constituit pentru Basarabia nu doar atingerea idealului naţional al românilor de pe cele două maluri ale Prutului, ci şi un atractiv proiect de viitor, o alternativă viabilă la perspectiva sumbră a bolşevizării”, arată Iohannis.

Şeful statului precizează că politicienii anului 1918 au demonstrat înţelegerea oportunităţilor pe care istoria şi contextul internaţional le-au oferit pentru împlinirea aspiraţiilor românilor.

„Un lucru este comun tuturor marilor înfăptuiri ale României din ultimul secol şi jumătate: ele s-au realizat prin asocierea proiectelor noastre cu marile procese europene, prin asimilarea de către societate a valorilor umanismului occidental. Aşa a fost şi în anii Marelui Război, aşa a fost şi în anul Marii Uniri, care a debutat cu unirea Basarabiei cu România”, spune el.

Preşedintele Iohannis arată că actul de acum o sută de ani ne este nu doar un „izvor al rememorării şi al recunoştinţei pentru înaintaşi, ci şi o permanentă sursă de inspiraţie pentru necesitatea dezvoltării şi aprofundării continue a Parteneriatului strategic dintre România şi R. Moldova pentru integrarea europeană” a ţării vecine.

„În prezent, cursul nostru de convergenţă se numeşte parcursul european al R. Moldova, pentru succesul căruia ţara noastră acordă un sprijin consistent şi permanent, diplomatic, financiar şi tehnic. România are însă şi datoria de a fi pentru R. Moldova, pe mai departe, un exemplu de naţiune angajată în proiectul european, un model de economie competitivă, de societate care ştie să preţuiască şi să valorifice potenţialul său uman. În acest proiect, sunt convins că putem să ne ridicăm la înălţimea faptelor pe care astăzi le aniversăm!”, subliniază Klaus Iohannis în mesajul său, care a fost transmis şi Parlamentului.
Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.06.2024 15:59 Ziarul National Nicolae Enciu // „Au început trecerea...

17.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Pentru cine sună ala...

14.06.2024 09:03 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce diferă preferi...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md