10:02:04 07.06.2020
 
Stiri

VIDEO // DETALII despre schema care a dus la PRĂBUȘIREA pieței miezului de nucă din R. Moldova începând cu 2016: „Rudele lui Pavel Filip au avut de câștigat”. Actuala guvernare cere exportatorilor să revină la prețurile de achiziție de până în 2016

Economie 10.10.2019 14:25 Vizualizări1920 Autor: Ziarul National
VIDEO // DETALII despre schema care a dus la PRĂBUȘIREA pieței miezului de nucă din R. Moldova începând cu 2016: „Rudele lui Pavel Filip au avut de câștigat”. Actuala guvernare cere exportatorilor să revină la prețurile de achiziție de până în 2016


Guvernul condus de Pavel Filip a aplicat, începând cu finele anului 2016, o schemă care a dus la prăbușirea pieței miezului de nucă din R. Moldova, iar rudele fostului premier și-au triplat exporturile într-un singur an.

Președintele comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe, Igor Munteanu, a prezentat astăzi rezultatele unei investigații care descrie acțiunile luate de autorități împotriva unor agenți economici și actele de corupție din ultimii ani în acest sector.

Astfel, dacă până în 2016 afacerile cu miez de nucă erau profitabile în R. Moldova, oamenii plantau nuci și exporturile creșteau, republica noastră ajungând să dețină 6% din piața mondială a nucilor, în 2016 exporturile au scăzut cu 35% sau cu 300 de milioane de lei în comparație cu anul 2014, iar prețul de achiziție a miezului pe piața locală s-a prăbușit cu mai mult 50%.

Dacă până atunci un kilogram de miez de nucă achiziționat costa 120 - 140 de lei, din 2016 prețurile au scăzut până la 30 - 50 de lei.

Acest lucru s-ar datora intervenției Guvernului Filip, care a implicat Procratura și Vama în lupta cu anumiți exportatori ai miezului de nucă, organele responsabile triplându-și, în perioada anilor 2015 - 2019, numărul de controale și aplicând taxe și impozite în sumă de peste 8 milioane de lei, dintre care 1,7 milioane numai penalități.

Agenții economici erau învinuiți că nu au acte de achiziții întocmite la procurarea miezului de nucă, li se imputa acte de contrabandă sau evaziune fiscală, au urmat arestări și sistarea activității unora dintre ei.

În același timp, alte companii de pe piață, protejate de Guvernul Filip, înfloreau.

„Voi menționa doar compania „Monicol”, care și-a triplat exporturile într-un singur an - de la 1,2 mii de tone la 3,8 mii de tone. După cum se știe, conducerea companiei „Monicol” avea anumite relații de rudenie cu fostul premier Pavel Filip. (...) Rudele lui Pavel Filip au avut de câștigat”, a declarat astăzi Munteanu, într-o conferință de presă susținută la Parlament. Compania respectivă aparține cuscrului fostului premier Filip.

Totodată, au apărut intermediarii care le propuneau agenților economici să le rezolve problemele de la export, dacă plăteau neoficial câte zece mii de euro la fiecare camion dus din republică sau câte 0,5 eurocenți la fiecare kg de miez de nucă exportat.

Ceea ce era prezentat de Guvernul Filip drept o acțiune legală de combatere a contrabandei și evaziunii fiscale a fost, de fapt, o „banală reîmpărțire a pieței”, acuză Munteanu.

Președintele Comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe le-a solicitat exportatorilor să revină la prețurile de achiziție e miezului de nucă de până în 2016, fiindcă situația politică s-a schimbat și nu mai există piedicile din perioada vechiului regim.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
05.06.2020 09:17 Nicolae Negru Nicolae Negru // „Prezidentul pmr și ...

01.06.2020 09:41 Nicolae Negru Nicolae Negru // Refugiul lui Ion Chicu

29.05.2020 09:08 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce va pierde Dodon

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md