Reacție FURIBUNDĂ de la Moscova, după ce R. Moldova a anunțat că părăsește AI a CSI. Cristian Hrițuc: „Kremlinul e deranjat că un stat mic are CURAJ. Pentru Putin situația arată rău - Ucraina rezistă, R. Moldova se rupe de influența rusă...”
Moscova a reacționat imediat la anunțul de astăzi al președintelui Parlamentului, Igor Grosu, cu privire la retragerea R. Moldova din Acordul privind Adunarea Interparlamentară (AI) a Comunității Statelor Independente (CSI), iar acest lucru ar demonstra, potrivit comentatorului politic de la București, Cristian Hrițuc, că autoritățile ruse sunt foarte deranjate.
Șefului Comitetului internațional al Consiliului Federației Ruse, membrul Comisiei internaționale a CSI, Grigori Karasin, a declarat pentru Ria Novosti că intenția Chișinăului de a părăsi comunitatea reprezintă un joc politic numit „jur loialitate Occidentului”.
„Din partea conducerii actuale a R. Moldova, din păcate, poți să te aștepți la orice. La Chișinău se fac multe declarații, noi contăm pe faptul că toate deciziile serioase nu vor fi luate în cadrul interviurilor și declarațiilor”, a spus Karasin.
Acesta s-a arătat deranjat și de faptul că actuala guvernare de la Chișinău așa și nu a mai trimis reprezentantul său la evenimentele organizate sub egida CSI.
Decizia autorităților de la Chișinău a fost comentată și de șeful Comitatului pentru afacerile CSI din cadrul Dumei de la Moscova, Leonid Kalașnikov.
„(Reprezentanții R. Moldova n.r.) Se purtau destul de apatic în cadrul Adunării Interparlamentare a CSI și erau pasivi după ce a plecat Dodon. Dacă vor face acum și acest lucru, își vor provoca daune, inclusiv de ordin economic. Acolo sunt multe înțelegeri, care ajută anume R. Moldova, nu invers. Așa că își vor provoca daune lor, dar și cetățenilor R. Moldova”, a spus Kalașnikov.
Comentatorul politic de la București, Cristian Hrițuc consideră că reacția rapidă a Moscovei la declarația lui Igor Grosu ne arată că Kremlinul e deranjat.
„Îi doare foarte tare când un stat mic, pe care ei îl consideră satelit, are curajul să le spună: nu mai dorim să colaborăm cu voi în formatul CSI. Dacă analizăm pe fond declarația, observăm că este în aceiași parametri pe care îi folosesc în ultima vreme. Occidentul este făcut responsabil de această decizie, iar puterea actuală a R. Moldova este văzută ca un instrument. Moscova nu poate înțelege că există o voință populară, că există un segment consistent de cetățeni, majoritar, care spune: vrem în UE, vrem să ne alegem alt drum”, a declarat Hrițuc pentru Ziarul NAȚIONAL.
De asemenea, Cristian Hrițuc este convins că R. Moldova se va afla în continuare sub un asalt infernal din partea Rusiei. Astfel, Chișinăul ar trebui ajutat de partenerii săi internaționali să reziste: „Ce vor putea face rușii în continuare? Vedem că R. Moldova este sub asalt, că este un război hibrid în desfășurare, că se pompează bani mulți pentru răsturnarea puterii actuale. Dacă până acum n-au reușit acest lucru, dacă R. Moldova a găsit resursele să se apere, să treacă peste iarnă, să găsească soluții la șantajul cu gazul, atunci putem aprecia că războiul hibrid nu va avea succes. România, UE, SUA asigură tot suportul material, logistic și asta înseamnă că nu avem un război inegal între R. Moldova și Federația Rusă. R. Moldova nu e singură și are parteneri strategici care o ajută să facă față și să combată tentativele Moscovei de răsturnare a puterii alese prin vot democratic”.
În același timp, pentru Kremlin situația arată din ce în ce mai rău.
„Ucraina rezistă, R. Moldova se rupe de influența rusă, situația economică din Rusia se deteriorează. Știm foarte bine că în Rusia se promovează de zeci de ani măreția poporului, dar rușii văd în ultima vreme doar eșecuri. Unde este măreția, ce mai poate promova Kremlinul? Eșec pe front, eșec în economie, izolare politică și mai vine și un stat micuț și îți spune în față: nu mai vrem cu voi”, a mai declarat Hrițuc pentru Ziarul NAȚIONAL.
Un fost primar scapă de închisoare, dar va achita jumătate de milion de lei pentru prejudicierea bugetului local
Maia Sandu, în TOPUL liderilor străini care se bucură de cea mai mare încredere în rândul UCRAINENILOR
DRRM, donație de table interactive, laptopuri și imprimante multifuncționale pentru trei universități din R. Moldova. Adrian Dupu: „Acest proiect confirmă încă o dată angajamentul DRRM de a susține educația din stânga Prutului”