22:39:24 01.06.2023
Stiri

FOTO // Separatiștii de la Tiraspol se plâng că autoritățile de la Chișinău „provoacă o CATASTROFĂ umanitară” în Transnistria, dar în același timp SFIDEAZĂ cetățenii din dreapta Nistrului. Uzina metalurgică de la Râbnița lucrează și NOAPTEA

Actualitate 28.11.2022 10:58 Vizualizări1766 Autor: Ziarul National
FOTO // Separatiștii de la Tiraspol se plâng că autoritățile de la Chișinău „provoacă o CATASTROFĂ umanitară” în Transnistria, dar în același timp SFIDEAZĂ cetățenii din dreapta Nistrului. Uzina metalurgică de la Râbnița lucrează și NOAPTEA


Autoritățile separatiste de la Tiraspol susțin că nu le este furnizat un volum suficient de gaz pentru a produce energie electrică și pentru malul drept al Nistrului, dar în același timp au pornit la turații maxime uzina metalurgică de la Râbnița, în lipsa autorizației de mediu emisă de Chișinău. Actualmente, uzina metalurgică ar lucra și noaptea, susține fostul vicepreședinte al Parlamentului, Alexandr Slusari.

Citește și Reacția Chișinăului la noile acuzații lansate de conducerea separatistă a Transnistriei: „Demersurile Tiraspolului trebuie adresate Moscovei, care sacrifică regiunea șantajând Republica Moldova cu arma energetică, cum a mai făcut-o și în 2009”

Potrivit lui Slusari, regimul separatist sfidează deschis autoritățile constituționale, dar și cetățenii din dreapta Nistrului, care au ajuns să plătească sume enorme pentru energia electrică.

Citește și: Au TĂIAT livrările de energie ELECTRICĂ pe malul drept al Nistrului, iar acum se plâng că autoritățile de la Chișinău „provoacă o CATASTROFĂ umanitară” în Transnistria. Scrisoarea trimisă de Krasnoselski la ONU și OSCE

„Am obosit să plasez astfel de poze (cum activează uzina metalurgică de la Râbnița n.r.), care simbolizează impertinența regimului separatist și impotența autorităților din Chișinău. Pe fundalul bocetelor Tiraspolului despre „catastrofa umanitară”, uzina metalurgică din Râbnița lucrează. Lucrează și noaptea, lucrează și ziua. Activează fără autorizația de mediu privind emisiile de poluare, intoxică satele din raionul Rezina și exportă nestingherit producția prin vama moldovenească. Achită niște tarife simbolice pentru gaz și energia electrică, de zeci de ori mai mici decât întreprinderile de pe malul drept al Nistrului”, menționează Slusari.

Citește și: Ministra Iordanov spune în ce CONDIȚII va primi autorizație uzina metalurgică de la Râbnița și atrage atenția asupra altor două întreprinderi din stânga Nistrului: „Dacă vor să-și exporte producția, atunci au nevoie de documente”

Acesta cere explicații vicepremierului pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, dar și ministrei Mediului, Rodica Iordanov.

„Tace și Serviciul Vamal, tace Procuratura. Gaz le dăm în continuare pe gratis. Transnistria importă produse fără a plăti impozite, iar bugetul de stat pierde anual miliarde de lei. Astfel sunt discriminați cetățenii și agenții economici loiali din R. Moldova. Unor demnitari de stat le este mai ușor să facă declarații tari privind condamnarea abstractă a Federației Ruse, decât să ia măsuri în privința marionetelor Moscovei. De 31 de ani, toate guvernările preferă să prindă peștișori de aur în aceste ape tulburi de la Nistru și toate dau vina pe predecesorii. Uite așa și trăim”, a mai spus Slusari.

Citește și: Tiraspolul trebuie OBLIGAT să livreze energie electrică pe malul drept al Nistrului: „Dacă lăsăm lucrurile așa, atunci cei din Transnistria vor continua să execute comenzile Moscovei și, când va fi ordinul DECISIV, vor participa DESTABILIZĂRI”

Autoritățile vizate nu au răspuns, deocamdată, acuzațiilor lui Slusari.

Amintim că, din martie și până în octombrie curent, autoritățile R. Moldova ofereau autorizație de mediu pentru uzina metalurgică de la Râbnița, iar Tiraspolul asigura malul drept al Nistrului cu 70 la sută din necesarul de energie electrică, la un preț cuprins între 59,9 USD/MWh și 62,5 USD/MWh. De la 1 noiembrie, Tiraspolul a sistat aprovizionarea malului drept cu energie electrică, după ce Moscova a redus unilateral cantitatea de gaze livrată Republicii Moldova.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
31.05.2023 09:00 Cazimir Țino Cazimir Țino // Uniunea Europeană - s...

29.05.2023 09:04 Ziarul National Nicolae Negru // „La ce bun o lume în...

26.05.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Integrarea europeană...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că R. Moldova va adera la Uniunea Europeană până în 2030?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md