03:31:03 14.07.2024
Stiri

VIDEO // Guvernul României, o nouă DONAȚIE prin DRRM pentru învățământul general din R. Moldova. Zeci de instituții vor fi dotate cu echipamente IT de ultima generație. Adrian Dupu: „De Ziua Națională, România face CADOURI elevilor din R. Moldova”

Actualitate 28.11.2022 13:43 Vizualizări1460 Autor: Ziarul National
VIDEO // Guvernul României, o nouă DONAȚIE prin DRRM pentru învățământul general din R. Moldova. Zeci de instituții vor fi dotate cu echipamente IT de ultima generație. Adrian Dupu: „De Ziua Națională, România face CADOURI elevilor din R. Moldova”


Douăzeci de instituții de învățământ general din R. Moldova vor primi echipamente IT de ultimă generație din partea Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM) din Guvernul României, în cadrul unui proiect de digitalizare a educației din republica noastră.

Valoarea totală a echipamentelor, inclusiv laptopuri, imprimante multifuncționale și table interactive SMART, este de circa 3,5 milioane de lei, a anunțat astăzi secretarul de stat al DRRM, Adrian Dupu, în cadrul unei ceremonii de predare-primire a donației, organizată în incinta Guvernului R. Moldova.„Mă bucur că putem veni în susținerea educației din R. Moldova. Procesul educațional trebuie să-și urmeze cursul firesc chiar și în aceste vremuri dificile. Chiar dacă anul acesta sprijinul foarte mare al României a fost îndreptat în domeniul energetic și eradicarea consecințelor cauzate de războiul Rusiei împotriva Ucrainei, nu am lăsat la o parte educația. Și tocmai în aceste vremuri dificile educația trebuie să rămână prioritară, iar tehnicile de predare trebuie să se adapteze noilor vremuri, să fie completate de tehnologia digitală. Spunea William Gipson că viitorul este deja aici, doar că nu este distribuit uniform. Astăzi, prin digitalizarea a 20 de școli din R. Moldova, aducem viitorul mai aproape de elevi și de cei care urmează peste ani să ne ia nouă locul”, a declarat Adrian Dupu.


Secretarul de stat al DRRM a subliniat că acțiunea urmărește, totodată, stimularea prezenței la cursuri a elevilor și reducerea abandonului școlar, precum și îmbunătățirea eficienței procesului de predare.

„Cele 20 de școli vor primi table inteligente, laptopuri, imprimante multifuncționale. Întregul proiect se cifrează la 3,5 milioane de lei moldovenești. Peste câteva zile, vom sărbători împreună Ziua Națională a României. E frumos să primești cadouri, dar poate mai frumos e să faci cadouri de Ziua Națională a României. Astfel, România face un cadou frumos elevilor din R. Moldova. Vă doresc să folosiți aceste echipamente cât mai bine, pentru ca să aveți rezultate pe care cu toții le așteptăm. Vă doresc de pe acum La mulți ani de Ziua Națională a României și succes”, a adăugat oficialul din Guvernul României.

La rândul său, ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală, a mulțumit României pentru sprijinul constant acordat R. Moldova.

„Vă salut la acest eveniment foarte frumos. Dvs. știți foarte bine că suportul acordat de România pentru R. Moldova este unul enorm. Doar dacă am vorbi despre ajutorul României pentru domeniul educației, atunci ne-ar trebui câteva ore. Eu mă voi referi, pe scurt, doar la evenimentele de sprijin pentru domeniul educației pe care le-am realizat în parteneriat cu DRRM anul acesta. Printre aceste proiecte se numără premierea elevilor olimpici la disciplina Istoria Românilor și la Limba Română. Am avut un proiect de susținere a elevilor cu materiale didactice, rechizite. Este vorba de peste 30 de mii de elevi. Ni s-a oferit acces gratuit la Platforma citeste.ro pentru elevi și profesori. Astfel, mii elevi și profesori au acces la materiale educaționale digitale. De asemenea, au fost desfășurate multe alte activități directe între DRRM și instituțiile de învățământ superior din R. Moldova”, a precizat Topală.

Ministrul s-a referit și la importanța proiectului de digitalizare a educației din R. Moldova, cu suportul DRRM.

„Astăzi vorbim despre un nou proiect, un proiect ce ține de digitalizarea educației. În contextul pandemiei, s-a pus un alt accent pe necesitatea introducerii și utilizării tehnologiilor informaționale în educație. Trebuie să facem sistemul nostru de învățământ rezilient la astfel de șocuri. Astfel, în ultima perioadă, toate țările au pus un mare accent pe utilizarea resurselor informaționale și dotarea instituțiilor cu toate cele necesare, pentru a utiliza tehnologiile informaționale în procesul educațional. Acest proiect urmărește creșterea calității studiilor, pentru a avea mai multe posibilități în instituțiile noastre. Prin intermediul acestui proiect, 20 de instituții din R. Moldova vor primi această donație din partea DRRM. Stimați directori, vă felicit pentru donația pe care o veți recepționa și vreau să vă încurajez să faceți cât mai rapid accesibile toate aceste instrumente, pentru ca elevii să beneficieze de această donație importantă oferită de Guvernul României, prin DRRM”, a adăugat ministrul Educației și Cercetării.
După semnarea procesului-verbal de predare-primire a bunurilor aferente contractului de donație, Ambasadorul României în R. Moldova, Cristian-Leon Țurcanu, l-a îndemnat pe secretarul de stat al DRRM, Adrian Dupu, să continue implementarea a astfel de proiecte.„Așa cum spunea secretarul de stat Adrian Dupu, cel mai frumos cadou pe care poți să-l primește este să faci tu cadouri. Mă bucur mult că acest moment are loc în această perioadă, când au loc o serie de evenimente care marchează Ziua Națională a României, ziua națională a tuturor românilor. Iar faptul că mă aflu aici are o importanță deosebită pentru mine. Provin dintr-o familie de profesori, iar inițial m-am pregătit și eu să fiu profesor. Din păcate, nu am avut șansa să și transpun în practică ceea ce am învățat la facultate. Dar conștientizez cu adevărat cât de important e să ai la dispoziție condiții foarte bune de a preda și a învăța, să ai la dispoziție echipamentul și tehnica necesară. Aceste echipamente moderne sunt un cadou bine-venit și meritat din partea Guvernului României. Îmi doresc foarte tare, domnule Dupu, să continuăm această linie cât mai des și cu cât mai multe echipamente”, a afirmat diplomatul român.

Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Ungheni se numără printre cele 20 de instituții dotate cu echipament modern. Directorul instituției, Petru Langa, a mulțumit României pentru această donație prețioasă.„Este o onoare și, totodată, o mare responsabilitate faptul că instituția pe care am onoarea să o conduc este inclusă în lista celor 20 de beneficiari ai aceste donații deosebit de importante. Acest suport vine în ajutorul cadrelor didactice, dar în mod special al elevilor. Îi va ajuta să-și formeze competențele necesare pentru o dezvoltarea multilaterală și pentru a face față provocărilor timpului. În acest context, vreau să mulțumesc din suflet Guvernului României, DRRM, Ministerul Educației și Cercetării. Vreau să vă asigur că această donație își va atinge scopul și va ajunge la cadrele didactice, la elevii care au nevoie mai mult ca oricând”, a conchis Petru Langa.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
12.07.2024 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Loialitatea lui Alex...

08.07.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Krasnoselski se plân...

05.07.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Va dispărea Republic...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md