13:19:26 21.07.2019
 
Stiri

VIDEO // Candu susține că SIS a prezentat informații CLASIFICATE despre expulzarea celor 7 cetățeni turci de la „Orizont”. Aceste persoane ar fi fost monitorizate de 20 de ani și au fost deschise dosare penale

Politică 08.09.2018 18:14 Vizualizări4210 Autor: Ziarul National
VIDEO // Candu susține că SIS a prezentat informații CLASIFICATE despre expulzarea celor 7 cetățeni turci de la „Orizont”. Aceste persoane ar fi fost monitorizate de 20 de ani și au fost deschise dosare penale

Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a prezentat astăzi, în cadrul audierilor parlamentare închise, informații clasificate și dosare operative despre cazul expulzării celor șapte cetățeni turci, inclusiv profesori și manageri ai rețelei de licee „Orizont”. Persoanele expulzate la 6 septembrie ar avea dosare operative încă din anii 1997-1998, iar în unele cazuri există și dosare penale.

Despre aceasta a anunțat președintele Parlamentului, Andrian Candu, după audierile reprezentanților SIS, Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, dar și Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.

Spicherul Candu a menționat că expulzarea celor șapte cetățeni turci „a fost justificată” și nu are nicio legătură cu guvernarea actuală de la Chișinău și Ankara sau conflictul existent între Fethullah Gulen și președintele Turciei, Recep Erdogan.

„SIS încă din 1997-1998 monitorizează, supraveghează și are dosare operative pe anumite subiecte legate de prevenirea actelor de terorism și de securitate a statului. Unele persoane, inclusiv care au legătură cu liceul „Orizont”… aceste dosare sunt din 1997-1998 și nu este nicio legătură cine e azi la guvernare în R. Moldova sau în Turcia sau de conflictele între Gulen și Erdogan. În ultimii 3-4 ani, sub monitorizare, legat de acest dosar, au fost peste 48 de persoane străine. În ultimii 4-5 ani au fost deschise dosare penale, există volume întregi. În baza investigațiilor, dintre cele 48 de persoane, cetățeni străini, 18 au fost declarate indezirabile. Dintre cele 18 persoane declarate indezirabile șapte au fost expulzate, după cum știți”, a declarat Andrian Candu.

Sursa citată mai spune că în fiecare an sunt expulzate în jur de 60-70 de persoane din R. Moldova și nu este o premieră când se procedează în asemenea mod. „Acest subiect este sensibil, pentru că sunt angajații unui liceu de prestigiu, care a dat naștere unor generații de copii deștepți. SIS, în ultimii 2-3 ani, a conlucrat cu serviciile speciale din alte state. Procesele nu au fost declanșate la solicitarea serviciilor turcești, dar este o inițiativă generată de serviciile noastre. Din raportul prezentat putem constata că s-a respectat legislația privind regimul de ședere a străinilor. De la momentul când s-a cerut azil, s-a respins cererea de azil, persoanele au fost declarate indezirabile și a avut loc procedura de expulzare. Multe încă mai sunt de discutat și audiat. Mai urmează ședințe la acest subiect, iar colegii urmează să decidă când vor avea loc. Toate acțiunile SIS s-au desfășurat sub supravegherea unor procurori”, a mai spus spicherul.

Oficialul recunoaște că e vorba de un subiect de rezonanță, care provoacă emoții și îngrijorări, doar spune că trebuie tratat „cu mai puțină afecțiune, deoarece responsabilitatea este foarte mare”: „Cât timp cazul nu este în detalii investigat, trebuie să fim rezervați în declarații. Într-un timp optim vom veni cu toate informațiile. Vom lucra și cu organizațiile internaționale, inclusiv cu cele care lucrează la capitolul protecția drepturilor omului”.

Andrian Candu a mai adăugat că a primit solicitări, fără a preciza de la cine, ca liceul să fie închis, dar nu a dat și nu va da curs unor asemenea inițiative. „La „Orizont” sunt 1 700 de copii şi 376 de profesori. Am primit solicitări să fie închis liceul respectiv. Am primit și eu, dar și premierul Filip așa solicitări. Am răspuns că liceele nu vor fi închise cât timp respectă legislația R. Moldova. Timp de 25 de ani acest liceu a jucat un rol important în educația din R. Moldova”, a conchis președintele Parlamentului.

Administrația rețelei de licee „Orizont”, dar și avocații persoanelor extrădate în Turcia nu au comentat, deocamdată, declarațiile lui Adrian Candu.

CITIȚI și Profesorii turci de la „Orizont” ar fi fost scoși din R. Moldova cu identități FALSE, iar acum se află într-un penitenciar de lângă Istanbul

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Stiri relevante

Dan Cartenie 09.09.2018 07:59

Prostii. R. M. a făcut jocul lui Erdogan, fără scrupule! Erdogan a încercat să facă același lucru peste Prut, dar nu i-a reușit.

gabriel 09.09.2018 09:54

Firmă româno-elvețiană cu sediul în BRAȘOV - România angajează frigotehniști calificați cu permis de conducere auto. Persoana ideală trebuie să aibă disponibilitate pentru deplasări în țară. În limita posibilităților, asigurăm cazare. Relații la tel. 0724-309700

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.07.2019 09:12 Nicolae Negru De la post-comunism la post-plahotniu...

15.07.2019 09:23 Nicolae Negru Îi va telefona Putin Maiei Sandu?

12.07.2019 09:21 Nicolae Negru „Ultima redută” a căzut! Ce urmează?

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că deputații din R. Moldova trebuiau să voteze PENTRU reîntoarcerea dreptului de vot Federației Ruse la APCE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md