Autoritățile centrale ar putea aloca 60 de MILIOANE de lei pentru cei 40 000 de elevi din capitală, care au fost ABANDONAȚI de Primăria Chișinău: „Nimeni nu știe prioritățile primarului - vrea să finanțeze CONCERTE, articole laudative despre sine...”
Autoritățile centrale ar putea aloca 60 de milioane de lei pentru a asigura finanțarea, în continuare, a grupelor cu program prelungit din capitală, după ce Primăria municipiului Chișinău a tăiat, de la 1 ianuarie curent, banii prevăzuți pentru programul afterschool, frecventat de 40 000 de elevi. Anunțul a fost făcut joi, 18 ianuarie, de către ministrul Educației, Dan Perciun.
Potrivit lui Perciun, bugetul de stat își asumă 98% din toate cheltuielile suportate de școlile și grădinițele din Chișinău, iar Primăria Chișinău este obligată, așa cum s-a întâmplat întotdeauna, să găsească 60 de milioane de lei pentru finanțarea grupelor cu program prelungit.
„Aceste finanțări au fost întotdeauna suportate de autoritățile publice locale, iar municipiul Chișinău și-a asumat istoric acest lucru. Acum, din cauza creditelor excesive pe care le-a contractat municipalitatea în ultimii trei ani și din cauza dobânzilor pe care trebuie să le plătească, nu există suficiente resurse pentru a acoperi finanțarea acestor grupe cu program prelungit. În același timp, este greu de spus care e situația în realitatea, având în vedere că Primăria Chișinău încă nu a prezentat bugetul pentru anul 2024. Nimeni nu cunoaște veniturile și cheltuielile prognozate. Nimeni nu știe care sunt prioritățile primarului… Vrea să finanțeze în continuare concerte de anvergură, vrea în continuare să finanțeze articole laudative în presă la adresa sa… Intuiția noastră este că, de principiu, acești bani pot fi găsiți în bugetul municipiului Chișinău”, a menționat ministrul Perciun într-o conferință de presă, în cadrul căreia a prezentat prioritățile instituției pe care o conduce pentru anul 2024.
Pentru început, primarul Ion Ceban ar trebui să publice bugetul pentru 2024, spune sursa citată.
„Ceea ce știm cu certitudine e că volumul total al plăților pentru deservirea creditelor în 2024 va fi de două ori mai mare decât în 2023 și se va ridica la circa 450 de milioane de lei. Creditarea în sine nu este o problemă atât timp cât se fac investiții. Important este ca aceste investiții să nu aibă caracter electoral, astfel încât Primăria Chișinău să nu ajungă în situația că nu poate acoperi cheltuieli esențiale, inclusiv grupele cu program prelungit sau achitarea salariilor asistenților personali, care au grijă de persoanele cu dizabilități severe”, a punctat Perciun.
Ministrul este convins că municipalitatea poate identifica foarte ușor cele 60 de milioane de lei, pentru ca 40 000 de copii să nu rămână pe drumuri după lecții. Dar dacă „nici în ceasul al 12-lea” nu va fi luată o decizie, atunci vor interveni autoritățile centrale.
„Eu cred că, la această etapă, municipiul Chișinău poate să facă un efort pentru a continua programul pe care l-a finanțat în toți acești ani. În egală măsură, eu cred că toți colegii din Parlament, dacă primarul nu se va mobiliza să identifice aceste resurse, vor ajuta prin realocarea anumitor resurse prevăzute pentru Chișinău, pe alte articole de cheltuieli. Noi credem că, măcar în ceasul al 12-lea, primarul va găsi aceste resurse. Dar pentru început să publice bugetul, să vadă toată lumea ce prevede el”, a conchis Dan Perciun.
Amintim că Primăria Chișinău a desființat programul cu regim prelungit din capitală, motivând că Ministerul Educației și Cercetării ar fi tăiat bugetul cu 350 de milioane de lei. Instituția condusă de Dan Perciun a infirmat acest lucru, subliniind că bugetul pentru educație, dimpotrivă, a crescut în 2024 cu 80 de milioane de lei. Totodată, Guvernul a prevăzut încă un miliard de lei pentru educație, care va fi alocat de Ministerul Finanțelor în funcție de necesități.
Exporturile de struguri din R. Moldova, de aproape două ori și jumătate mai mari pe piața UE în acest an
„Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”. Cum va arăta textul și buletinul de vot la REFERENDUMUL republican constituțional din 20 octombrie
Directorul Consiliului Național al Aeroporturilor din Europa, la Chișinău: „Acum este momentul să planificăm dezvoltarea pe termen lung a aeroportului” din R. Moldova. Autoritățile moldovenești, sfătuite să „reconsidere” statutul AIC