DOC/ Acuzat că a lăsat peste 40 000 de copii din Chișinău pe drumuri, după ce ar fi dispus DESFIINȚAREA grupelor cu program prelungit, Ion Ceban vrea peste 10 MILIARDE de lei de la bugetul de stat: „Vanea, unde-s banii? A cheltuit baniii pe concerte”
Primarul general al capitalei, Ion Ceban, este acuzat de fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) din Consiliul Municipal Chișinău (CMC) că ar fi lăsat peste 40 000 de copii pe drumuri, după ce Primăria Chișinău ar fi dispus desființarea grupelor cu program prelungit. În replică, Ceban susține că municipiul Chișinău varsă în bugetul de stat 23 de miliarde de lei, iar în schimb primește doar 2,8 miliarde de lei, adic 13%. În acest sens, edilul a inițiat astăzi o petiție, prin intermediul căreia cere ca 50% din defalcările la bugetul de stat să revină Primăriei Chișinău – peste 10 miliarde de lei anual.
Fracțiunea PAS a încercat astăzi să convoace o ședința extraordinară a CMC, în cadrul căreia urma să fie discutate mai multe subiecte, inclusiv bugetul capitalei pentru anul 2024, finanțarea grupelor cu program extins din clasele primare și alocarea banilor pentru păstrarea serviciului de asistență personală pentru familiile în care sunt persoane cu nevoi speciale. Ședința nu a avut loc, deoarece a fost boicotată de primar și ceilalți consilieri municipali care îi sunt loiali.
„Cu regret, Ion Ceban refuză să lucreze, refuză să convoace ședința CMC, refuză să publice bugetul pentru anul 2024, boicotează implementarea proiectelor mari de infrastructură și zice că nu are bani. Bani există. Bugetul Chișinăului este de circa 7 miliarde de lei, este unul dintre cele mai autonome și sustenabile bugete din R. Moldova, însă este administrat extrem de defectuos”, a acuzat astăzi președinta fracțiunii PAS din CMC, Zinaida Popa.
Potrivit sursei citate, deși banii cetățenilor ar trebui să fie folosiți pentru proiecte strategice, Ion Ceban în cheltuiește pentru concerte și pentru imaginea sa.
„Deși au fost alocate circa 120 de milioane de lei în anii precedenți pentru reparația străzii Industriale, primarul a cheltuit acești bani pe concerte, iar acum zice că nu are bani și cere 60 de milioane de lei pentru reparația străzii Mesager, 60 de milioane de lei pentru reparația str. Mircea cel Bătrân și se plânge că nu este susținut de guvernare. Guvernul a alocat cu 100 de milioane mai mult doar pentru infrastructura municipiului Chișinău decât alte guvernări de până acum. Circa 3,85 de miliarde de lei au fost transferate din bugetul național către cel al Chișinăului. Acum apare întrebarea: Vanea, unde-s banii?. Bani au fost și sunt, doar că primarul îi cheltuiește nu pentru soluționarea problemelor strategice din oraș: reducerea ambuteiajelor, îmbunătățirea transportului public, reparația infrastructurii rutiere și crearea oportunităților pentru investiții în Chișinău”, a adăugat Popa.
Pentru că ar fi băgat capitala în datorii, Ion Ceban ar vrea acum să economisească pe seama copiilor, susține Zinaida Popa.
„A băgat municipiul în datorii, iar acum lichidează activități importante precum grupele cu program prelungit în clasele primare. Circa 40 000 de copii sunt lipsiți de dreptul la educație și reduce la zero oportunitățile de angajare a mamelor și taților. Peste 2 100 de asistenți personali sunt lăsați fără suport din partea Primăriei Chișinău. Sute de familii în care sunt persoane cu necesități speciale nu vor mai putea beneficia de ajutor de la asistenții personali”, a punctat Zinaida Popa.
Sursa: „Părinții solidari”
În replică, Ceban a ieșit acum câteva minute într-un live pe Facebook, în cadrul căruia a cerut mai mulți bani pentru municipalitate. Acesta a desenat saci cu bani și a făcut tot felul de calcule, cu pretenția că banii chișinăuenilor ar trebui să fie cheltuiți numai pentru proiectele capitalei. Ion Ceban, care a ocupat anterior funcții înalte pe timpul guvernărilor comuniste și socialiste, nu a pus niciodată problema ca statul să aloce mai mulți bani capitalei conduse atunci de Dorin Chirtoacă.
Astăzi, Ceban afirmă că Chișinăul a defalcat 23 de miliarde de lei în bugetul de stat în 2023, iar în schimb a primit „doar” 2,8 miliarde de lei.
„Să punem capăt inechității și discriminării. Vom cere Parlamentului ca 50% din contribuțiile capitalei la Bugetul de Stat să rămână în municipiul Chișinău. Vom lansa săptămâna viitoare o petiție în acest sens, prin care chem locuitorii orașului să susțină această inițiativă, care ulterior să devină proiect de lege. Să terminăm cu abordările discriminatorii, când municipiul Chișinău contribuie cu 23 de miliarde de lei în bugetul național, însă înapoi revin 2,8 miliarde, adică doar 13 la sută. În acest caz nu vom mai cere niciun ban de la bugetul de stat. Atunci vom construi școli, grădinițe… Putem lua în gestiune și Spitalul „Toma Ciorbă”, Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport”, a spus Ceban.
LIVE // Ursula von der Leyen anunță, la Chișinău, un nou pachet de sprijin al UE pentru R. Moldova
Peste 11 500 de operații de cataractă, în 2024, acoperite din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală: CNAM finanțează și tratamentul glaucomului
Igor Grosu, după întrevederea cu Nicolae Ciucă: „Acum, mai mult ca oricând, trebuie să lucrăm împreună pentru a consolida rezistența regiunii noastre. Cu toții ne dorim să trăim în pace și în bună înțelegere la noi acasă”