09:18:12 12.08.2020
 
Stiri

Guvernatorul Cioclea, despre RECUPERAREA miliardului furat: „E greu de recuperat toți banii lichizi, pentru că e de ajuns un click ca banii să FUGĂ”

Anticorupție 25.04.2018 16:40 Vizualizări3011 Autor: Ziarul National
Guvernatorul Cioclea, despre RECUPERAREA miliardului furat: „E greu de recuperat toți banii lichizi, pentru că e de ajuns un click ca banii să FUGĂ” dw.com


Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Sergiu Cioclea, afirmă că până acum au fost recuperate în jur de 50 de milioane de active din toți banii sustrași din sistemul bancar, ceea ce denotă că ancheta nu e deloc ușoară. Declarația a fost făcută astăzi în cadrul ședinței Comisiei economie, buget și finanțe, în timpul audierilor privind situația în sectorul financiar-bancar.

Unii membri ai comisiei l-au întrebat pe Sergiu Cioclea de ce până acum nu ar fi fost recuperat niciun dolar din banii furați din sistemul bancar acum trei ani și de ce durează atât de mult acest proces.

Cioclea s-a apărat și a menționat că BNM nu e organ de anchetă. „Trebuie să recunoaștem că frauda a fost foarte complexă. Se vede chiar din sinteză, care e o premieră pentru domeniu. Sinteza arată că cei de la „Kroll” au identificat doar 50 de milioane de active, ceea ce dovedește că ancheta nu e deloc ușoară.E greu de recuperat toți banii lichizi, pentru că e de ajuns un click ca banii să „fugă”. Trebuie de luat în considerație și legislația țărilor unde au ajuns acești bani. E nevoie și de negocieri cu acele țări”, a menționat acesta.

De asemenea, guvernatorul a precizat că nu toți cei care figurează în lista „Kroll” ar fi vinovați. „Nu toți din listă sunt vinovați, unele sume sunt extrem de mici. Am absolută încredere în competența „Kroll”. Dosarul a fost transmis integral procuraturii. Frica mea este ca lumea să nu creadă că dacă omul nu e în lista „Kroll”, înseamnă că este curat. Sunt oameni, care deși pot fi implicați, nu apar în listă. Asta pentru că banii s-au dus în China, în Rusia, în Lituania. Noi am făcut partea noastră de lucru și vom asista anchetă. Nu suntem noi abilitați să spunem că acesta e vinovat și acesta nu”, a adăugat Sergiu Cioclea.

Cu referire la situația în sectorul financiar-bancar pe segmentul băncilor care se află în proces de lichidare, Sergiu Cioclea a declarat că, din data retragerii licențelor „Băncii de Economii”, „Băncii Sociale” și „Unibank”, au fost încasate mijloace bănești în sumă totală de peste 1,048 de miliarde de lei.

„45 % din încasări revin „Băncii de Economii”, 42 la sută – „Băncii Sociale” și 13% - „Unibank”. Acestea se referă atât la creditele rambursate de către debitori benevol, cât și la credite dubioase și compromise rambursate prin intermediul procedurilor forțate de recuperare”, a precizat oficialul.

Totodată, 17% sau circa 176 de milioane de lei reprezintă încasările din vânzarea activelor aflate în proprietatea băncilor, precum imobilele aferente oficiilor bancare, mijloacele de transport etc. Astfel, până în prezent, lichidatorii băncilor au achitat Ministerului Finanțelor 1 miliard 115 milioane de lei din datorii, ceea ce constituie aproximativ 8% din totalul creditelor de urgență acordate.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Cornel 25.04.2018 18:38

Oricum sunt sigur că cei de la Kroll vor recupera acești bani, poate nu 100%, dar 75-80% vor reveni în țară !

miroslav 25.04.2018 18:38

nu o sa ma mir deloc daca o suma buna din acei bani au fost deja cheltuiti de Nastase pentru proteste!

Teodor 25.04.2018 19:05

Filat, Shor, Platon si Maia Sandu se pricep foarte bine la scheme economice, asa ca nustiu daca miliardul pisdit de ei va fi reintors in totalitate.

Mihai 25.04.2018 19:33

Miliardul a fost furat cu largul concurs al mafiei lui Plohis,care a dovedit implicarea sa in acest caz prin protejarea celor vinovati ca au permis furtul.Candu chiar i-a multumit lui Dragutanu,in loc ca acela sa fie anchetat...

pumnal 25.04.2018 19:45

spunetii asta Maiei ca ea cu Filat cafeau klik si zburau diun bani nostri, pizda mami ei.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
10.08.2020 09:21 Nicolae Negru Nicolae Negru // Lukașenko-Dodon, ase...

07.08.2020 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Dodon nu a mers din ...

03.08.2020 09:34 Nicolae Negru Nicolae Negru // Lukașenko va concura...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile prezidențiale, programate să aibă loc pe 1 noiembrie 2020, trebuie amânate din cauza pandemiei de COVID-19?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md