FOTO // Separatiștii de la Tiraspol se plâng că autoritățile de la Chișinău „provoacă o CATASTROFĂ umanitară” în Transnistria, dar în același timp SFIDEAZĂ cetățenii din dreapta Nistrului. Uzina metalurgică de la Râbnița lucrează și NOAPTEA
Autoritățile separatiste de la Tiraspol susțin că nu le este furnizat un volum suficient de gaz pentru a produce energie electrică și pentru malul drept al Nistrului, dar în același timp au pornit la turații maxime uzina metalurgică de la Râbnița, în lipsa autorizației de mediu emisă de Chișinău. Actualmente, uzina metalurgică ar lucra și noaptea, susține fostul vicepreședinte al Parlamentului, Alexandr Slusari.
Citește și Reacția Chișinăului la noile acuzații lansate de conducerea separatistă a Transnistriei: „Demersurile Tiraspolului trebuie adresate Moscovei, care sacrifică regiunea șantajând Republica Moldova cu arma energetică, cum a mai făcut-o și în 2009”
Potrivit lui Slusari, regimul separatist sfidează deschis autoritățile constituționale, dar și cetățenii din dreapta Nistrului, care au ajuns să plătească sume enorme pentru energia electrică.
„Am obosit să plasez astfel de poze (cum activează uzina metalurgică de la Râbnița n.r.), care simbolizează impertinența regimului separatist și impotența autorităților din Chișinău. Pe fundalul bocetelor Tiraspolului despre „catastrofa umanitară”, uzina metalurgică din Râbnița lucrează. Lucrează și noaptea, lucrează și ziua. Activează fără autorizația de mediu privind emisiile de poluare, intoxică satele din raionul Rezina și exportă nestingherit producția prin vama moldovenească. Achită niște tarife simbolice pentru gaz și energia electrică, de zeci de ori mai mici decât întreprinderile de pe malul drept al Nistrului”, menționează Slusari.
Acesta cere explicații vicepremierului pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, dar și ministrei Mediului, Rodica Iordanov.
„Tace și Serviciul Vamal, tace Procuratura. Gaz le dăm în continuare pe gratis. Transnistria importă produse fără a plăti impozite, iar bugetul de stat pierde anual miliarde de lei. Astfel sunt discriminați cetățenii și agenții economici loiali din R. Moldova. Unor demnitari de stat le este mai ușor să facă declarații tari privind condamnarea abstractă a Federației Ruse, decât să ia măsuri în privința marionetelor Moscovei. De 31 de ani, toate guvernările preferă să prindă peștișori de aur în aceste ape tulburi de la Nistru și toate dau vina pe predecesorii. Uite așa și trăim”, a mai spus Slusari.
Autoritățile vizate nu au răspuns, deocamdată, acuzațiilor lui Slusari.
Amintim că, din martie și până în octombrie curent, autoritățile R. Moldova ofereau autorizație de mediu pentru uzina metalurgică de la Râbnița, iar Tiraspolul asigura malul drept al Nistrului cu 70 la sută din necesarul de energie electrică, la un preț cuprins între 59,9 USD/MWh și 62,5 USD/MWh. De la 1 noiembrie, Tiraspolul a sistat aprovizionarea malului drept cu energie electrică, după ce Moscova a redus unilateral cantitatea de gaze livrată Republicii Moldova.
Consiliile rectorilor din R. Moldova și România, ședință comună la Chișinău: Programe de studii cu diplomă dublă și desfășurarea unor proiecte comune de cercetare științifică
Carburanții se vor ieftini și în acest weekend: Benzina va costa 22,35 lei/litru, iar motorina - 19,30 lei/litru
Cercetătorii din Republica Moldova și România, 90 de milioane de lei pentru proiecte comune: „Diplomația științifică, noile tehnologii nu au granițe, cu atât mai mult când vorbim aceeași limbă și care avem o mare parte de istorie comună”