11:01:58 23.08.2019
 
Stiri

Un analist critică intenția guvernării de a reglementa Internetul în perioada electorală: „Poate crea condiții nefavorabile pentru partidele de opoziție. Partidul de la guvernare are o popularitate redusă pe rețelele de socializare”

Politică 14.09.2018 09:38 Vizualizări1345 Autor: Ziarul National
Un analist critică intenția guvernării de a reglementa Internetul în perioada electorală: „Poate crea condiții nefavorabile pentru partidele de opoziție. Partidul de la guvernare are o popularitate redusă pe rețelele de socializare”

Pentru că ar fi „vulnerabil” pe rețelele de socializare, Partidul Democrat aflat la guvernare intenționează să reglementeze internetul în perioada electorală, ceea ce ar lovi direct în partidele de opoziție.

De această părere este analistul politic Dionis Cenușă care susține că autoritățile ar face mai bine să se concentreze pe măsuri de prevenire a cazurilor de invalidare a alegerilor, similare anulării scrutinului din Chișinău din iunie 2018.

„Această grijă pentru ordonarea online-ului în perioada electorală arată cât de vunerabil se simte partidul de la guvernare pe rețelele de socializare, unde are o popularitate redusă și unde se confruntă cu antipatie antiguvernamentală tot mai pronunțată. Tentativa de a reglementa activitatea partidelor politice pe rețelele de socializare poate crea condiții și mai nefavorabile pentru partidele de opoziție, care deja activează în condiții politice necompetitive, comparativ cu resursele abundante de care dispune Partidul Democrat sau Partidul Socialiștilor. În realitate, accentul pe comunicarea online trebuie să cuprindă lupta împotriva mesajelor violente („hate speech”), discriminatorii sau de propagandă informațională internă și externă. Cât privește aspectele electorale, legislația actuală deja interzice agitația electorală în ziua alegerilor. Lucrurile pot fi concretizate, dar nu trebuie să devină limitative pentru opoziție”, afirmă Dionis Cenușă.

În opinia analistului politic, deși guvernarea ar putea încerca să impacheteze acțiunea ca pe o prevenire a imixtiunii externe în alegeri, atenția trebuie să fie îndreptată asupra altor subiecte majore care, potrivit lui Cenușă, sunt anularea efectelor sistemului de vot mixt, evaluarea constitutionalității invalidării alegerilor, înăsprirea sanctijnilor pentru abuzuri în domeniul finanțării partidelor politice, reducerea plafoanelor pentru donații și actualizarea legislației privind fundațiile.

Menționăm că, ieri, membrii Comisiei parlamentare juridice, pentru numiri și imunități au discutat despre limitarea posibilității de a sponsoriza postări pe paginile oficiale de pe rețelele de socializare în ziua alegerilor, pronunțându-se pentru păstrarea așa-zisei „zi a tăcerii” în preajma alegerilor.

De cealaltă parte, Pavel Postică de la Asciația „Promo-LEX” a propus că autoritățile să introducă restricții acolo unde pot controla procesul - „zi a tăcerii” în secțiile de vot sau limitarea postărilor plătite de pe rețelele de socializare. În rest, agitația electorală în ziua alegerilor, inclusiv pe stradă, ar putea contribui la majorarea ratei de participare la alegeri, foarte scăzută în R. Moldova în ultimii ani.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Andrei 14.09.2018 10:25

este definit în codul penal și în alte acte legislative - MODUL PUBLIC! nu anume internetul sau chestii de genul! trebuie să fie respectat modul public de exprimare a mesajelor politice indiferent de Platformă!

Cornel 14.09.2018 11:11

Poate crea conditii nefavorabile pentru opozitie? Deci ei pe acum deja se gindesc la schema folosita de Nastase , care vor sa o faca iar! Sa faca niste agitatie pe internet si pe urma sa se victimizeze pe acest subiect!

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
23.08.2019 09:23 Nicolae Negru Ipocrizie, numele tău e Dodon-Sandu-N...

19.08.2019 09:07 Ziarul National După „Alianța Kozak” vine „Planul Koz...

16.08.2019 09:14 Nicolae Negru ACUM-PSRM, divorțul imposibil

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți mulțumiți de numirile guvernării „ACUM”-PSRM de la conducerea Procuraturii Generale, Centrului Național Anticorupție sau a Curții Constituționale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md