06:21:05 14.06.2024
Stiri

SUN Dă-I Fest a adunat în centrul capitalei mii de promotori ai energiei regenerabile

Social 21.06.2015 20:28 Vizualizări2642 Autor: Galina Munteanu


SUN Dă-I Fest a adunat în centrul capitalei mii de promotori ai energiei regenerabile

Mii de oameni au venit astăzi în centrul capitalei să descopere tehnologiile eco şi să asculte muzică alimentată de la energia solară la Festivalul SUN Dă-I Fest, ediţia a treia. Festivalul încheie seria de evenimente din cadrul Săptămânii Europene a Energiei Durabile. SUN DĂ-I Fest este organizat de Proiectul european „Energie şi Biomasă”, Agenţia pentru Eficienţă Energetică şi POT Music.

„Este o plăcere enormă să particip la cea de-a treia ediţie SUN Dă-I Fest organizată cu suportul Proiectului Energie şi Biomasă în Moldova, finanţat de Uniunea Europeană. Acest eveniment, ce încheie Săptămâna Europeană a Energiei Durabile 2015, arată cât de importantă este energia durabilă pentru noi şi pentru planeta pe care trăim, dar şi faptul că fiecare dintre noi poate fi parte a procesului de schimbare a felului în care consumăm energia”, a declarat Pirkka Tapiola, Ambasadorul Uniunii Europene în R. Moldova.

Grădina Publică „Ştefan cel Mare și Sfânt” s-a transformat pentru o zi într-un centru expoziţional în aer liber. Tehnologii moderne de energie solară, eoliană, biomasă, geotermală au fost prezentate oamenilor. Tinerii din şcoli şi universităţi au arătat participanţilor inovaţiile descoperite de ei ce ne ajută să economisim consumul de energie şi să valorificăm inteligent sursele naturale de energie.

„R. Moldova are un potenţial important de surse energetice regenerabile care, odată valorificat, va spori independenţa energetică a ţării şi a fiecărui cetăţean în parte, va dezvolta economia ţării creând noi afaceri, locuri de muncă şi, nu în ultimul rând, va proteja mediul ambiant pentru generaţiile viitoare”, susţine Victor Osipov, viceprim-ministru.

Festivalul a venit şi cu un târg al meşterilor pasionaţi de lucruri autentice ce au expus spre vânzare obiecte decorative, bijuterii, tablouri create din produse naturale. Împătimiţii eco au putut cumpăra caiete, pixuri produse din carton reciclat, ceasuri de masă ce se alimentează de la energia apei sau a soarelui, încărcătoare solare pentru telefonul mobil. Vizitatorii au participat la master class-uri de reciclare a deşeurilor, au cusut pungi din banere publicitare, au colorat un orăşel construit din carton. Iubitorii de raliuri au făcut turul Grădinii Publice „Ştefan cel Mare și Sfânt” cu triciclete ce consumă energie solară în loc de benzină sau motorină.

„Este cu adevărat impresionant să vedem tehnologiile verzi expuse aici, care şi-au găsit loc pe piaţa din R. Moldova, contribuind astfel la dezvoltarea industriei eco-energetice. Este o industrie nouă ce generează energie curată, sigură şi accesibilă tuturor, dar şi locuri noi de muncă, competitivitate sporită, abilitarea femeilor, venituri noi şi perspectivă pentru o viaţă mai bună. Toate acestea sunt precondiţii pentru progresul uman şi dezvoltarea economică”, afirmă Dafina Gercheva, reprezentant rezident PNUD Moldova, coordonator rezident ONU.

SUN Dă-I Fest culminează cu un concert de muzică live susţinut de formaţia Heymonnshaker (Marea Britanie), Alex Calancea & Rupt, AmberTraps, FlashBlood, Miriam ce au instrumentele muzicale alimentate de la energia solară.

Panourile fotovoltaice ce asigură producerea de energie electrică de la soare au fost oferite gratuit de Compania franceză SolarTech.


Top stiri

României îi pasă
Punct de vedere NAȚIONAL
10.06.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Europenii vor schimb...

08.06.2024 14:24 Ziarul National Nicolae Enciu // 80 de ani de la deba...

07.06.2024 09:22 Nicolae Negru Nicolae Negru // Începe marea curățenie?

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md