CSP a decis să ANULEZE concursul pentru ocuparea funcției de procuror general, în cadrul căruia Octavian Iachimovschi a acumulat cel mai mare punctaj. Ce a stat la baza acestei DECIZII
Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a decis să anuleze rezultatele concursului pentru ocuparea funcției de procuror general, în cadrul căruia Octavian Iachimovschi a acumulat cel mai mare punctaj și urma să preia conducerea Procuraturii Generale în cazul în care ar fi trecut cu brio evaluarea externă a integrității etice și financiare.
„CSP a luat act de fișele de evaluare a fiecărui candidat la concursul pentru funcția de procuror general, de punctajul acordat de membrii CSP. Astfel, s-a decis revocarea hotărârii din 22 februarie, în legătură cu faptele survenite ulterior, pentru a nu periclita interesul public. În acest sens, încetează concursul inițiat pe 23 octombrie 2023 și prelungit pe 24 noiembrie 2023, cu inițierea ulterioară a unui nou concurs”, a menționat președintele CSP, Dumitru Obadă, în cadrul ședinței de astăzi a acestei structuri.
Candidații înscriși în concursul eșuat pot contesta această decizie la Curtea Supremă de Justiție, în termen de zece zile.
Președintele Dumitru Obadă a precizat că, în cadrul examinării fișelor, s-a constatat că un candidat la funcția de procuror general (Ion Munteanu n.r.) ar fi fost depunctat nejustificat de membrul CSP, Olesea Vîrlan.
„Pe 22 februarie, atunci când a avut loc etapa interviurilor, s-a muncit timp de 11 ore consecutiv. Toți membrii CSP au avut dorința de a încheia în aceeași zi proba interviurilor. Ulterior, noi ne-am retras în deliberări și am realizat media tehnică a punctajului acordat de fiecare membru al CSP. La acea etapă nu au fost examinate punctajele acordate de fiecare membru CSP. Pe 26 februarie urma să desigilăm plicul cu fișele tuturor candidaților, dar acest lucru s-a amânat pentru ziua de 28 februarie. Astăzi am analizat punctajele oferite de fiecare membru. S-a analizat dacă există discrepanțe între punctajul oferit de fiecare dintre membri CSP”, a explicat Obadă.
În consecință, a fost depistată o „discrepanță majoră”, care „nu a avut acoperire din perspectiva argumentării”, a punctat Obadă.
„Un candidat a fost depunctat neargumentat. Această circumstanță este foarte importantă în virtutea priorităților mandatului pe care noi ni l-am asumat – desfășurarea unui concurs public transparent, bazat pe meritocrație, legalitate, transparență și tratament egal pentru fiecare candidat. Astfel, CSP a decis în unanimitate să încline balanța spre interesul public. Acest lucru s-a și întâmplat. Nu este o etapă foarte ușoară pentru noi, dar prin această decizie am asigurat corpul de procurori, dar și societatea că vom acționa extrem de responsabil. Ne-am asumat responsabilitatea de a pune punct și de a regândi regulile viitorului concurs. Trebuie să fie un exercițiu previzibil, clar și accesibil. E nevoie de un concurs bazat pe meritocrație”, a conchis Dumitru Obadă.
Amintim că CSP a publicat miercuri, la solicitarea candidaților Ion Munteanu, Igor Demciucin și Octavian Iachimovschi, borderoul cu notele primite de cei patru candidați la funcția de procuror general în cadrul probei interviului, desfășurată pe 22 februarie curent.
Potrivit borderoului, cea mai mare notă a fost obținută de actualul procuror general interimar, Ion Munteanu – 9,5. Această notă i-a fost acordată de către președintele CSP, Dumitru Obadă. Munteanu putea fi candidatul cu cel mai mare punctaj, dacă nu era taxat membra CSP, Olesea Vîrlan. Aceasta i-a acordat lui Munteanu nota 3,5.
De partea cealaltă, Octavian Iachimovschi a fost notat cu 9,33 de către Dumitru Obadă și Andrei Cebotari și cu 8,33 de către ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Punctajele membrilor CSP acordate celor patru candidați la funcția de procuror general:
Octavian Iachimovschi – 8,53;
Igor Demciucin - 8,19;
Ion Munteanu – 8,16;
Andrei Coca – 4,72.
Președinta R. Moldova se va adresa, în PREMIERĂ, Consiliului NATO, la Bruxelles. Mark Rutte: „Puteți fi siguri că R. Moldova este foarte mult prezentă pe radarul nostru NATO”
Veste bună pentru români, inclusiv pentru cei din R. Moldova: Austria anunţă că este de acord cu aderarea deplină a Bulgariei şi României la Schengen
Postul vamal Leușeni, modernizat cu sprijinul UE: Drum de acces a fost reabilitat, pavilioane pe sensul de intrare în republică - construite, iar clădirea administrativă - reparată