06:37:04 24.04.2024
Stiri

Denunț PENAL împotriva primarului general Ion Ceban, acuzat că ar fi colectat ilegal DONAȚII de la angajații subdiviziunilor Primăriei Chișinău, pentru finanțarea campaniei electorale locale

Actualitate 19.12.2023 13:28 Vizualizări2335 Autor: Ziarul National
Denunț PENAL împotriva primarului general Ion Ceban, acuzat că ar fi colectat ilegal DONAȚII de la angajații subdiviziunilor Primăriei Chișinău, pentru finanțarea campaniei electorale locale


Patru consilieri municipali ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Dumitru Ivanov, Zinaida Popa, Mihai Briceag și Ecaterina Fărâmă, au depus astăzi un denunț la Procuratura Generală și Centrul Național Anticorupție (CNA) pe numele primarului general Ion Ceban, prin care îl acuză pe edil de folosirea donațiilor ilegale pentru finanțarea campaniei electorale a Mișcării Alternativa Națională (MAN).

Făcând trimitere la o investigație jurnalistică, care ar fi demonstrat ilegalități în procesul de colectare a banilor pentru campania electorală, cei patru membri ai Consiliului Municipal Chișinău cred că procurorii trebuie să investigheze aceste fapte sub aspect penal.

Potrivit PAS, organele de anchetă trebuie să stabilească câți bani din cele 2,8 milioane de lei folosite de Ion Ceban în campanie au fost adunați ilegal de la „donatori”, majoritatea angajați ai subdiviziunilor Primăriei Chișinău.

Citește și: Noul-vechi PRIMAR al capitalei, atac SUBURBAN la adresa presei și a guvernării centrale: „Sunteți niște KILLERI politici, angajați pe bani foarte mari, de proveniență dubioasă… Luați-vă LABELE de pe democrația din R. Moldova”

„Cetățenii trebuie să cunoască acest lucru, iar organele de drept trebuie să investigheze acest caz și să aducă o claritate. În acest sens, solicităm Procuraturii Generale și CNA să inițieze urmărirea penală pe faptul de colectare ilegală a resurselor financiare de către unii concurenți electorali, prin prisma art. 1812 din Codul Penal al R. Moldova punctele: (1). Falsificarea rapoartelor privind gestiunea financiară a grupurilor de inițiativă și a partidelor politice și/sau a rapoartelor privind finanțarea campaniilor electorale; (2). Utilizarea de resurse administrative; (3). Extorcarea sau obținerea prin extorcare a donațiilor pentru partidele politice și a comiterii infracțiunilor de depășirea atribuțiilor de serviciu, utilizarea resursei administrative și acțiuni conexe utilizării resursei administrative și finanțarea ilegală a campaniei electorale”, se arată în denunțul împotriva lui Ceban.

De asemenea, PAS cere atragerea la răspundere a funcționarilor publici și de demnitate publică, care se fac vinovați de colectarea resurselor financiare, depășirea atribuțiilor de serviciu și finanțare ilegală a partidelor politice.

De menționat că mai mulți angajați ai subdiviziunilor Primăriei Chișinău ar fi făcut donații consistente pentru MAN în campania pentru alegerile locale din 5 noiembrie, iar unii dintre acești nici măcar nu știau că au făcut aceste donații. Ion Ceban a calificat investigația de la Tv8, la care face referire PAS în denunț, drept o intimidare la adresa angajaților Primăriei Chișinău.

„Unii angajați sunt intimidați cu camere ascunse și îndemnați să spună cu ce partid au ținut în alegeri. Presupun că din cei 8 000 de angajați sunt mulți care au susținut diferite partide, dar unii din presă vor denumirile unor partide. Vedeți mai bine la nivel central folosirea resurselor administrative. Încetați să intimidați oamenii cu camere ascunse și să puneți întrebări tendențioase. O bună parte dintre dvs., mass-media liberă și independentă, așa cum vă place să vă autointitulați, sunteți niște killeri politici, angajați pe bani foarte mari, de proveniență dubioasă. Apropo, este timpul să prezentăm și să facem amendamentele de rigoare în instituțiile abilitate, iar cei care au fost intimidați îi invit să denunțe la procuratură aceste acțiuni ale pseudojurnaliștilor. Lumea înțelege la cine fac referință. Este inacceptabilă o asemenea abordare”, a spus ieri Ceban.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md