20:33:21 13.07.2024
Stiri

Recean, TAXAT dur de Asociația Judecătorilor, după ce i-a criticat pe cei trei magistrați, care au dictat un verdict în favoarea „unei grupări criminale susținute pe față de Kremlin”. „Ne exprimăm solidaritate cu colegii noștri”

Actualitate 13.12.2023 12:40 Vizualizări1698 Autor: Ziarul National
Recean, TAXAT dur de Asociația Judecătorilor, după ce i-a criticat pe cei trei magistrați, care au dictat un verdict în favoarea „unei grupări criminale susținute pe față de Kremlin”. „Ne exprimăm solidaritate cu colegii noștri”


Asociația Judecătorilor din R. Moldova îl taxează dur pe Dorin Recean, după ce premierul a îndemnat astăzi societatea, în debutul ședinței Guvernului, să rețină numele a trei magistrați de la Curtea de Apel Chișinău, care au anulat decizia Comisiei Situații Excepționale (CSE) din 3 noiembrie curent prin care Partidul „Șansă”, afiliat fugarului Ilan Șor, a fost exclus din alegerile locale generale din 5 noiembrie.

Potrivit Asociației Judecătorilor din R. Moldova, premierul ar fi încălcat principiului separării puterilor în stat și al independenței judiciare, atunci când i-a acuzat pe cei trei judecători că au dictat o hotărâre în favoarea „unei grupări criminale susținute pe față de Kremlin”.

„Declarațiile premierului Recean, prin care a nominalizat judecătoarele Palanciuc Ecaterina, Negru Veronica și Dutca Ina în contextul unei decizii a Curții de Apel, constituie o încălcare gravă a principiului separării puterilor în stat și al independenței judiciare. Independența sistemului judiciar este un pilon fundamental al oricărui stat de drept, iar atacurile aduse judecătorilor, fie ele și verbale, de către membri ai Executivului sau alte autorități, subminează încrederea publică în justiție și pot avea un efect dăunător asupra imparțialității și eficacității sistemului judiciar”, menționează Asociația.

Potrivit declarației Asociației Judecătorilor din R. Moldova, este esențial ca toate autoritățile statului să colaboreze în spiritul legii și al respectului reciproc, garantând astfel o justiție echitabilă și imparțială pentru toți cetățenii.

„În acest context, Asociația Judecătorilor din R. Moldova va sesiza nu doar ambasadele acreditate în R. Moldova, dar și mass-media națională și internațională despre aceste încălcări grave, pentru a aduce la cunoștință comunității internaționale și publicului larg situația actuală și a solicita sprijin în apărarea principiilor democratice și a independenței judiciare.

Citește și: VIDEO, DOC // Candidații Partidului „Șansa”, coordonat de penalul Ilan Șor, INTERZIȘI la alegerile locale generale din 5 noiembrie. Premierul Dorin Recean, după ședința CSE: „Rusia vrea să ne rupă statul, să alimenteze separatismul”

În calitate de reprezentanți ai judecătorilor din R. Moldova, ne exprimăm solidaritatea cu colegii noștri și reiterăm angajamentul nostru ferm în apărarea independenței și integrității profesionale a magistraturii”, cităm din declarație.

Amintim că premierul Dorin Recean a criticat astăzi hotărârea Curții de Apel Chișinău, pronunțată pe 12 decembrie curent, și a îndemnat societatea să rețină numele celor trei judecătoare care au dictat acest verdict în favoarea „unei grupări criminale susținute pe față de Kremlin”, pentru a destabiliza situația din R. Moldova - Ecaterina Palanciuc, Veronica Negru și Ina Dutca.

„Aceste grupări criminale au fost finanțate și au fost susținute pe față de Kremlin. Noi trebuie să înțelegem că se creează așa o situație în care un grup criminal poate să vină aici în R. Moldova, să facă orice își dorește, să corupă alegătorii, să corupă judecătorii, să-și bată joc de oameni, iar statul să nu aibă dreptul să intervină, să nu aibă dreptul să aplice instrumentele necesare pentru ca această activitate criminală să fie stopată. Noi credem altfel. De aceea, statul va interveni de fiecare dată atunci când securitatea națională va fi amenințată”, a punctat premierul Dorin Recean.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
12.07.2024 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Loialitatea lui Alex...

08.07.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Krasnoselski se plân...

05.07.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Va dispărea Republic...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md