15:23:19 20.04.2024
Stiri

Victimele unei meserii nobile

Social 28.04.2014 13:02 Vizualizări2335 Autor: Galina Munteanu


Victimele unei meserii nobile

Sunt cei care stau în para focului, sub apă, la înălțimi și printre fiare. Toate de dragul de a salva vieți omenești

Dureros, dar salvator pentru unii. E vorba de cei care au meseria de a veni în ajutorul oamenilor loviți de diferite năpaste ale vieții. Salvatorii sunt cei care urcă la înălțimi, coboară în fântâni, îi descarcerează pe cei prinși între fiare ori la câteva zeci de metri sub pământ, sub apă ori dărâmături, punându-și și ei viața în pericol.

Șase salvatori decedați

Din anul 1992, șase salvatori din R. Moldova au murit în misiuni de salvare. Ultimii doi au decedat în anul 2007, unul în timpul exploziei care a devastat un întreg bloc de locuit din Soroca, iar altul care stingea un incendiu a fost călcat din imprudență de o mașină.

Majoritatea celor care participă la operațiunile de salvare au nevoie de consiliere psihologică, după ce văd atâta sânge în jur ori rude răvășite de durere, care și-au pierdut apropiații.

Salvatorii sunt cei care trec prin multe cumpene ale vieții pe care alții le pot vedea doar în filme. Nu se gândesc atunci la asta. Singurul gând e că trebuie să ajute oamenii. „Frică există, dar nu atât de mare cum este dorința de a salva oamenii, pentru că asta până la urmă este menirea noastră”, susțin într-un glas cei care sunt chemați la necaz.

Își stăpânesc emoțiile

Deși unii dintre ei au în spate ani buni de experiență, totuși, uneori cedează când văd în față suflete zdrobite de durere. „Suntem și noi oameni și emoțiile uneori ne încearcă, dar imediat ne dăm seama că nu avem dreptul să le lăsăm să ne domine. Avem de efectuat o misiune și, dacă am tremura ori plânge și noi de mila victimelor, atunci cine le-ar salva? Este strașnic în unele momente, dar ne gândim că trebuie să acționăm rapid, să salvăm aceste persoane, chiar dacă unele par să nu dea semne de viață. Speranța moare ultima. În acele momente, nu ne gândim la ce vedem și ce urmează. Doar după ce încheiem misiunea, ne dăm seama de consecințe și ne trec uneori fiorii”, ne spune salvatorul cu nume predestinat - Iurie Fulger, care peste o lună împlinește 20 de ani de când și-a pus soarta în mâinile profesiei de a salva vieți.

Primul gând al salvatorilor atunci când merg în misiune e ca să se întoarcă tot atâția câți s-au pornit și să-i ajute pe cei necăjiți.

Luptă pentru viață

Nu pot spune care misiune este mai complicată ori mai ușoară pentru ei. Toate sunt diferite și au specificul lor și în toate trebuie să lupte pentru viețile altora. Totuși, cele mai complicate sunt cele în care au de suferit oamenii, iar intervenția lor nu mai poate schimba nimic.

„Accidentele au specificul lor. Aici e și mai grav, pentru că, pe lângă faptul că trebuie uneori să scoți pe bucăți unele cadavre, trebuie să lucrăm și cu rudele acestora, sosite la fața locului. Te copleșesc emoțiile, dar trebuie să reziști. Oamenii își pun speranțe în tine”, susține Iurie Fulger.

„Îmi amintesc și astăzi cum am participat la lichidarea alunecărilor de teren de la Leușeni din anul 1998. Groaznic să auzi cum vuiește pământul, trosnesc copacii, iar noi printre dărâmături și crăpături ajutam gospodarii să salveze ce le mai rămăsese. Până am reușit să scoatem bunurile dintr-o casă, aceasta era practic acoperită cu pământ. E trist să vezi cum se face una cu pământul tot ce a agonisit omul o viață întreagă”, își amintește salvatorul.

Revelion la înălțime

Pe lângă tablourile sinistre pe care le văd, salvatorii au parte și de unele hazlii, ce e drept, cam rar. „Anul trecut, Revelionul l-am întâlnit salvând o tânără care a picat de la un etaj superior și a rămas blocată pe firele de întins rufe de la un etaj mai de jos. Chiar când bătea ceasul ora 24.00, de jur împrejur numai focuri de artificii, eu și colegii stăteam atârnați de fire și încercam să salvăm tânăra”, își amintește Iurie Fulger. Dorința cea mai mare a salvatorilor e ca atunci când merg în misiuni, odată ajunși acolo, să li se spună că nu mai e nevoie de intervenția lor și că totul este bine.

Au nevoie și ei de ajutor

Deși s-ar părea că au o inimă de fier atunci când dărâmă fiare ca să scoată oameni din mașini accidentate ori îi caută pe cei înecați, salvatorii au nevoie și ei de ajutor. Psihologul este cel care îi ajută să scape mai ușor de scenele de coșmar pe care le văd nu doar în filmele horror, dar și în timpul unor intervenții și, astfel, să fie pregătiți să sară din nou în ajutor.

„Mă strădui să nu ajung cu ei în situația când ar putea ceda definitiv ori să vină ei la mine după o consiliere psihologică. Unora le este parcă frică să vină la mine, întrucât astfel cred că ar părea mai slabi, ceea ce nu este corect. Periodic, avem cu salvatorii diferite activități, iar după fiecare intervenție mai complicată, de genul accidentului din strada Muncești unde au decedat opt tineri sau celui de la Vatra unde au murit șapte persoane, inclusiv un bebeluș, imediat după intervenție ori cel târziu a doua zi îi invit la mine și desfășor ședințe de consiliere. Uneori, ei singuri vin și caută soluții la unele probleme. În plus, vin și membrii familiilor lor. Sunt niște oameni aleși pe sprânceană, pregătiți și instruiți să facă față meseriei pe care o au. Trebuie să recunosc că uneori eu am ce învăța de la ei”, susține psihologul Serviciului Protecției Civile și Situațiilor Excepționale, Diana Botnariuc.

Măcinați când duc în brațe cadavre

Totuși, cel mai zdrobiți salvatorii vin acasă atunci când au dus în brațe cadavre, îndeosebi copii mici. „Se simte, mai ales dacă nu au putut să-i salveze. Știți, parcă se citește pe fața lor un regret pentru acest lucru, deși au făcut tot ce le-a stat în puteri. Lucrăm cu ei, îi încurajăm, le spunem că sunt cei mai puternici și că oamenii eu nevoie de ei”, încheie psihologul.

Zilnic, câte patru-cinci intervenții

Anul trecut, în R. Moldova au avut loc 2 600 de accidente rutiere. Aproape 300 de oameni au murit şi peste trei mii au suferit diferite traumatisme. Cele mai multe accidente, adică aproximativ 90 la sută din numărul total, au avut loc din cauza şoferilor. „Serviciul Protecției Civile și Situațiilor Excepționale nu dispune de o statistică a intervențiilor pompierilor și salvatorilor, dar zilnic au cam patru-cinci intervenții”, susține șefa serviciului de presă de la DSE, Liliana Pușcașu.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md