VIDEO // Autoritățile din R. Moldova și România vorbesc despre IMPULSIONAREA relațiilor economice dintre cele două state: „România se situează pe locul ÎNTÂI între partenerii cu care R. Moldova are relații comerciale”
Autoritățile de la Chișinău și București, dar și reprezentanți ai mediului de afaceri din R. Moldova și România vor să impulsioneze relațiile economice dintre cele două state. Astfel, după desfășurarea ședinței comisiei mixte R. Moldova – România, oamenii de afaceri de pe cele două maluri ale Prutului s-au reunit astăzi la o masă rotundă în Chișinău, cu genericul: „Oportunități de cooperare economică și investițională în R. Moldova și România”.
Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a remarcat faptul că România a fost primul stat care a sprijinit R. Moldova după ce Rusia a impus embargou la mai multe produse moldovenești. „Impunerea embargoului a fost o lecție pentru noi, deoarece ne-a făcut să ne orientăm spre alte piețe de desfacere. Atunci România și-a deschis piața pentru produsele din R. Moldova și suntem recunoscători pentru asta”, a menționat Gaburici, în fața oamenilor de afaceri de pe ambele maluri ale Prutului.
Referindu-se la schimburile comerciale în creștere în perioada anului 2018, ministrul Economiei și Infrastructurii a menționat că „România se situează pe locul întâi între partenerii cu care Moldova are relații comerciale, atât la exporturi precum și la importuri, deținând o pondere de 19,3%, dintre care la exporturi circa 28,7% din totalul exporturilor moldovenești, iar la importuri, de 14,9%”: „Mulțumim pentru asistența externă valoroasă acordată R. Moldova prin diverse proiecte de cooperare bilaterală”.
La rândul său, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat din România, Ștefan Radu Oprea, a remarcat că, în premieră, schimburile comerciale între cele două părți vor ajunge la 2 miliarde de euro. „Această cifră demonstrează dimensiunea economică a relațiilor de prietenie între România și R. Moldova”, a adăugat Oprea.
Totodată, Oprea a menționat că această comisie interguvernamentală moldo-română constituie un dialog deschis şi constructiv între cele două staTE și servește drept o platformă eficientă pentru punerea în aplicare a acțiunilor social-economice comune. „Astăzi este doar o continuare a lucrurilor bune pe care le facem împreună. Pe 22 noiembrie curent, Guvernul României și R. Moldova se vor întâlni la București. Sper ca acest cadru, pe care noi îl creăm în comisia mixtă, să fie unul care să aibă lucruri concrete, cetățenii din ambele țări să le simtă și cred că discuțiile de astăzi vor fi exact în sensul acesta – de a crea cadrul prin care vom putea dezvolta și mai mult relațiile pe care le avem, de bună frăție”, a menționat Ștefan-Radu Oprea.
Menționăm că, în prezent, România este cea mai mare piață pentru produsele din R. Moldova. În primele zece luni ale anului curent, R. Moldova a vândut peste Prut mmărfuri în valoare de 561,9 milioane de dolari, cu 27,9% mai mult decât în aceeași perioadă din 2017. Exporturile către România depășesc 28% din volumul total al exporturilor R. Moldova din anul curent.
În cadrul sesiunii plenare a celei de a XI-a comisii au fost discutate subiecte de interes comun pentru ambele părți precum construcția liniei de cale ferată de ecartament european 1435 MM de la stația Ungheni până la stația Chișinău; implementarea roaming-ului internațional la tarife naționale între Republica Moldova şi România; proiectul privind construcția podului rutier de frontieră peste râul Prut în regiunea Ungheni (RM) - Ungheni (RO); programul operațional comun România – Republica Moldova 2014-2020. Oficialii au vorbit și despre construcția podului rutier peste râul Prut în preajma localităților Leova (RM) - Bumbăta (RO), dar și despre proiectul cu privire la controlul persoanelor, mijloacelor de transport şi mărfurilor în punctele comune de trecere a frontierei de stat dintre Republica Moldova și România.
Guvernul României susține Mitropolia Basarabiei: ,,Alocarea anuală a 2 milioane de euro de către Guvernul României a facilitat construirea și renovarea de biserici și centre sociale din Basarabia"
Janina Sitaru, secretar de stat al MAE de la București: ,,În anul trecut, 68% asistența oficială pentru dezvoltare acordată de România a fost pentru R. Moldova. Locul R. Moldova e în Uniunea Europeană și România este un puternic susținător"
Filmul de pe Netflix care a depășit toate așteptările. Joacă Ryan Reynolds în el și a ajuns în topuri pe tot globul