22:34:59 17.06.2024
Stiri

DOC // Procurorii spun că ar fi DICRIMINAȚI în raport cu judecătorii și MINIȘTRI și solicită SALARII mai mari: „A fost extinsă încărcătura profesională din activitatea procurorilor, iar efortul trebuie remunerat cu un salariu corespunzător”

Actualitate 06.06.2023 13:40 Vizualizări1503 Autor: Ziarul National
DOC // Procurorii spun că ar fi DICRIMINAȚI în raport cu judecătorii și MINIȘTRI și solicită SALARII mai mari: „A fost extinsă încărcătura profesională din activitatea procurorilor, iar efortul trebuie remunerat cu un salariu corespunzător”


Procurorii din R. Moldova susțin că ar fi discriminați în raport cu judecătorii și miniștri, care urmează să primească salarii de până la 50 000 de lei pe lună. În acest sens, membrii Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) au remis Parlamentului o scrisoare, prin care își exprimă indignarea vizavi de modificările la Legea bugetului de stat pentru anul 2023, care au fost adoptate recent de Guvernul Recean.

Potrivit CSP, redacția actuală a proiectului, în varianta aprobată de Guvernul Recean, „creează premisele și riscul instituirii unei discriminări în raport cu salarizarea procurorilor, ceea ce nu este compatibil nici cu esența principiilor de drept, dar nici cu practicile consacrate circumscrise subiectului”.

„Pe parcursul ultimilor ani, procurorii au fost lipsiți de mai multe garanții sociale - dreptul la locuință de serviciu, dreptul la vârsta de pensionare, dreptul la stabilirea cuantumului pensiei, dreptul la călătorii gratuite în transportul public etc., iar condițiile răspunderii disciplinare au fost înăsprite. Toate acestea au fost reduse inclusiv și sub justificarea majorării salariale, care, prin prezentul proiect, tot a fost neglijată. A fost generat un impact negativ asupra prestației profesionale. Pe de altă parte, în ultima perioadă au existat mai multe modificări legislative care au extins încărcătura profesională din activitatea procurorilor, fiindu-le adăugate în competență exclusivă investigarea mai multor infracțiuni și realizarea de acțiuni procesuale, iar respectivul efort trebuie să aibă ca și contrabalanță un salariu corespunzător și o stabilitate în evoluția practicilor de retribuire a muncii efectuate”, se arată în scrisoarea CSP.

Amintim că miniștrii și unii judecători vor beneficia de salarii mai mari începând cu 1 iulie 2023. Conform modificărilor operate de Guvern, indicele de referință pentru leafa de ministru ajunge la 3 600 de lei (salariu de circa 50 000 de lei). Același indicator se va referi și la vicepremier, dar și la secretarul de stat al Guvernului. Pentru comparație, actualmente, valoarea de referință pentru ultima funcție este de 1 800 de lei.

Comparativ cu prevederile stabilite la 1 ianuarie 2023, și judecătorii de la Consiliul Superior al Magistraturii și Curții Supreme de Justiție vor avea salarii mai mari. La început de an, valoarea de referință la CSM și CSJ era de 2 600 de lei. Conform modificărilor efectuate la Legea bugetului de stat pentru anul 2023, indicatorul urmează să crească 3 000 de lei.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Pentru cine sună ala...

14.06.2024 09:03 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce diferă preferi...

10.06.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Europenii vor schimb...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md