04:26:29 31.05.2023
Stiri

A început PROCESUL de judecată în dosarul „KULIOK”. Dodon riscă până la 15 ani de ÎNCHISOARE, după ce ar fi pretins lunar de la Plahotniuc între 600 000 și 1 000 000 de dolari SUA pentru finanțarea PSRM

Actualitate 17.10.2022 10:26 Vizualizări2641 Autor: Ziarul National
A început PROCESUL de judecată în dosarul „KULIOK”. Dodon riscă până la 15 ani de ÎNCHISOARE, după ce ar fi pretins lunar de la Plahotniuc între 600 000 și 1 000 000 de dolari SUA pentru finanțarea PSRM


Fostul președinte al R. Moldova Igor Dodon a compărut astăzi în fața magistraților de la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), care urmează să stabilească dacă socialistul se face sau nu vinovat în dosarul denumit generic „kuliok”. Fostul șef de stat este învinuit de corupere pasivă, organizarea și acceptarea finanțării partidului politic din partea unei organizații criminale, săvârșite pe durata exercitării mandatului său de președinte al R. Moldova, în perioada lunii iunie 2019.

Igor Dodon a declarat înaintea începerii ședinței de judecată că dosarul ar fi fabricat, iar actuala guvernare ar încerca să sustragă atenția cetățenilor R. Moldova „de la problemele social-economice”.

Amintim că dosarul cunoscut opiniei publice cu denumirea „kuliok” a fost transmis joi, 6 octombrie, Curții Supreme de Justiție (CSJ), instanța competentă să judece în primă instanță cauzele penale privind infracțiunile săvârșite de un președinte al R. Moldova.

„Lui Igor Dodon i se incriminează că, urmărind promovarea intereselor lui Plahotniuc Vladimir și Iaralov Serghei, care au creat și conduceau o organizație criminală și care aveau interesul de a controla procesele politice, sociale și economice din Republica Moldova, precum și de a se eschiva de la răspundere penală în Federația Rusă, a pretins și a acceptat de la aceștia bani în sumă de la 600 000 până la 1 000 000 de dolari SUA. Suma menționată era pretinsă de către Igor Dodon pentru achitarea cheltuielilor curente ale Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), inclusiv pentru achitarea salariilor angajaților aceluiași partid”, detaliază procurorii.

Acuzatorii de stat adaugă faptul că banii au fost percepuți de la Plahotniuc și Iaralov pentru a negocia, în calitate sa de președinte al R. Moldova, cu factorii de decizie din Federația Rusă, „condiții favorabile” Partidului Democrat din Moldova (PDM) și lui Plahotniuc privind crearea unei coaliții de guvernare în Republica Moldova între PDM și PSRM.

„Interesul acestei coaliții prevedea modul de distribuire a funcțiilor de miniștri în cadrul noului guvern și a funcțiilor de conducere a instituțiilor publice, precum și eliberarea lui Plahotniuc Vladimir de răspunderea penală pe dosarele pendinte în privința acestuia, care sunt în gestiunea organelor de drept din Federația Rusă”, se mai arată în comunicatul Procuraturii Anticorupție.

Socialistul riscă, în acest caz, până la 15 ani de închisoare.

Procuratura Anticorupție mai precizează că în gestiunea acuzatorilor de stat se mai află în prezent, la etapa de urmărire penală, alte trei episoade privind învinuirea ex-președintelui Republicii Moldova de săvârșirea infracțiunilor de îmbogățire ilicită, încălcarea modului de gestionare a mijloacelor financiare ale partidelor politice sau ale fondurilor electorale, dar și de trădare de patrie.

Menționăm că, pe lângă explicațiile pe care trebuie să le dea în fața judecătorilor în cadrul dosarului „kuliok”, Igor Dodon mai are de făcut drumuri către instanța de judecată în dosarul „Energocom”, fiind învinuit că, în anul 2008, atunci când deținea funcţia de ministru al Economiei şi Comerţului, ar fi aprobat un contract ilegal de achiziţie a energiei electrice, prejudiciind cetățenii R. Moldova cu peste 123 de milioane de lei, bani care au ajuns pe conturile unei companii offshore.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.05.2023 09:04 Ziarul National Nicolae Negru // „La ce bun o lume în...

26.05.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Integrarea europeană...

24.05.2023 09:14 Cazimir Țino Cazimir Țino // Învățămintele ultimul...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că R. Moldova va adera la Uniunea Europeană până în 2030?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md