03:33:14 13.06.2024
Stiri

Chișinăul nu mai acceptă ȘANTAJUL și pune CONDIȚII separatiștilor de la Tiraspol. Regiunea transnistreană nu va mai primi volumul necesar de GAZE, dacă reduce livrările de energie electrică. Spînu: „Nu vă onorați contractul, nu primiți gaz”

Actualitate 31.10.2022 12:29 Vizualizări13287 Autor: Ziarul National
Chișinăul nu mai acceptă ȘANTAJUL și pune CONDIȚII separatiștilor de la Tiraspol. Regiunea transnistreană nu va mai primi volumul necesar de GAZE, dacă reduce livrările de energie electrică. Spînu: „Nu vă onorați contractul, nu primiți gaz”


Dacă centrala de la Cuciurgan, controlată de regimul de la Tiraspol, nu va livra suficientă energie electrică pentru malul drept al Nistrului, atunci Chișinăul va reduce semnificativ și livrările de gaze către regiunea transnistreană, a declarat vicepremierul Andrei Spînu.

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a subliniat că centrala de la Cuciurgan (MGRES) ar putea semna un nou contract cu „Energocom” în vederea livrării energie electrice în luna noiembrie.

Spînu a precizat că, în primele zile ale lunii octombrie, regiunea transnistreană a consumat mai mult gaz decât era necesar.

„De aceea, luna viitoare vor primi mai puțin gaz din start. Nu vor putea să ia mai mult, pentru că, dacă nu vor livra din prima zi suficientă electricitate pentru malul drept, noi vom oferi mai puțin gaz spre malul stâng, ca să echilibrăm lucrurile”, a declarat Spînu recent, în cadrul unei emisiuni de la Tv8.

Sursa citată a adăugat că MGRES ar trebui să ne livreze în noiembrie minim 45-50% din necesarul energiei electrice pentru malul drept al Nistrului.

„Faptul că ei au cheltuit și au consumat nerațional la începutul lunii octombrie și au ajuns în situația să nu-și poată onora contractul, nu va mai fi tolerat. Din 1 noiembrie vom avea claritate. Sau ne livrează energie electrică conform contractului în cantitatea maximă posibilă, conform acelor capacități care sper să le avem de la „Gazprom”, sau noi vom folosi gazul pentru necesitățile noastre interne. De la 1 noiembrie, vă onorați contractul pe care sper să-l semnăm și veți primi gaz cât vă onorați contractul. Nu vă onorați contractul, nu primiți gaz”, a avertizat Andrei Spînu.

De menționat că conducerea separatistă de la Tiraspol a decis unilateral, pe 24 octombrie curent, să reducă până la 27% livrările de energie către Chișinău, în condițiile în care contractul semnat între „Energocom” și MGRES prevedea acoperirea a 70 la sută din necesarul de energie electrică a malului drept al Nistrului. Pentru a evita deconectările pe malul drept al Nistrului, „Moldovagaz” a alocat mai mult gaz pentru MGRES.


Stiri relevante
26.12.2014 13:00 5095 CAPCANA Rusiei întinsă R. Moldova
Top stiri

României îi pasă
Punct de vedere NAȚIONAL
10.06.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Europenii vor schimb...

08.06.2024 14:24 Ziarul National Nicolae Enciu // 80 de ani de la deba...

07.06.2024 09:22 Nicolae Negru Nicolae Negru // Începe marea curățenie?

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md