20:15:33 18.02.2020
 
Stiri

VIDEO // Valeriu Lazăr RESPINGE acuzațiile aduse de Slusari și Igor Munteanu și nu exclude că îi va acționa în judecată pentru CALOMNIE: „În vâltoarea aceasta REVOLUȚIONARĂ, nu-și dau seama cât de ridicol arată această situație”

Economie 12.09.2019 14:39 Vizualizări1146 Autor: Ziarul National
VIDEO // Valeriu Lazăr RESPINGE acuzațiile aduse de Slusari și Igor Munteanu și nu exclude că îi va acționa în judecată pentru CALOMNIE: „În vâltoarea aceasta REVOLUȚIONARĂ, nu-și dau seama cât de ridicol arată această situație” Captură


Fostul ministru al Economiei, Valeriu Lazăr, susține că președinții Comisiilor parlamentare care anchetează modul în care a fost concesionat Aeroportul Internațional Chișinău și frauda bancară, Igor Munteanu, respectiv Alexandru Slusari, ar fi făcut mai multe „afirmații false” la adresa sa. Lazăr spune că, din postura de ministru al Economiei, a acționat „conform legii” și nu-și face griji că materialele au fost transmise organelor de anchetă.

„Eu aș fi nesincer, dacă aș spune că nu sunt îngrijorat deloc, pentru că nu e plăcut pentru nimeni, pentru că avem cu toții familie, copii, părinți. Dar nu-mi fac griji, pentru că sunt sigur că orice procuror sau magistrat onest va confirma legalitatea acțiunilor mele și ale colegilor mei la acel moment. Am impresia că, în această vâltoare revoluționară, nu-și dau seama cât de ridicol arată această situație, or toată lumea o tratează ca o imixtiune în actul justiției. A indica procurorilor pe numele cui trebuie de intentat dosar penal și a exercita presiuni publice asupra magistraților, indicând unde să miște ancheta, este imixtiune. Mă îngrijorează că acești decidenți politici își permit declarații tari până la finalizarea investigațiilor și abuzează de funcțiile pe care le dețin. Se încalcă prezumția nevinovăției. Dacă se va continua, atunci nu-mi rămâne de cât să merg în instanță, pentru că e calomnie. Este un atac la imaginea mea profesională și de afaceri. Eu trăiesc din consultanță, iar imaginea contează”, a spus astăzi Lazăr astăzi, în cadrul unei conferințe de presă.

Sursa citată a menționat că, în cazul devalizării BEM, este vizat în ceea ce privește creșterea de capital din vara anului 2013. Lazăr afirmă că s-au spus cel puțin trei falsuri despre el, chiar dacă a fost audiat. „Eu am fost audiat, ascultat, dar nu și auzit”, a precizat acesta. Lazăr a dat citirii unor legi, care l-au obligat să acționeze atunci.

Și în cazul concesionării Aeroportului Internațional Chișinău, Valeriu Lazăr spune că s-a acționat „conform legii”. Cel mai mult acesta a fost deranjat de afirmația președintelui Comisiei de anchetă, Igor Munteanu, că atunci au fost trădate interesele de securitate națională. Astfel, Lazăr a amintit că este ofițer de rang înalt în cadrul SIS, chiar dacă în rezervă, și niciodată nu ar trăda interesele naționale. Fostul ministru a precizat că e lipsită de logică afirmația că prin concesionare s-au format breșe în sistemul de securitate: „Știți că majoritatea aeroporturilor din lume sunt concesionate? Vă dau câteva exemple de „trădare națională”. Aeroportul din Sofia, Bulgaria, a fost concesionat unui grup franco-german…14 aeroporturi din Grecia au fost concesionate. Asta e trădare națională?”.

Acesta s-a referit și la taxa de 9 euro, care a fost impusă de BERD și spune că aceasta este „justificată” în contractul de concesionare. „Acești 9 euro reprezintă o sursă de acoperire a finanțărilor de la BERD. Oricum această taxă rămânea în picioare, indiferent dacă nu avea să fie concesionat AIC. Cred că toți membrii Consiliului Suprem de Securitate (CSS), inclusiv președintele Igor Dodon, au fost induși în eroare cu privire la acești 9 euro. Deci, taxa de 9 euro se percepe doar la plecare. Copiii până la doi ani nu plăteasc această taxă, cei care se află în tranzit nu o plătesc. Nu se plătește această taxă nici la cursele noi. Doar după 12 luni se aplică. Astfel, doar 48% din numărul total de pasageri plătesc această taxă. De asemenea, eu niciodată nu am spus că AIC nu aduce profit. Eu aștept concluzii obiective de la această Comisie de anchetă, doar că mă tem că nu vom avea parte de acestea. Percepția generală că această concesionare a fost ceva controversat. Da, era necesară o anchetă obiectivă, iar eu sunt poate unul dintre cei mai interesat de asta”, a adăugat Valeriu Lazăr.

Fostul ministru afirmă că dânsul, să fi fost în locul actualilor guvernanți, ar fi apelat la o „expertiză serioasă”, care să cuprindă un studiu de impact - cât a avut de câștigat statul de pe urma concesionării: „Acest obiectiv trebuia să se dezvolte. Cred că actualii guvernanți au devenit prizonierii propriilor declarații și promisiuni electorale. Ei au inversat totul și nu-și dau seama cât de caraghios arată. Eu nu exclud că se va ajunge la o soluție, dar să ei niște decizii pentru că așa ai promis în campania electorală...”.

Lazăr a lansat și un apel la adresa premierului Maia Sandu, despre care spune că o cunoaște de 20 de ani. „Eu vă cunosc calitățile și cred că puteți deveni un premier bun și eficient. Dar dacă veți asculta de diferiți sfetnici, abrogând niște hotărâri, după care să spui că nu produc niciun efect, atunci nu veți ajunge departe. Adică, veți ajunge departe de guvernare. Eventuale litigii vor duce la sancțiuni, iar cetățenii vor fi principalii perdanți. Am putea avea o destabilizare la AIC. Eu nu sunt de partea celor de la „Avia Invest” sau a lui Nathaniel Rothschild. (...) Deciziile pe care le luați nu trebuie să fie precedate de emoții. S-a mai spus că acest contract a fost în detrimentul statului. Dar este un punct în contract în care se spune că litigiile apărute se soluționează în instanțele naționale. De regulă, astfel de contracte prevăd că litigiile se soluționează în arbitrajele internaționale. Totuși, în caz de reziliere, statul poate să plătească prejudicii foarte mari. Un astfel de litigiu ar dura ani buni și va avea de suferit AIC. Contractul mai prevede că eventualele neînțelegeri se discută, dar la noi s-a sărit direct la instanța de judecată. Nu exclud un litigiu internațional. Deci, eu nu mă număr printre cei care cu orice preț vor întoarcerea AIC în proprietatea statului. Eu vreau să se afle adevărul”, a conchis Valeriu Lazăr.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..

Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.02.2020 09:19 Nicolae Negru Nicolae Negru // Tătucul Dodon simte ...

14.02.2020 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Primul Ciocoi, primu...

10.02.2020 09:15 Nicolae Negru Nicolae Negru // Candidatul comun al ...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Aureliu Ciocoi, trebuie să-și dea demisia, după ce a declarat că armata rusă a intervenit în războiul din Transnistria pentru „a opri vărsările de sânge”?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md