23:03:05 25.09.2018
 
Stiri

„UNIȚI-VĂ odată cu România și nu mai umblați cu mâna întinsă ca niște CERȘETORI”

Știri 24.05.2018 10:40 Vizualizări14350 Autor: Ziarul National
„UNIȚI-VĂ odată cu România și nu mai umblați cu mâna întinsă ca niște CERȘETORI” stirilocale.md

Acesta a fost răspunsul la discursul subsemnatului, dat de președintele Consiliului Europei, dl Hans Vander Bruk, cu ocazia Zilelor Moldovei la Bruxelles, în anul 2000, unde, în calitate de deputat, am vorbit despre situația din R. Moldova. Atunci, delegația noastră condusă de vicepreședintele Parlamentului, Valeriu Matei, a intrat în pământ de rușine.

S-au scurs 27 de ani de la Declarația de Independență a Moldovei, dar cu România nu ne-am unit și tot mai umblăm cu mâna întinsă, ca niște cerșetori. Oare să aibă dreptate cei care ne numesc țigani? Nu, desigur. Țiganii sunt un popor liber, mândru, solidar, nu trădează, nu e laș... Iar noi? Cine suntem noi?

Recent, Parlamentul, prin votul unui partid cu trei capete - PCRM, PSRM, PDM - a refuzat să pună în discuție inițiativa Partidului Liberal Democrat, susținută de Partidul Liberal și grupul parlamentar al Partidului Popular European, pentru înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română” din art. 13 din Constituție. De ce actualul Parlament, înfocat apărător al statalității, neglijează actul de naștere a acestui stat: Declarația de Independență a R. Moldova, unde stă scris că limba noastră e Româna? De ce neglijează decizia Curții Constituționale care confirmă că, în caz de conflict, prevalează Declarația de Independență asupra Constituției? Oare demnitarii noștri nu știu că celebra Statuie a Libertății are într-o mână o flacără aprinsă și în cealaltă Declarația de Independență a Statelor Unite, nu Constituția?

Că denumirea corectă a limbii noastre e Româna o confirmă Academia de Științe a Moldovei /1994/, toate academiile lumii, chiar și Большая Совецкая Энцеклопедия de pe timpul lui Stalin. O decizie similară a adoptat, recent, și Consiliul Europei. „Moldoveneasca” lui Dodon a fost exclusă din lista limbilor de lucru la UE, lăsând doar Limba Română.

Ne întrebăm, de asemenea, ce s-a întâmplat cu intelighenția noastră, cea cu cetățenie română, cu titluri academice românești, cu înalte distincții românești etc.? De ce nu protestează împotriva deciziei Parlamentului pentru a contribui la modificarea rușinosului art. 13 din Constituție?

Răspunsul, pentru pseudopatrioții care au luat apă în gură, ni-l dă, cine credeți? Petru Hadârcă, directorul Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău. Dânsul zice, fără să roșească, cum că actorii au dreptul „să-și investească talentul și în alte proiecte, pentru că fiecare poartă o responsabilitate personală, de ordin moral, intelectual, estetic, financiar etc”.

Păi cu finanțele trebuia s-o începi, monșer. Adică, actorii pot participa, din motive „de ordin financiar”, la sărbătorile lui Dodon, Șor, Usatâi și alții.

Dar oare Jana d”Arc, Giordano Bruno, Soljenițin, Eminescu, alți eroi de la care trebuie să luăm exemplu n-ar fi putut să-și „investească talentul în alte proiecte,” să nu aibă de suferit? Teatrul, știam, nu e creat pentru distracții. Încă de la începuturi a fost conceput ca o tribună a libertății cuvântului, o școală și mereu s-a aflat în opoziție față de putere. Tocmai de aceea erau interzise anumite spectacole, actorii erau prigoniți, bătuți, închiși, alungați de la așa-zisele „case mari”. La noi nu poate exista opoziție, fiindcă ea trece imediat de partea puterii,” râde Caragiale. Oare actorii nu sunt și ei, mai întâi, cetățeni?

Cu frumoasă invidie aflu: Kazahstanul a trecut la alfabetul latin, Parlamentul și Guvernul, pe viitor, va utiliza doar limba kazahă. De asemenea, viteazul popor armean, recent, a biruit vechiul regim procomunist și corupt. Noul lor prim-ministru, Pashinyan, în pofida supărării celor de la Kremlin, a declarat ziua de 8 mai Zi de Doliu, fiindcă Armenia, zice domnia sa, „n-a avut niciun amestec în conflictul dintre Stalin și Hitler. Din cauza acestor doi criminali, la fel ca alte popoare, a avut doar de suferit”.

La noi, însă, Ziua Europei a fost cea mai prorusească, cea mai prosovietică din câte au existat vreodată. A fost transformată în ziua ocupanților, sărbătorită cu mult fast de cei care ne conduc. Și asta în anul când sărbătorim Centenarul Unirii, când basarabenii semnează Declarații de Unire cu România. Ce sfidare cinică!

Din păcate, noi nu suntem nici țigani, nici armeni, nici kazahi. Suntem, în continuare, ocupați. Până când?

Andrei STRÂMBEANU

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!Alex 24.05.2018 10:54

100 de procente sunt de acord

Lundi 24.05.2018 23:36

Și ce ne facem cu zisa: Țiganii au bani, dar n-au cinste? Adică, țiganul este omul corectitudinii (când se știe că fură din față), iar românul e hoțul hoților. mai în scurt, ceva care nu s-a mai văzut! Nici așa! Să-ți urăști propriul popor... Ș-atunci, cui ține domnul Strâmbanu morală? Sieși? Că e țigan și, de..., își ține parte.

Roman 25.05.2018 16:08

== o pooola mai trimit transfer de bani de dupa hotare in moldova puturoasa si cersetoare ... In moldova toti chidanesc

Mda 26.05.2018 13:28

Are dreptate, asa suntem vazuti de tarile UE, ca niste cersetori. Tarile baltice ne vad ca pe niste inapoiati mintali, sclavii si bataia de joc a rusilor.Moldovanul nu e numai cersetor, dar si lenos,puturos, mincinos,contrabandist, hot,betiv, invidios, criminal, violator, incult, pedofil, incestuos, tatii isi violeaza fetele si le vand si altor si tot asa lista poate continua...

Român și punctum 29.05.2018 15:47

Parlamentul Republicii Moldova nu ar putea proclama limba molodovenească drept limbă de stat, decât dacă această limbă al exista. Ori Academia Moldovei, cea abilitată să confirme sau nu o așa limbă, tocmai a infirmat-o. Deci Parlamentul Republicii Moldova nu avea temeiul științific să proclame o limbă care nu există. Elveția sau Austria la care stataliștii dodoni de la Chișinău fac trimitere pentru viitorul RM, nu și-au permis să proclame drept limbi de stat nici elvețiana, nici austriaca, iar președinții lor nu vorbesc în numele acelorași statalități în limba ... rusă. Atunci despre ce vorbim? Desigur, există un cerc vicios creat de Rusia, din care cei ce se limitează la "moldovenism" nu vor putea ieși vreodată, fără a accepta adevărul științific, nu îndoctrinarea panslavismului proletar.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
24.09.2018 09:25 Nicolae Negru O nouă amăgeală: politicieni noi fără...

21.09.2018 11:19 Ziarul National Maria Șleahtițchi // Pe strada Lech K...

21.09.2018 09:27 Nicolae Negru Fantoma lui Filat sau diplopie

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile locale noi din Chișinău trebuiau să fie anulate, așa cum au decis instanțele de judecată?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md