00:05:43 16.07.2019
 
Stiri

VIDEO // Întrebările unioniștilor pentru Ministerul Afacerilor Interne: „Autocarele au fost, de fapt, un pretext pentru a ne evacua din Piață”

Știri 03.09.2018 15:03 Vizualizări1314 Autor: Ziarul National
VIDEO // Întrebările unioniștilor pentru Ministerul Afacerilor Interne: „Autocarele au fost, de fapt, un pretext pentru a ne evacua din Piață”

Organizatorii Marșului Centenar, încheiat pe 1 și 2 septembrie la Chișinău cu o Mare Adunare Centenară și o Horă a Unirii, acuză Poliția din R. Moldova de abuzuri și aplicarea violenței față de unioniști.

Liderul Asociației „UNIREA-ODIP”, Vlad Bilețchi, a anunțat astăzi, într-o conferință de presă, că va depune trei demersuri la Ministerul Afacerilor Interne, iar cu răspunsurile primite va merge în judecată.

„Prima întrebare pe care o voi adresa - cine a sunat la 112 și vrem o înregistrare audio a acestui apel. Doi - cine a dat ordinul ca să fie mișcate autocarele, despre care se bănuia că ar fi minate, de la fosta uzină „Tracom” spre ieșirea din Chișinău? Trei - cine a dat ordinul ca să fim bătuți și agresați, din momentul în care nu am blocat strada? (...) Acești domni au comis cu bună știință abuzuri pentru care urmează să răspundă. Autocarele au fost, de fapt, un pretext pentru a ne evacua din Piață”, a spus Bilețchi.

Ion Leașcenco, președintele Blocului Unității Naționale, a adăugat că nu era niciun temei ca cele trei autocare tricolore, parte a Marșului Centenar, având amenajate în interior expoziții cu imagini de epocă, să fie duse în Strășeni, odată ce acestea ajunseseră deja în Chișinău.

Potrivit lui Leașcenco, abuzurile Poliției și derapajele antidemocratice care au început de la Vama Sculeni și cea de la Leușeni, prin interdicția aplicată cetățenilor români de a intra în R. Moldova, nu i-a descurajat pe participanții la Marșul Centenar, care au parcurs pe jos o distanță de peste 1,3 mii de kilometri, să intre „cu zâmbetul pe buze în Chișinău”, unde au adus Flacăra Unirii.

„Ne propunem să ducem Flacăra Unirii în fiecare localitate din R. Moldova și să o aprindem fie la Primărie, fie la școală, fie acasă la românii buni”, a spus Ion Leașcenco.

Prezent la aceeași conferință de presă, deputatul de la București, Constantin Codreanu, bruscat și el sâmbătă de către Poliție, a vorbit despre „comportamentul penibil” al forțelor de ordine și a reiterat îndemnul său pentru autoritățile române să aloce bani direct pentru comunitățile locale din R. Moldova, nu Guvernului.

„Am fost pașnici. Din 2012, de când noi, unioniștii noului val, organizăm evenimente, niciodată nu am fost violenți față de cei care eventual se opuneau acestor manifestații sau față de forțele de ordine. (...) Sâmbătă s-au repetat abuzurile din vamă, abuzuri care nu s-au încheiat, deoarece colegului nostru, George Simion, i-a fost aplicată o interdicție fără vreun temei legal, și ne-am trezit că trei autobuze pe care noi, organizatorii Marșului Centenar le aveam în gestiune și care sunt proprietate a statului român, a Primăriei mun. Iași, au fost efectiv reținute, sechestrate de Poliția R. Moldova. În aceste autobuze erau lucruri personale, inclusiv acte de identitate ale cetățenilor români, participanți la Marșul Centenar”, a declarat deputatul Codreanu.

Legislatorul a ținut să sublinieze faptul că mascații care au agresat liderii unioniști nu aveau însemne de identificare pentru a putea fi trași la răspundere, exprimându-și regretul că o guvernare care se vrea proeuropeană își permite asemenea abuzuri.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Anton 03.09.2018 15:22

Sa nu facem mare teatru pe aceasta seama, legea si ordinea de manifestare in loc public este una pentru toti, si nu importa esti tu marele unionist sau esti o simpla oaie alde Maia Sandu.

Teodor 03.09.2018 15:23

Unionistii au blocat drumurile, respectiv politia era obligata sa reactioneze. Chiar si ambasadorul Romaniei a declarat ca cetatenii romani au incalcat legislatia Republicii Moldova.

Mihai 03.09.2018 15:53

Interesant care a fost pretextul lor pentru care au stopat drumul Chișinău-Leușeni.

Polilogu 03.09.2018 20:28

DE CE CENZURATI ? CE NU VA CONVINE IN CEEA CE AM SCRIS IN URMA CU 2 ORE AICI ca raspuns la cei trei corifei ai comentatorilor preferat de ZIARUL NATIONAL ?? CE REGULI ALE LIBEREI EXPRIMĂRI AM INCALCAT ? CUI AM ADRESAT INJURII VULGARE ? PRACTICATI CUVÂNTUL LIBER SAU SELECTATI CE VA CONVINE ?

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.07.2019 09:23 Nicolae Negru Îi va telefona Putin Maiei Sandu?

12.07.2019 09:21 Nicolae Negru „Ultima redută” a căzut! Ce urmează?

10.07.2019 10:19 Ziarul National Diferențe între LIDERI și șefi. A avu...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că deputații din R. Moldova trebuiau să voteze PENTRU reîntoarcerea dreptului de vot Federației Ruse la APCE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md