08:00:28 15.10.2019
 
Stiri

VIDEO // Autoritățile din R. Moldova și România vorbesc despre IMPULSIONAREA relațiilor economice dintre cele două state: „România se situează pe locul ÎNTÂI între partenerii cu care R. Moldova are relații comerciale”

Economie 15.11.2018 14:00 Vizualizări1433 Autor: Ziarul National
VIDEO // Autoritățile din R. Moldova și România vorbesc despre IMPULSIONAREA relațiilor economice dintre cele două state: „România se situează pe locul ÎNTÂI între partenerii cu care R. Moldova are relații comerciale” captură

Autoritățile de la Chișinău și București, dar și reprezentanți ai mediului de afaceri din R. Moldova și România vor să impulsioneze relațiile economice dintre cele două state. Astfel, după desfășurarea ședinței comisiei mixte R. Moldova – România, oamenii de afaceri de pe cele două maluri ale Prutului s-au reunit astăzi la o masă rotundă în Chișinău, cu genericul: „Oportunități de cooperare economică și investițională în R. Moldova și România”.

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a remarcat faptul că România a fost primul stat care a sprijinit R. Moldova după ce Rusia a impus embargou la mai multe produse moldovenești. „Impunerea embargoului a fost o lecție pentru noi, deoarece ne-a făcut să ne orientăm spre alte piețe de desfacere. Atunci România și-a deschis piața pentru produsele din R. Moldova și suntem recunoscători pentru asta”, a menționat Gaburici, în fața oamenilor de afaceri de pe ambele maluri ale Prutului.

Referindu-se la schimburile comerciale în creștere în perioada anului 2018, ministrul Economiei și Infrastructurii a menționat că „România se situează pe locul întâi între partenerii cu care Moldova are relații comerciale, atât la exporturi precum și la importuri, deținând o pondere de 19,3%, dintre care la exporturi circa 28,7% din totalul exporturilor moldovenești, iar la importuri, de 14,9%”: „Mulțumim pentru asistența externă valoroasă acordată R. Moldova prin diverse proiecte de cooperare bilaterală”.

La rândul său, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat din România, Ștefan Radu Oprea, a remarcat că, în premieră, schimburile comerciale între cele două părți vor ajunge la 2 miliarde de euro. „Această cifră demonstrează dimensiunea economică a relațiilor de prietenie între România și R. Moldova”, a adăugat Oprea.

Totodată, Oprea a menționat că această comisie interguvernamentală moldo-română constituie un dialog deschis şi constructiv între cele două staTE și servește drept o platformă eficientă pentru punerea în aplicare a acțiunilor social-economice comune. „Astăzi este doar o continuare a lucrurilor bune pe care le facem împreună. Pe 22 noiembrie curent, Guvernul României și R. Moldova se vor întâlni la București. Sper ca acest cadru, pe care noi îl creăm în comisia mixtă, să fie unul care să aibă lucruri concrete, cetățenii din ambele țări să le simtă și cred că discuțiile de astăzi vor fi exact în sensul acesta – de a crea cadrul prin care vom putea dezvolta și mai mult relațiile pe care le avem, de bună frăție”, a menționat Ștefan-Radu Oprea.

Menționăm că, în prezent, România este cea mai mare piață pentru produsele din R. Moldova. În primele zece luni ale anului curent, R. Moldova a vândut peste Prut mmărfuri în valoare de 561,9 milioane de dolari, cu 27,9% mai mult decât în aceeași perioadă din 2017. Exporturile către România depășesc 28% din volumul total al exporturilor R. Moldova din anul curent.

În cadrul sesiunii plenare a celei de a XI-a comisii au fost discutate subiecte de interes comun pentru ambele părți precum construcția liniei de cale ferată de ecartament european 1435 MM de la stația Ungheni până la stația Chișinău; implementarea roaming-ului internațional la tarife naționale între Republica Moldova şi România; proiectul privind construcția podului rutier de frontieră peste râul Prut în regiunea Ungheni (RM) - Ungheni (RO); programul operațional comun România – Republica Moldova 2014-2020. Oficialii au vorbit și despre construcția podului rutier peste râul Prut în preajma localităților Leova (RM) - Bumbăta (RO), dar și despre proiectul cu privire la controlul persoanelor, mijloacelor de transport şi mărfurilor în punctele comune de trecere a frontierei de stat dintre Republica Moldova și România.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!



Vasile Stroiu 15.11.2018 22:15

Ajutorul României trebuie orientat concret spre cetățenii Republicii Moldova, indeosăbi către cei cu o pensie foarte mică și care se simt în prezent că „cu rușii era mai bine”. Așa procedează Rusia în raioanele din stânga Nistrului !!! Rezultat – poporul din stânga Nistrului dorește unire cu Rusia !!!

Polilogu 16.11.2018 19:02

Am mai spus si repet din nou : sunt 4 judete in RO care pot absorbi în întregime toată economia Basarabiei - agricole, industriale, servicii,export, import etc - cu beneficii foarte mari pentru toată suflarea... MOLOTOVEANA ! Cele 4 judete sunt TIMIS; CARAS SEVERIN ,ARAD , BIHOR. Daca mai adaugam incă doua judete cu pondere economică mare in RO = CLUJ si HUNEDOARA - chestia ar deveni chiar SUPER INTERESANTA ! Oricum, in viitorii 2- 4 ani intre Timisoara - Arad prinde contur din ce in ce mai vizibil O ZONĂ METROPOLITANA cu circa 1,5 milioane de locuitori. Are zeci de localitati care sunt un fel de sateliti urbani ai celor două orase banatene unele dintre ele legate prin autostrada NĂDLAC - DEVA, via LUGOJ -altele prin DrN de gabarit european . Practic, in zonă nu există șomaj. Dimpotrivă, există o ”foame ” nemaipomenită de forță de muncă.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.10.2019 09:03 Nicolae Negru Chișinău, capitala Europei de la Lisa...

11.10.2019 08:59 Nicolae Negru Cine îl va salva pe Plahotniuc?

07.10.2019 09:23 Nicolae Negru Într-o căsătorie de interes, Dodon și...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cine credeți că are șanse să câștige funcția de primar general al Chișinăului la alegerile locale din octombrie 2019?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md