07:25:50 24.05.2024
Stiri

DOC // Ion Ceban, ACUZAT că ar distribui FALSURI, după ce dispus desființarea grupelor cu program prelungit. Directorii școlilor cer acum BANI de la părinți. Perciun: „Primăria nu cheltuie mai nimic din veniturile proprii pentru educație…”

Actualitate 11.01.2024 10:13 Vizualizări1890 Autor: Ziarul National
DOC // Ion Ceban, ACUZAT că ar distribui FALSURI, după ce dispus desființarea grupelor cu program prelungit. Directorii școlilor cer acum BANI de la părinți. Perciun: „Primăria nu cheltuie mai nimic din veniturile proprii pentru educație…”


Mai mulți directori de școli din municipiul Chișinău au distribuit o informație în grupurile de părinți, potrivit căreia grupele cu program prelungit nu vor mai activa din cauza că Ministerul Educației și Cercetării (MEC) ar fi tăiat bugetul cu 350 de milioane de lei. Aceste grupe pot continua, dacă părinții vor plăti din buzunarul lor banii necesari, li s-a mai transmis acestora.

Ministrul Dan Perciun a infirmat această informație, menționând că primarul general al capitalei, Ion Ceban, cel care trebuia să asigure 60 de milioane de lei pentru continuarea programului din 1 ianuarie 2024, ar fi impus directorii de școli să răspândească acest fals.Potrivit lui Perciun, primarul capitalei a luat „credite electorale” de peste 400 de milioane de lei, dar nu găsește 60 de milioane pentru a asigura activitatea grupelor cu program prelungit.


„După ce s-a împrumutat la greu înainte de alegeri și a rămas fără bani, primarul Chișinăului a impus directorii instituțiilor de învățământ din municipiu să distribuie falsuri prin grupurile de părinți. Fără un buget aprobat pe 2024 și având de achitat peste 400 de milioane de lei anul acesta pe creditele electorale luate, primarul n-a găsit 60 de milioane pentru finanțarea, în continuare, a grupelor cu regim prelungit. Acestea au fost dintotdeauna achitate din bugetul capitalei, fiind unele dintre puținele cheltuieli pentru educație pe care și le asuma municipiul. Cu excepția grupelor prelungite și o mică contribuție pe alimentație, Primăria Chișinău nu cheltuie mai nimic din veniturile proprii pentru educație. Toți banii vin de la bugetul de stat și pentru școli și pentru grădinițe”, a precizat Perciun.

Ministrul Educației și Cercetării subliniază că incompetența primarului în gestionarea resurselor publice, împrumuturile înainte de alegeri, întârzierea în aprobarea bugetului a dus la sistarea acestui serviciu oferit anterior de către municipalitate pentru cei 40 000 de copii.

„Încercările primarului de a blama Guvernul pentru propriile eșecuri au devenit deja o obișnuință sâcâitoare și sunt o banală tentativă de a scăpa de responsabilitate. Cu abordarea „Guvernul e de vină că ninge abundent” chișinăuenii deja s-au obișnuit, dar ceea ce este extrem de grav este insistența primarului de a politiza sistemul educațional. Nu o dată am solicitat autorităților municipale să se abțină de la utilizarea sistemului în jocuri politice. Profesorii și directorii merită mai mult decât rolul de portavoce pentru justificarea eșecurilor primarului. Este rușinoasă implicarea profesorilor care ar trebui să fie o sursă esențială de informație veridică, în orice comunitate, în campanii de dezinformare”, a adăugat ministrul.

Totodată, Dan Perciun a subliniat că bugetul planificat pentru școli și grădinițe pe anul 2024 s-a majorat cu 86 de milioane față de 2023 - de la 13.007 miliarde la 13.093 miliarde. „Adițional încă un miliard stă în rezervă în buget pe linia Ministerului Finanțelor, pentru acoperirea creșterilor salariale de 15% aplicabile de la 1 ianuarie. Deci, avem un buget planificat cu peste un miliard de lei mai mare pentru educație în 2024 decât în 2023 și acesta ca de obicei va mai fi și majorat la rectificare. Îndemn toți directorii și profesorii din municipiu să se abțină de la distribuirea falsurilor și a mesajelor politice. Asta dăunează credibilității dumneavoastră personale, credibilității sistemului și înveninează comunitățile pe care le reprezentanți”, a conchis ministrul Perciun.

Primarul Ion Ceban nu a comentat aceste acuzaţii, însă recent s-a plâns că Primăria Chișinău nu are bani, fiindcă autoritățile ar distribui capitalei doar 13% din veniturile acumulate în Chișinău.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.05.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Vor circula tancuril...

17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md