Premierul Recean a prezentat în Parlament RAPORTUL privind acțiunile întreprinse de CSE pe perioada stării de urgență, însă comuniștii și socialiștii nu mai erau în sală: „Chiar așa de tare să nu vrei să lucrezi...”
Prim-ministrul Dorin Recean a prezentat Parlamentului joi-seară, aproape de ora 22.00, raportul Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) privind acțiunile întreprinse pe perioada stării de urgență, care a durat mai bine de doi ani în R. Moldova. Opoziția socialisto-comunistă a plecat acasă fix înainte de audierea raportului, a remarcat deputatul Radu Marian.
„Chiar așa de tare să nu vrei să lucrezi...”, a scris legislatorul pe o rețea de socializare.
De altfel, tocmai opoziția a s-a arătat nemulțumită, în repetate rânduri, de instituirea stării de urgență pe teritoriul R. Moldova din cauza situației de pe piața energetică, determinată de reducerea volumului de gaze de către „Gazprom”, contrar prevederilor contractului încheiat cu R. Moldova, dar și din cauza războiului pornit de Federația Rusă împotriva Ucrainei. Opoziția a solicitat de mai multe ori audieri privind activitatea CSE.
Potrivit lui Recean, R. Moldova s-a confruntat pe perioada stării de urgență cu multiple crize, precum reducerea dramatică a livrărilor de gaz de către Federația Rusă, acțiuni de destabilizare, campanii de dezinformare și interferență în alegeri, dar și consecințele atacului militar al Rusiei împotriva Ucrainei.
„Prin măsurile adoptate de CSE, am depășit situațiile de criză și am transformat problemele în oportunități de dezvoltare a rezilienței și de modernizare a statului R. Moldova. Pentru prima dată în ultimii 30 de ani, malul drept al Nistrului nu folosește gaz rusesc, nu depinde de șantajul rusesc și nu susține financiar statul agresor. R. Moldova este acum sincronizată la sistemul energetic al Uniunii Europene și poate procura energie electrică de pe piața UE.
Am gestionat cel mai mare număr de refugiați raportat la populația proprie, ucraineni care plecau din calea războiului. Am demarat lucrări de reabilitare a unor segmente importante de cale ferată, dar și început noi proiecte de infrastructură, precum podul Leova-Bumbăta.
Împreună cu cetățenii noștri, am trecut printr-o perioadă grea și am devenit mai puternici. Munca noastră continuă. Guvernul construiește Moldova europeană, în care toți locuitorii să aibă condiții mai bune de viață, dar mai ales - pace”, a spus Dorin Recean deputaților.
Circa 400 de profesori din școlile cu predare în limbile minorităților naționale își vor îmbunătăți competențele de cunoaștere a limbii române. MEC a lansat un program de formare lingvistică
Opt MINIȘTRI de Externe din formatul Nordic-Baltic 8 vin la Chișinău săptămâna viitoare
Gruparea Șor, LOVITURĂ, după lovitură. Compania „Meta” a eliminat o rețea de pagini și conturi cu știri false în limba rusă, care favoriza așa-zisul bloc „Pobeda”, dar și alte partide proruse