18:28:45 25.09.2022
Stiri

Dodon riscă prima CONDAMNARE, după ce procurorii au prezentat PROBE care ar demonstra că dânsul ar fi prejudiciat statul cu circa 124 de MILIOANE de lei

Actualitate 09.09.2022 15:47 Vizualizări28785 Autor: Ziarul National
Dodon riscă prima CONDAMNARE, după ce procurorii au prezentat PROBE care ar demonstra că dânsul ar fi prejudiciat statul cu circa 124 de MILIOANE de lei


Procuratura Generală a finalizat urmărirea penală în dosarul „Energocom”, iar astăzi a trimis toate probele la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani. Principalul învinuit în acest dosar este Igor Dodon, care, prin deciziile sale, ar fi prejudiciat statul cu circa 124 de milioane de lei.

Potrivit Procuraturii, urmărirea penală în dosarul „Energocom” a fost finalizată acum o lună, pe 9 august, iar în această perioadă Dodon și avocaților lui au luat cunoștință cu materialele cauzei penale.

Citește și: VIDEO // Probleme mari pentru Dodon. Un fost consilier PREZIDENȚIAL prezintă PROBE noi despre schema privind importul de energie electrică din Ucraina: „Prejudiciul este de 14,5 milioane de dolari, iar 50% au ajuns la un offshore al lui Plahotniuc”

După ce au luat văzut materialele cauzei penale, apărarea a formulat cereri și demersuri pentru completarea urmăririi penale. După examinarea lor, procurorii au întocmit rechizitoriul și au expediat dosarul în instanța de judecată.

Fostului șef de stat i se incriminează săvârșirea infracțiunii de depășire a atribuțiilor de serviciu de către o persoană cu funcție de demnitate publică, în interesul unui grup criminal organizat. Învinuirea formulată fostului șef de stat se referă la acțiunile acestuia din perioada anilor 2008-2009, atunci când a deținut funcția de vicepremier, ministru al Economiei și Comerțului.

Citește și: Procuratura Generală, DETALII despre „BĂNUITUL” Igor Dodon: Suspectat că ar fi acționat în interesul unui grup CRIMINAL organizat. Replica socialistului: „Băi băieți, liniștiți-vă... 14 ani în urmă, căutați nu știu ce...”

Mai exact, acesta este învinuit că, din poziția pe care o avea la acel moment, în perioada lunii mai 2008 a semnat avizul care a favorizat încheierea de către directorul general al SA „Energocom” cu o companie din Ungaria a unui contract privind procurarea energiei electrice pentru R. Moldova, în volum de 2 320 000 000 kw/h, pentru perioada lunilor mai 2008 - iunie 2009.

Acest lucru s-ar fi făcut contrar prevederilor legale ce viza la acel moment activitatea autorității publice centrale de administrare a energeticii în persoana Ministerului Economiei și Comerțului și în special atribuțiile funcționale al Ministrului Economiei și Comerțului, susțin procurorii.

Potrivit prevederilor contractului încheiat cu compania din Ungaria, prețul energiei electrice pentru perioada lunilor mai-septembrie 2008 a constituit 0,053 de dolari SUA pentru 1 kw/h, și respectiv de 0,058 de dolari SUA pentru 1 kw/h pentru energia electrică livrată în perioada de timp cuprinsă între lunile octombrie 2008 – iunie 2009, deși SA „Energocom” avea deja negociate și încheiate două contracte de furnizare a energiei electrice la un preț mai ieftin cu 29%.

Urmare a acțiunilor nominalizate, statului, în persoana SA ,,Energocom”, i-au fost cauzate daune în proporții deosebit de mari în valoare de 11 927 173 de dolari americani, echivalentul a 123 957 916 lei. Aceste mijloace bănești au fost transferate ulterior pe conturile unor companii off-shore.

„În cadrul urmăriri penale au fost obținute probe, care dovedesc caracterul prejudiciabil al contractului de achiziție a energiei electrice nominalizat supra, încheiat în detrimentul intereselor statului și anume existența la acel moment a contractelor de furnizare a energiei electrice încheiate de către ЗАО ,,Молдавская ГРЭС” cu agenți economici din străinătate la prețuri mult mai mici decât prețul de achiziție a energiei electrice de către SA „Energocom” de la compania din Ungaria. Concomitent, aceste acțiuni au dus la majorarea tarifelor la energia electrică, afectând drepturilor consumatorilor finali, cetățeni ai R. Moldova”, se arată în comunicatul Procuraturii Generale.

De menționat că Igor Dodon respinge acuzațiile, menționând că abia așteaptă că să-și demonstreze nevinovăția în instanța de judecată.

Amintim că Dodon este cercetat penal și în alte patru capete de acuzare, inclusiv îmbogățire ilicită și trădare de patrie. Din luna mai acesta se află în arest la domiciliu.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante

Miticu Mitica 10.09.2022 09:26

Dar dosarul kulioc pe cand ? Dar acela cand spune cu gura lui ça face dosare la Moscova ? Tradatorul !!! Pana mai ieri spuneam ça adevaratii tradatori sunt cei Care isibtradeaza neamul. Dar nu este corect !!! Tradatori sunt toti cei Care isi tradeaza tara !!! Igor Dodon , Batrzncea, Nivhiforciuc, Furculita Sint lafel de tradatori, fiecare in felul lui. Transnistrenii sunt,atata timp cat sunt nascuti aici si au cetztenie , dar mai ales gagauzii. Nu ar fi rau sa fie bagati vreo 10 la puscarie asa ça exemplu.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
23.09.2022 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Un test pentru intel...

21.09.2022 13:53 Ziarul National Nicolae Negru, despre zăngănitul arme...

19.09.2022 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Șor își scoate din n...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că fostul președinte Igor Dodon trebuie investigat penal pentru TRĂDARE de PATRIE și CORUPȚIE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md