13:02:42 12.08.2020
 
Stiri

AVERTISMENT // Operațiunea „miliardul FURAT” nu s-a încheiat: „Mai rămâne o gaură de cel puțin 8-9 miliarde de lei. Subiectul nu s-a epuizat, doar a fost amânat”

Economie 22.08.2019 13:51 Vizualizări2062 Autor: Ziarul National
AVERTISMENT // Operațiunea „miliardul FURAT” nu s-a încheiat: „Mai rămâne o gaură de cel puțin 8-9 miliarde de lei. Subiectul nu s-a epuizat, doar a fost amânat”


Toate obligațiile financiare ale celor trei bănci implicate în frauda bancară, Banca de Economii, Banca Socială și Unibank, depășesc suma de 25,4 miliarde de lei, afirmă expertul economic Veaceslav Ioniță, care citează date oficiale ale Băncii Naționale a Moldovei.

„Unele dintre aceste obligațiuni au acoperire cu active. Până la ziua de azi au fost vândute active de 2,3 miliarde de lei. Garanțiile oferite de Guvern au fost de 13,4 miliarde de lei. Rămân neacoperite încă 9,7 miliarde de lei. Presupun că mai există careva active care pot fi vândute. Însă, în opinia mea, mai rămâne o gaură de cel puțin 7-8 miliarde de lei, care nu este acoperită”, calculează expertul.

Mai mult, Veaceslav Ioniță, care face referire la ultimele declarații ale președintelui Comisiei parlamentare de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor devalizării sistemului bancar din R. Moldova și investigării fraudei bancare, Alexandru Slusari, crede că subiectul privind acoperirea găurii după miliardul furat din sistemul bancar nu s-a epuizat, ci a fost doar amânat.

„Pentru acoperirea acestei găuri pot fi întreprinse două acțiuni: 1) demonstrăm că sunt datorii false, formate prin acțiuni ilegale; 2) mai plătim încă 7-8 miliarde de lei. Pentru cei care au uitat, acum patru ani se discuta despre a treia garanție de stat. Subiectul nu s-a iepuizat, doar a fost amânat. Cam așa stau lucrurile”, a concluzionat Veaceslav Ioniță.

Amintim că, astăzi, Alexandru Slusari a declarat că a primit un document secret de la Banca Națională a Moldovei (BNM), care demonstrează că, în perioada 1-27 noiembrie 2014, după acordarea garanțiilor de stat pentru salvarea Băncii de Economii, Unibank și a Băncii Sociale, au avut lor rulaje de zeci de miliarde de lei prin intermediul celor trei instituții bancare.

„Când am făcut un calcul câți bani au fost învârtiți prin cele trei bănci, după acordarea garanțiilor de stat și până la instituirea administrării speciale a BNM, m-a luat groaza. Nu vreau să vehiculez acum nicio cifră, pentru că sunt cifre cu adevărat groaznice. Nu e vorba doar de un miliard de euro”, a afirmat deputatul.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
10.08.2020 09:21 Nicolae Negru Nicolae Negru // Lukașenko-Dodon, ase...

07.08.2020 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Dodon nu a mers din ...

03.08.2020 09:34 Nicolae Negru Nicolae Negru // Lukașenko va concura...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile prezidențiale, programate să aibă loc pe 1 noiembrie 2020, trebuie amânate din cauza pandemiei de COVID-19?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md