19:53:40 28.05.2023
Stiri

Calitatea de membră a CSI poate reprezenta un impediment în calea ADERĂRII R. Moldova la UE. Șeful Delegației UE: „Este vorba de 200 de acorduri bilaterale între statele membre CSI și cred că acest aspect ar fi important să-l examinăm”

Actualitate 13.12.2022 13:37 Vizualizări1834 Autor: Ziarul National
Calitatea de membră a CSI poate reprezenta un impediment în calea ADERĂRII R. Moldova la UE. Șeful Delegației UE: „Este vorba de 200 de acorduri bilaterale între statele membre CSI și cred că acest aspect ar fi important să-l examinăm”


Compatibilitatea dintre aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană și cooperarea sa cu Comunitatea Statelor Independente (CSI) va fi examinată la etapa negocierilor de aderare, a declarat Ambasadorul UE la Chișinău, Janis Mazeiks, în cadrul unei emisiuni de la Radio Moldova. Potrivit diplomatului, statutul R. Moldova de membră a CSI nu este în prezent o problemă care necesită abordare urgentă.

„În trecut nu am avut așa situații, deoarece toate statele care au aderat la Uniunea Europeană nu fusese până atunci membre ale CSI. Cel mai probabil, acestea vor fi lucruri care vor urma să fie examinate la etapa negocierilor, referitor la cât de compatibile sunt aceste roluri de membre în CSI și obligațiunile care le-ar avea în calitate de membre ale Uniunii Europene. Din câte cunosc, calitatea de membru CSI presupune 200 de acorduri bilaterale între statele membre CSI. Cred că acest aspect ar fi important să examinăm”, a spus Janis Mazeiks.

Citește și: R. Moldova ar fi gata să părăsească CSI: „Merităm mult mai mult decât MIZERIA post-sovietică care încă ne înconjoară. A venit timpul să ne despărțim definitiv de ea”

Ministrul Economiei, Dumitru Alaiba, a declarat ieri, 12 decembrie, că „a venit timpul să ne despărțim de Comunitatea Statelor Independente”, întrucât astăzi 70% din comerțul țării noastre este cu Uniunea Europeană.

Amintim că, anterior, ministrul de Externe, Nicu Popescu, a anunțat că R. Moldova și-a suspendat participarea la reuniunile periodice ale Comunității Statelor Independente. După obținerea statutului de țară-candidată pentru aderarea la UE, președintele Maia Sandu a declarat că, pe parcursul avansării pe calea europeană, se va lua decizia privind retragerea din CSI.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante

BUREBISTA 13.12.2022 15:59

Haidi uăi lasî-ni. Aista nu a aflat cî maldaivanu îi cel mai diștept jițel di pi fața pământului: el îi jițelu ci sugi di la douî vaci. Șî asta tari îi placi, di aceea îi tari improbabil sî-l vezi pi molotoivan cum iesî el din csi. Păi csi/cccp îi în mintea molotoivanului, cum vrei sî iasî molotoivanul din csi??? Când vă spun că aderarea la UE ca „țară neutră și independentă” e un morcov muuuult prea îndepărtat apar pe aici niște talibani maldavani și mă iau la prelucrat „tovărășești” explicându-mi ei mie cum o să ajungă calicia numită RâMa Elveția Europei de Est ca o punte de legătură între razzia și lumea civilizată. Băi talibanilor razzia voastră s-a împușcat în picior pentru 50-100 de ani de acum încolo, nimeni nu mai are minima încredere în ea (nimeni cu excepția RâMa care continuă să inventeze motive pentru a rămâne alături de razzia în csi)...

Ion 13.12.2022 16:39

Apartenenta la CSI este un cordon ombilical de Rusia indiferent de relatiile bilaterale cu alte state CSI. Asa ceva trebuia demult taiat daca se doreste ruperea de lumea rusa.

Comentarii
Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.05.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Integrarea europeană...

24.05.2023 09:14 Cazimir Țino Cazimir Țino // Învățămintele ultimul...

22.05.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // O adunare istorică? ...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că R. Moldova va adera la Uniunea Europeană până în 2030?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md