13:17:02 28.03.2024
Stiri

VIDEO // R. Moldova a inițiat procedura de RETRAGERE din AI a CSI și califică Rusia drept INAMIC. Igor Grosu: „Am văzut și cine ne vrea răul – să înghețăm în plină iarnă, să stăm pe întuneric și să fim parte a planului Kremlinului de refacere a URSS”

Actualitate 15.05.2023 10:00 Vizualizări1835 Autor: Ziarul National
VIDEO // R. Moldova a inițiat procedura de RETRAGERE din AI a CSI și califică Rusia drept INAMIC. Igor Grosu: „Am văzut și cine ne vrea răul – să înghețăm în plină iarnă, să stăm pe întuneric și să fim parte a planului Kremlinului de refacere a URSS”


Autoritățile R. Moldova au demarat, oficial, procedurile de retragere din Acordul de aderare la Adunarea Interparlamentară (AI) a Comunității Statelor Independente (CSI). Anunțul a fost făcut astăzi de către președintele Parlamentului, Igor Grosu.

„Acest război ne arată cine ne sunt prietenii și cine sunt inamicii. Pe de o parte, avem țările Uniunii Europene, care au fost alături de noi mereu, iar în ultimii doi ani fiecare dintre noi a simțit ce înseamnă cu adevărat un ajutor. Am avut lumină, căldură, siguranță în ziua de mâine, dar fără a mai fi șantajați. Totodată, am văzut și cine ne vrea răul – să înghețăm în plină iarnă, să stăm pe întuneric și să fim parte a unui plan a Kremlinului de refacere a URSS. Dar noi asta nu vrem. Cetățenii R. Moldova au spus clar și tare că vor să facă parte dintr-o lume a păcii, a libertății”, a declarat șeful Legislativului, care este și președintele formațiunii de la guvernare, Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS).

În acest sens, spicherul a subliniat că, după consultări cu cetățenii, președinta Maia Sandu și cu reprezentanții Guvernului, s-a decis retragerea R. Moldova din AP a CSI.

„În calitate de președinte al Parlamentului, după mai multe discuții cu cetățenii, după discuții în cadrul fracțiunii PAS, după consultări cu președinta Maia Sandu și reprezentanții Guvernului, am decis să inițiem procedura de retragere a R. Moldova din Acordul privind Adunarea Interparlamentară a CSI. După 30 de ani, a devenit foarte clar că aflarea R. Moldova în structurile CSI nu ne-a ajutat să rezolvăm conflictul transnistrean, nu ne-a ajutat să scoatem armata rusă de pe teritoriul R. Moldova, nu ne-a ferit de embargouri economice în cele mai complicate vremuri. Aflarea în CSI nu ne-a ferit de șantajul energetic, amenințări și declarații oficiale ostile la adresa independenței și suveranității R. Moldova. Aflarea în CSI nu a apărat țările membre de atacuri militare, de război și ocupare ilegală a teritoriilor suverane”, a argumentat Igor Grosu.

De asemenea, Igor Grosu a subliniat că R. Moldova nu poate să se afle în aceeași structură cu Rusia, după ce a atacat Ucraina, un alt stat fondator al CSI.

„După ce un stat fondator al CSI, Rusia, a atacat într-un mod barbar un alt stat fondator, Ucraina, atacându-i cetățenii și ocupându-i teritoriile, această organizație nu se mai poate numi comunitate. Retragerea R. Moldova din Acordul Adunarea interparlamentară a CSI este un prim pas la nivel de Guvern și Parlament. Evaluăm următorii pași. Este un proces ce durează. Când s-au impus embargouri asupra produselor noastre, a fost o lecție pentru producătorii noștri. Ne-au impus să găsim alte piețe, să discutăm cu alte țări. R. Moldova este independentă, recunoscută, respectată de prieteni și vecini, liberă să ia decizii suverane. Avem determinarea și responsabilitatea să ne îndepărtăm de sursa răului, sărăciei, războiului. Dorim democrație, libertate la noi acasă. Asigurăm copiilor noștri un viitor european”, a punctat Igor Grosu.

Sursa citată a mai adăugat că Ucraina a părăsit această organizație, ceea ce ne face să fim separați teritorial de țările membre ale CSI.

„Conform procedurilor, vom face un demers către prim-ministrul Dorin Recean, cu solicitarea de a pregăti o inițiativă legislativă privind denunțarea Convenției cu privire la Adunarea interparlamentară a statelor membre ale CSI din 17 martie 1998. Când va ajunge inițiativa în Parlament, majoritatea parlamentară va vota pentru denunțarea acordului. CSI este o organizație creată de Rusia pe ruinele URSS, pentru a menține țările ex-sovietice în sfera sa de influență. Noi nu mai putem sta la o masă de discuție cu un stat agresor. Ce poate urma? Ce pot ei mai rău să ne facă? Ei ne-au făcut tot răul care ni-l puteau face. Noi dorim să fim parte a lumii păcii. Nu vrem să fim parte a lumii războiului, morții, sărăciei și agresiunii”, a conchis Igor Grosu.

Amintim că CSI a fost creată la finele anului 1991, imediat după destrămarea Uniunii Sovietice. Inițial, din comunitate făceau parte toate statele ex-sovietice, în afară de cele trei țări baltice – Estonia, Letonia și Lituania. Ulterior, structura a început să-și piardă influența. În 2008, s-a retras Georgia, iar în 2014 - Ucraina. Cele două state au părăsit CSI după ce au fost atacate militar de către Rusia.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md