14:46:05 19.05.2024
Stiri

Calitatea de membră a CSI poate reprezenta un impediment în calea ADERĂRII R. Moldova la UE. Șeful Delegației UE: „Este vorba de 200 de acorduri bilaterale între statele membre CSI și cred că acest aspect ar fi important să-l examinăm”

Actualitate 13.12.2022 13:37 Vizualizări2153 Autor: Ziarul National
Calitatea de membră a CSI poate reprezenta un impediment în calea ADERĂRII R. Moldova la UE. Șeful Delegației UE: „Este vorba de 200 de acorduri bilaterale între statele membre CSI și cred că acest aspect ar fi important să-l examinăm”


Compatibilitatea dintre aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană și cooperarea sa cu Comunitatea Statelor Independente (CSI) va fi examinată la etapa negocierilor de aderare, a declarat Ambasadorul UE la Chișinău, Janis Mazeiks, în cadrul unei emisiuni de la Radio Moldova. Potrivit diplomatului, statutul R. Moldova de membră a CSI nu este în prezent o problemă care necesită abordare urgentă.

„În trecut nu am avut așa situații, deoarece toate statele care au aderat la Uniunea Europeană nu fusese până atunci membre ale CSI. Cel mai probabil, acestea vor fi lucruri care vor urma să fie examinate la etapa negocierilor, referitor la cât de compatibile sunt aceste roluri de membre în CSI și obligațiunile care le-ar avea în calitate de membre ale Uniunii Europene. Din câte cunosc, calitatea de membru CSI presupune 200 de acorduri bilaterale între statele membre CSI. Cred că acest aspect ar fi important să examinăm”, a spus Janis Mazeiks.

Citește și: R. Moldova ar fi gata să părăsească CSI: „Merităm mult mai mult decât MIZERIA post-sovietică care încă ne înconjoară. A venit timpul să ne despărțim definitiv de ea”

Ministrul Economiei, Dumitru Alaiba, a declarat ieri, 12 decembrie, că „a venit timpul să ne despărțim de Comunitatea Statelor Independente”, întrucât astăzi 70% din comerțul țării noastre este cu Uniunea Europeană.

Amintim că, anterior, ministrul de Externe, Nicu Popescu, a anunțat că R. Moldova și-a suspendat participarea la reuniunile periodice ale Comunității Statelor Independente. După obținerea statutului de țară-candidată pentru aderarea la UE, președintele Maia Sandu a declarat că, pe parcursul avansării pe calea europeană, se va lua decizia privind retragerea din CSI.


Stiri relevante
Top stiri
19.05.2024 10:33 423 Matrioșka din cutia chinezească

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

10.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Contopirea „Zilei Vi...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md