23:49:39 24.06.2024
Stiri

Procuratura Generală, DETALII despre „BĂNUITUL” Igor Dodon: Suspectat că ar fi acționat în interesul unui grup CRIMINAL organizat. Replica socialistului: „Băi băieți, liniștiți-vă... 14 ani în urmă, căutați nu știu ce...”

Actualitate 29.12.2021 15:38 Vizualizări5597 Autor: Ziarul National
Procuratura Generală, DETALII despre „BĂNUITUL” Igor Dodon: Suspectat că ar fi acționat în interesul unui grup CRIMINAL organizat. Replica socialistului: „Băi băieți, liniștiți-vă... 14 ani în urmă, căutați nu știu ce...”


Fostul ministru al Economiei și Comerțului pe timpul guvernării comuniste, Igor Dodon, a fost recunoscut astăzi în calitate de bănuit în dosarul „Energocom”. Acesta este suspectat că, în perioada anilor 2008 - 2009, și-ar fi depășit atribuțiile de serviciu în interesul unui grup criminal organizat.

Ex-președintele R. Moldova, Igor Dodon, s-a prezentat astăzi în fața procurorilor, însă a refuzat să ofere declarații.

„Remarcăm că, în cadrul audierilor de astăzi, Igor Dodon nu și-a recunoscut vina în săvârșirea faptei de care este bănuit. Concomitent, dumnealui pentru ziua de azi nu a dat careva declarații, solicitând acordarea unui termen pentru a discuta cu apărătorii săi și a se pregăti de audieri, ținând cont de complexitatea cazului”, se arată într-un comunicat de presă al Procuraturii Generale.

Citește și: VIDEO // Probleme mari pentru Dodon. Un fost consilier PREZIDENȚIAL prezintă PROBE noi despre schema privind importul de energie electrică din Ucraina: „Prejudiciul este de 14,5 milioane de dolari, iar 50% au ajuns la un offshore al lui Plahotniuc”

Astfel, în privința lui Igor Dodon a fost aplicată măsura procesuală de constrângere sub formă de obligarea de a se prezenta la organul de urmărire penală.

Procuratura subliniază că bănuiala adusă lui Igor Dodon este legată de activitatea acestuia din perioada anilor 2008 - 2009, atunci când a deținut funcția de prim-viceprim-ministru, ministru al Economiei și Comerțului în Guvernul condus de Zinaida Greceanîi.

Mai exact, din poziția pe care o avea la acel moment, Dodon a eliberat avizul în baza căruia, în mai 2008, a fost semnat contractul privind procurarea energiei electrice pentru R. Moldova, în condițiile în care SA „Energocom” avea deja negociate și încheiate două contracte de furnizare a energiei electrice la un preț mai ieftin cu 29%.

Urmare a acțiunilor nominalizate, statului, reprezentat de SA „Energocom”, i-au fost cauzate daune în proporții deosebit de mari în valoare de 11 927 173 de dolari, echivalentul a 123 957 916 de lei, bani care au fost transferați ulterior pe conturile unor companii off-shore.

Concomitent, aceste acțiuni au dus la majorarea tarifelor la energia electrică, afectând drepturilor consumatorilor finali, cetățeni ai R. Moldova, conchide sursa citată.

La rândul său, Igor Dodon afirmă că, prin invitarea lui la audieri, actuala guvernare „încearcă să schimbe accentele înainte de Anul Nou”.

„Se putea de discutat și după Anul Nou, nimeni nu fuge nicăieri. S-a dorit anume astăzi, cu două zile înainte de Anul Nou, ca oamenii să aibă ce discuta (Dodon a fost chemat la audieri inițial pe 27 decembrie, dar a plecat din republică atunci - n.r.). Încearcă să acopere nemulțumirea societății legată de creșterea prețurilor. Eu îi înțeleg. Dar n-o să-i ajute. Acum încearcă să speculeze. Băi băieți, liniștiți-vă... 14 ani în urmă, căutați nu știu ce. Cu tentative de acestea m-am mai ciocnit cu patru ani în urmă”, a spus Dodon, după ce a ieșit astăzi de la audieri.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
24.06.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Scepticii și cobitorii

21.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cu Europa sau cu Asi...

18.06.2024 15:59 Ziarul National Nicolae Enciu // „Au început trecerea...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md