08:03:39 24.05.2024
Stiri

Un nou ULTIMATUM anunțat de fermierii din PMAN. „Joi așteptăm răspunsul FINAL privind compensațiile promise de autorități și instituirea MORATORIULUI ce ține de executarea silită a fermierilor”

Actualitate 28.11.2023 17:54 Vizualizări1754 Autor: Ziarul National
Un nou ULTIMATUM anunțat de fermierii din PMAN. „Joi așteptăm răspunsul FINAL privind compensațiile promise de autorități și instituirea MORATORIULUI ce ține de executarea silită a fermierilor”


După o ședință de două ore, fermierii din Piața Marii Adunări Naționale (PMAN) și conducerea Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) nu au ajuns marţi la un acord final privind îndeplinirea revendicărilor înaintate de protestatari.

Nemulțumiți de tărăgănarea lucrurilor, unii fermieri au propus ca în această seară sau mâine dimineață să fie organizat un marș cu tractoare pe străzile capitalei. Totuși, conducerea Asociației „Forța Fermierilor” este dispusă să aștepte până joi luarea unor decizii ferme, care să fie anunțată în PMAN de prim-ministrul Dorin Recean și ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea.

CITIȚI și GALERIE FOTO // Piața Marii Adunări Naționale ocupată de TRACTOARE: „Cerem compensații pentru salvarea ramurii”

„Impresia noastră, după ședința de astăzi, e că se trage de timp. La discuțiile de astăzi au fost invitați reprezentanții băncilor, furnizorilor. Nu au fost responsabili de la Banca Națională a Moldovei. Aceste soluții pe care le propun băncile, executorii, administratorii sau furnizorii erau, poate, valabile în luna iulie, atunci când încă nu era pornit procesul de executare silită a unor fermieri. Din păcate, nu a fost niciun reprezentant al organizațiilor de microfinanțare, de pe urma cărora fermierii suferă cel mai mult. Ni s-a prezentat proiectul dispoziției Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE), prin care se instituie un moratoriu la calcularea penalităților, executarea silită și intentarea proceselor de insolvabilitate în raport cu agricultorii micro, mici și mijlocii. Dar este un document destul de crud. În ultimele cinci zile, putea fi elaborat un document mai bun”, a declarat unul dintre liderii protestatarilor, Alexandr Slusari, după ședința de la MAIA.

Potrivit lui Slusari, fiecare zi pierdută reprezintă o adevărată tragedie pentru mulți fermieri, care riscă să piardă toate bunurile lor.

„Există voci care spun să pornim tractoarele azi seara sau mâine dimineața… Dar până la urmă s-a decis că așteptăm până joi, atunci când urmează să ni se ofere un răspuns în privința compensațiilor și moratoriului. Vom trimite mâine propunerile noastre, iar joi așteptăm răspunsul premierului și ministrului Agriculturii”, a punctat Slusari.

Dacă până joi nu va fi nicio decizie în privința revendicărilor, atunci vor avea loc marșuri cu cele 200 de tractoare pe străzile capitalei.

„Joi, la 11.00, toți fermierii sunt chemați în PMAN. Îi vom aștepta pe premierul Dorin Recean și ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea. Cei doi trebuie să ne ofere un răspuns în privința compensațiilor promise și când va fi aprobată dispoziția CSE în privința moratoriului. Dacă acest lucru nu se întâmplă sau răspunsul va fi iarăși tărăgănat, atunci agricultorii vor porni tractoarele. Asta e poziția Asociației „Forța Fermierilor”, după ședința de astăzi. Conform declarației înaintate Primăriei Chișinău, noi avem dreptul să facem zilnic câte două marșuri. Noi nu mai avem timp să așteptăm. Fermierii sunt vânați de organizațiile de microfinanțare, fiecare zi îi costă foarte mult pe aceștia”, a conchis Slusari.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.05.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Vor circula tancuril...

17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md