15:11:40 27.04.2024
Stiri

Valeriu Lazăr sparge tăcerea, după transmiterea în judecată a dosarului privind concesionarea AIC: „Scopul a fost mai mult de a „prinde bine la public”, decât de a stabili adevărul”. Ex-ministrul se declară NEVINOVAT și vrea ședințe PUBLICE

Actualitate 03.05.2023 13:50 Vizualizări2954 Autor: Ziarul National
Valeriu Lazăr sparge tăcerea, după transmiterea în judecată a dosarului privind concesionarea AIC: „Scopul a fost mai mult de a „prinde bine la public”, decât de a stabili adevărul”. Ex-ministrul se declară NEVINOVAT și vrea ședințe PUBLICE


Fostul ministru al Economiei, Valeriu Lazăr, susține că a rămas surprins de anunțul șefei Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, despre transmiterea în judecată a dosarului „privind pretinsele ilegalități comise” la concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău (AIC). Lazar se declară nevinovat și afirmă că această „grabă a procurorilor de a transmite în judecată un dosar nefinalizat” i-a întărit sentimentul că scopul a fost unul mai mult de a „prinde bine la public”, decât de a stabili adevărul.

Ex-ministrul Economiei din partea Partidului Democrat în Guvernul Filat, iar mai apoi Guvernul Leancă explică de ce transmiterea acestui dosar în judecată, în care dânsul are statut de învinuit, seamănă mai mult cu „o acțiune de PR”.

CITIȚI și VIDEO // Fostul premier Iurie Leancă, doi ex-miniștri ai Economiei, un actual deputat și încă patru foști funcționari publici, INCULPAȚI în dosarul privind concesionarea Aeroportului: Cum a ajuns obiectivul strategic în mâinile lui Șor

„Procurorii nu au clarificat toate aspectele ce țin de scopul și modalitatea de concesionare a aeroportului și nu au înlăturat lacunele fundamentale din dosar – fapt despre care noi, apărarea, am atenționat procurorii și conducerea acestora. Există riscul iminent de a distorsiona întreg procesul de stabilire a adevărului. Totodată, în judecată a fost expediat un dosar nefinalizat, în sensul că încă nu au fost examinate toate contestațiile depuse de apărare conform procedurilor legale, printre care cea cu referire la refuzul procurorilor de a dispune o expertiză economică și financiară independentă și profesionistă – dat fiind modul total eronat de calcul al așa-numitului „prejudiciu adus statului” urmare a concesionării. Suma invocată drept „prejudiciu” în versiunea actuală a fost stabilită de angajații unei entități publice, fără expertiză în materie de pregătire și realizare a proiectelor de parteneriat public-privat, inclusiv prin concesionare”, subliniază Valeriu Lazăr, într-o reacție remisă Ziarului NAȚIONAL.

În același context, Valeriu Lazăr amintește că există o decizie definitivă și executorie a Curții de Apel Chișinău de reziliere a contractului de concesionare a activelor AIC pe motiv de neîndeplinire a obligațiilor contractuale legale, „astfel prezumându-se că acest contract este perfect valabil, respectiv fiind rezultat dintr-un proces decizional neviciat din perspectiva legalității”.

„Sper că aceste aspecte importante vor fi clarificate de o instanță corectă, obiectivă și imparțială, fiind dispuși și pregătiți să contribuim plenar în acest sens, să prezentăm probe concludente și pertinente, inclusiv cele prezentate procurorilor la etapa urmăririi penale, dar ignorate de aceștia, prin care să-mi fie demonstrată nevinovăția. Vom insista ca ședințele instanțelor de judecată să fie publice, astfel încât să putem prezenta instanței și tuturor celor interesați materialele ce denotă că concesionarea activelor AIC a avut la bază hotărâri perfect legale, oportune și argumentate ale guvernelor conduse de prim-miniștrii Vlad Filat (2012) și Iurie Leancă (2013), rezultate din procese publice transparente de promovare și examinare colegială a acestora, asumate și susținute (votate) quasi-unanim de membrii guvernelor respective, dar și că acest proiect de pionierat pentru republica noastră a adus beneficii evidente interesului public – atât din perspectiva plăților cumulative la Bugetul Public Național, aferente administrării activelor concesionate, ce au crescut de cca 2,5 ori în primii șapte ani de concesionare în raport cu perioada similară pre-concesionare, cât și al cetățenilor R. Moldova, operatorilor economici locali etc.”, a conchis Valeriu Lazăr.

Amintim că șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a anunțat marți că dosarul care vizează concesionarea ilegală a Aeroportului Internațional Chișinău a fost trimis în judecată.

Opt persoane au statut de învinuit în acest dosar - fostul prim-ministru al R. Moldova Iurie Leancă, fostul ministru al Economiei Valeriu Lazăr, fostul director general al Agenției Proprietății Publice (APP), Tudor Copaci, fosta directoare adjunctă a APP, Angela Susanu, cea care a semnat ulterior contractul de concesiune, fosta șefă adjunctă a Direcției administrarea proprietății publice a APP, Maria Șendilă, fostul director general al ÎS „Aeroportul Internațional Chișinău, Petru Jardan, care este actual deputat din partea Partidului „Șor”, fostul director financiar al ÎS AIC, Alexandru Ciutac, precum și șeful Serviciului Analiză Economică a ÎS AIC, Alla Țubari.

Cei opt au fost puși sub învinuire pentru comiterea abuzului de serviciu și riscă de la 3 la 8 ani de închisoare, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.


Stiri relevante
03.07.2014 12:19 1445 Președintele a semnat DECRETUL
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md