07:04:18 20.07.2019
 
Stiri

Tarafuri și tarife de toamnă electorală

Opinii 22.08.2014 08:53 Vizualizări1935 Autor: Vasile Gârneț
Tarafuri și tarife de toamnă electorală

Contre-jour

Ubicuul Igor Dodon, care (se pare) nu coboară din avion, a „decimat” lumea artiștilor basarabeni. I-a momit cu bani (mulți, puțini, numai SIS-ul, rudă cu Dan Bălan, ar putea să știe), iar aceștia i-au cântat la mitinguri și congrese, îmbrățișând ideile socialiste ale angajatorului și slăvind Uniunea Vamală. Au urmat dezamăgiri, regrete, trădări, atacuri violente, scuze în presă și pe rețele de socializare. Cum e posibil ca cineva pe care îl consideram „de-al nostru”, care ne cânta atât de măiestrit de inimă albastră, îndemnând flăcăii basarabeni să-și caute neveste peste Prut, să ne trădeze în halul acesta? El nu vede în ce joc murdar este atras, e chiar atât de prost, atât de nesimțit?

Ce noroc pe mine că nu mi-a plăcut niciodată mare parte din artiștii autohtoni. Cum să-ți placă și să asculți azi Silvia Grigore, Gheorghe Țopa sau Alexandru Lozanciuc, după ce i-ai auzit și trecut în fonoteca ta de aur pe Aurelian Andreescu, Doina Badea, Mihaela Runceanu, Anda Călugăreanu?... Nu mă dau elitist, pur și simplu consider că e un sacrilegiu să-mi trădez gusturile și preferințele muzicale de dragul unui patriotism local obligatoriu. Așa că „drama” mea de a-i vedea pe niște cântăreți basarabeni lunecând pe toboganul Uniunii Vamale nu e nici pe departe la fel de mare precum disperările unor „oameni din popor” sau lideri de opinie.

Artiștii noștri cântă pe la nunți și cumetrii, pe la chiolhanuri corporatiste, unde sunt plătiți generos de noii îmbogățiți ai tranziției basarabene, iar noi i-am învestit cu titlul de „mari conștiințe naționale”. Mă întreb: cine e naivul? Artiștii știu răspunsul la această întrebare, de vreme ce ne toarnă gogoși despre neutralitatea lor politică, asigurându-ne că ei cântă pentru sufletul năpăstuit al oamenilor. Nimeni nu se poate declara apolitic astăzi. Ar însemna să nu ieși din casă, să nu deschizi televizorul, să nu fi auzit de războiul din Ucraina, de haosul Uniunii Vamale și, mai grav, să nu fi trecut prin școală, să nu fi citit nicio carte, să nu ai nicio relație cu istoria și cultura neamului tău.

Și la urma urmei, de ce atâta dezamăgire și jelanie națională pe seama faptului că „ne-au trădat artiștii”? Oare politicienii n-au făcut și nu fac la fel? Câte combinații bizare am înregistrat în acești ani: români verzi care ardeau pentru Unire precum inima lui Danko, acum jură pentru Lumea Rusă; fondatori și „nași” de partid au defectat la prima ofertă mai bună, în nemuritoarea tradiție a traseismului politic; faimoși ONG-iști, luptători pentru drepturile omului și libertatea de exprimare, au ajuns să ciugulească penibil din mâna unor oligarhi; partide vândute și cumpărate la tarabă fără nicio preocupare pentru „părerea satului”. Dacă am răsfoi colecțiile de ziare din anii independenței noastre, am afla lucruri care acum unora le par incredibile. Orice ticăloșie și-a aflat cu repeziciune maeștri ai justificării, care au reușit să o facă uitată, mai ales că memoria la moldoveni e o noțiune fără mare valoare…

Și încă suntem la început de campanie electorală! Caruselul dezamăgirilor și trădărilor abia și-a pornit turațiile. Își va dezlega punga pentru interpreți și „tabăra europeană”. Să ofere tarife mai bune, că tarafuri se vor găsi.

