VIDEO // Procuratura Anticorupție a demarat un proces PENAL pentru a stabili cine se face vinovat de ANULAREA concursului pentru funcția de procuror general. Investigațiile în care sunt vizați membrii CSP vor fi efectuate de Veronica Dragalin
Procuratura Anticorupție (PA) a demarat astăzi un proces penal pentru a elucida toate circumstanțele care au determinat anularea concursului pentru suplinirea funcției de procuror general. Ancheta în care sunt vizați membrii Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) va fi desfășurată chiar de șefa PA, Veronica Dragalin, pentru a nu-și pune colegii în situații delicate. Aceasta urmează să stabilească dacă acest concurs a fost anulat dintr-o greșeală sau a fost viciat cu bună-știință.
Veronica Dragalin a declarat astăzi, în cadrul unui briefing de presă online, că anularea concursului a provocat nedumeriri și nemulțumiri în societate, iar din acest motiv e nevoie de o anchetă, pentru a stabili dacă nu a fost vorba de un abuz.
„Reieșind din informațiile apărute în ultimele zile, Procuratura Anticorupție s-a autosesizat și a pornit un proces penal. Pornirea acestui proces penal o să ne permită să examinăm circumstanțele anulării acestui concurs și să adoptăm soluții. Subiecții vizați de Procuratura Anticorupție sunt membrii CSP, e vorba de procurori și non-procurori. Acum e prematur să dăm o calificare legală exactă, dar legea stabilește că PA are competența de a investiga potențiale acte de abuz în serviciu, depășirea atribuțiilor, neglijența în serviciu. Sau poate fi vorba de influențarea cuiva prin promisiuni, presiuni sau alte metode. De asemenea, poate fi vorba de o corupere pasivă, corupere activă. Acestea sunt competențele PA”, a explicat astăzi Veronica Dragalin.
Șefa PA a ținut să informeze publicul despre diferența dintre un proces penal și un dosar penal.
„Procesul penal e o fază inițială de investigație, înainte de a fi pornit un dosar penal. În această fază, legea ne permite să folosim anumite instrumente: putem ridica acte și documente relevante, putem audia martori, ca să putem ajunge la o soluție. Sunt două posibilități: de a refuza pornirea unui dosar penal, pentru că nu sunt probe sau dispunerea începerii urmăririi penale. Dacă e pornit un dosar penal, atunci legea ne permite să folosim și alte instrumente, pentru a determina dacă există suficiente probe ca acest caz să fie trimis în judecată”, a explicat Dragalin.
Șefa PA a decis să investigheze personal acest caz, deoarece subalternilor săi le va fi greu să audieze, de exemplu, membri CSP, a spus Dragalin.
„Am decis să-mi asum personal această investigație. Nu vreau să pun un subaltern de-al meu să investigheze un caz atât de sensibil. Acest proces penal ar putea avea în vizor membrii CSP. Aceștia ar putea fi audiați, dar și candidații la concurs”, a punctat Veronica Dragalin.
Citește și: Acuzată că ar fi VICIAT concursul pentru funcția de procuror general, depunctându-l nejustificat pe Ion Munteanu, membra CSP Olesea Vîrlan se apără: „Nu sunt bucuroasă că s-au strecurat anumite greșeli... ”
Amintim că membrii Consiliului Superior al Procurorilor au anulat miercuri, 28 februarie, concursul pentru funcția de procuror general, în cadrul căruia Octavian Iachimovschi a acumulat cel mai mare punctaj, deoarece membra Consiliului, Olesea Vîrlan, l-ar fi depunctat nejustificat pe Ion Munteanu. Vîrlan a recunoscut că a greșit în privința notei de 3,5 acordată actualului procuror general interimar, dar a dat asigurări că nu a făcut-o din reavoință.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania