00:45:28 23.05.2024
Stiri

Alte patru acorduri încheiate pe platforma CSI, dintre care trei în domeniul energetic, vor fi DENUNȚATE: Acordul în domeniul electroenergeticii este inaplicabil în R. Moldova, după ce „Gazprom” a limitat unilateral livrările de gaze

Actualitate 20.09.2023 14:41 Vizualizări1082 Autor: Ziarul National
Alte patru acorduri încheiate pe platforma CSI, dintre care trei în domeniul energetic, vor fi DENUNȚATE: Acordul în domeniul electroenergeticii este inaplicabil în R. Moldova, după ce „Gazprom” a limitat unilateral livrările de gaze


R. Moldova va denunța încă patru acorduri încheiate pe platforma Comunității Statelor Independente (CSI). Proiectele de lege care presupun acest lucru au fost examinate la ședința de astăzi a Comisiei politică externă și integrare europeană. Astfel, urmează să fie denunțat Acordul cu privire la coordonarea relațiilor dintre statele CSI în domeniul electroenergeticii, Acordul cu privire la asigurarea funcționării în paralel a sistemelor electroenergetice ale țărilor membre CSI și Acordul cu privire la tranzitul de energie și putere electrică a țărilor membre ale CSI.

Potrivit Ministerului Energiei, prevederile Acordului cu privire la coordonarea relațiilor dintre statele membre CSI în domeniul electroenergeticii sunt irelevante și inaplicabile pentru R. Moldova. Asta în contextul în care, din 2021, R. Moldova se confruntă cu o criză energetică fără precedent, cauzată inclusiv de limitarea livrărilor de gaze naturale furnizate de „Gazprom”. Totodată, creșterea galopantă a prețurilor în regiune, la diferite tipuri de resurse energetice, este cauzată de conflictul inițiat de Federația Rusă, o parte semnatară a acestui Acord, argumentează Ministerul Energiei.

Se propune a fi denunțat și Acordul cu privire la asigurarea funcționării în paralel a sistemelor electroenergetice ale țărilor membre CSI, întrucât prevederile documentului nu mai pot fi aplicate din punct de vedere tehnic. Prevederile documentului nu se mai aliniază la direcțiile prioritare ale R. Moldova de dezvoltare a sectorului electroenergetic, care vizează armonizarea legislației din domeniu cu acquis-ulUniunii Europene și integrarea pieței de energie națională cu piețele UE.

Denunțarea Acordului privind tranzitul de energie și putere electrică a țărilor membre ale CSI reafirmă intenția R. Moldova de a aprofunda relațiile de cooperare și integrarea în piețele europene de energie.

Tot la ședința de astăzi, membrii Comisiei politică externă și integrare eu aprobat raportul pentru avizul consultativ privind denunțarea Acordului cu privire la apărarea intereselor statelor din zona rublei în cazurile introducerii de către unele state a valutei lor naționale. Această inițiativă aparține Ministerului Finanțelor și Băncii Naționale a Moldovei, care argumentează că acest document este depășit de timp, nu mai corespunde realităților actuale și este imposibil de aplicat.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.05.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Vor circula tancuril...

17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md