Nu înseamnă că trebuie să dizolvăm responsabilitatea morală într-un relativism ironic. Chiar dacă banii nu au miros, una e să-i chemi de pe scenă pe moldoveni să aleagă destinul european și valorile naționale, și alta e să-i „inviți” înapoi în Uniunea Sovietică.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!ion 23.08.2014 03:37

Partidul Socialistilor este un partid LEGAL inregistrat laMinisterul Justitiei si la CEC si are aceleasi DREPTURI ca alte formatiuni din RM, inclusiv cele aflate la guvernare. SE INTERZICE DISCRIMINAREA unor persoane, grupuri, inclusiv partide pe motive de idei, concepte, optiuni, platforme, culoare politica, simboluri sau denumiri. Igor Dodon are dreptul la intalnirile cu sustinatorii sai sa plateasca interpreti la fel cum fac si celelate partide. SE INTERZICE DEFAIMAREA PERSOANELOR, inclusiv a artistilor pe motive ca participa la asemenea actiuni LEGALE. Muzicantii care i-au cantat lui Filat, Plahatniuc sau Ghimpu nu au drepturi, "merite" SUPERIOARE fata de cei care ii canta lui Voronin sau Dodon - E LIBERTATEA PERSOANEI, a prestatorilor de servicii ale show-businessului, la fel ca a ospatarilor care le servesc bucate sau soferilor care le ofera servicii de transport. A banui ca soferii, chelnerii si muzicantii sunt COMUNISTI sau "UNIONISTI", pentru ca au acceptat sa ofere servicii lui Voronin sau Ghimpu - este o incercare VULGARA de POLITIZARE, o metoda de PRESIUNE politica, de LIMITARE a LIBERTATII, de IZOLARE in societate a partidelor, care sunt concurentir electorali ai actualelor partide aflate la guvernare. SA CANTE TOTI SI UNDE II TRAGE INIMA SAU UNDE LE CONVINE TOCMEALA - suntem intr-o tara DEMOCRATICA, dar nu intr-o DICTATURA a unui singur PARTID sau COALITII de PARTIDE de o anumita culoare. E cazul sa ne deprindem si sa incetam DISCRIMINAREA, DEFAIMAREA interpretilor pe motive de servicii prestate sau simpatii electorale. Niciun partid nu are dreptul sa DISCRIMINEZE, la fel si mass-media servila gruparilor partinice sau oligarhice.

ion 23.08.2014 03:50

Problema nu e in faptul ca un partid are LIBERTATEA de a-si face publicitate, ci in FINANTAREA acestor actiuni? Din ce surse se fac? Din cele prevazute de lege sau din banii Statului cu folosirea resurselor administrative, cum fac partidele aflate la guvernare, sau din bani proveninti din surse de peste hotare. Nu e un secret ca Romania da nu numai bani, dar si MEDALII si alte FAVORURI, celora care promoveaza interesele "unioniste"-anexioniste de lichidare a R.Moldova, precum nu e un secret ca si Rusia sustine partidele ce promoveaza aderarea RM la UV - ambele tari se amesteca in afacerile interne si CORUP partide politice, ONG-uri si mass-media in folosul intereselor lor NELOIALE fata de Statul Independent in curs de Asociere la UE - R.Moldova. Cei care arata cu degetul numai la partidele pro-ruse, dar trec cu vederea partidele pro-romane - sunt deopotriva de NELOIALI fata de DESTINUL INDEPENDENTEI NATIONALE si SUVERANITATII STATALE a R.Moldova. Dodon in orice caz "TRADEAZA" mai putin Statul si Natiunea R.Moldova decat o fac partidele "UNIONISTE", ce-si pun scopul de LICHIDARE, STERGERE din istorie, de pe harta si din lume a Statului R.Moldova si deci desfasoara activitatui ANTI-STATALE, ANTI-CONSTITUTIONALE, PENALE.

Comentarii
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că deputații din R. Moldova trebuiau să voteze PENTRU reîntoarcerea dreptului de vot Federației Ruse la APCE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md