DOC // CSE a pus în aplicare SANCȚIUNILE adoptate de SUA în privința lui Plahotniuc și Șor. Ce urmează să întreprindă SIS, dar și alte instituții ale statului
Comisia pentru Situații Excepționale (CSE), prezidată de prim-ministra Natalia Gavrilița, a adoptat luni-seară mai multe decizii ce vizează punerea în aplicare în R. Moldova a sancțiunilor internaționale aprobate de Oficiul pentru Controlul Activelor Străine (OFAC) al Trezoreriei americane în privința a 21 de persoane și entități implicate în acte de corupție, care au adus prejudicii grave R. Moldova și cetățenilor ei.
În acest sens, activitatea persoanelor fizice și juridice, incluse în lista sancțiunilor SUA pentru campaniile persistente de influențare malignă și acte de corupție, va fi strict monitorizată și în R. Moldova.
Astfel, entitățile raportoare vor aplica măsuri de precauție sporită privind tranzacțiile ce nu corespund activității zilnice a persoanelor supuse sancțiunilor, precum și a persoanelor în privința cărora există suspiciuni că sunt asociate acestora.
Lista celor din urmă va fi elaborată și actualizată de către Serviciul de Informații și Securitate (SIS), care va colabora în acest sens cu Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, Banca Națională a Moldovei și alte autorități publice cu competențe incidente în domeniul dat.
De asemenea, entitățile raportoare se vor abține de la executarea activităților și tranzacțiilor, inclusiv a celor ce țin de achitarea dividendelor, înstrăinarea de bunuri imobile, mobile și valori mobiliare, realizate de către persoanele vizate, pentru un termen de până la 5 zile lucrătoare.
În același timp, Agenția Servicii Publice, Depozitarul Central Unic, Comisia Națională a Pieței Financiare și alte persoane juridice învestite cu drept de înregistrare/dispunere a bunurilor şi drepturilor, inclusiv asupra cotelor-părţi în capitalul social al persoanelor juridice, se vor abține de la executarea oricăror activități ce ar facilita transferul și/sau convertirea acestora pentru persoanele vizate.
Entitățile vor informa despre acțiunile inițiate, imediat sau nu mai târziu de 24 de ore, Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor.
La rândul său, Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor va emite decizii de sistare atât a executării activităților și tranzacțiilor cu bunuri, inclusiv mijloace financiare, cote-părţi în capitalul social al persoanelor juridice, cât şi a înregistrării drepturilor asupra acestora, pe un termen de până la 30 de zile lucrătoare. Serviciul va informa Guvernul despre toate măsurile întreprinse.
Principalele persoane vizate în „Global Magnitsky Act” sunt Vlad Plahotniuc și Ilan Șor. Ultimul ar fi complice la acțiunile de subminare a statului de drept, în beneficiul Rusiei. Acum cei doi nu vor mai putea deschide conturi bancare și efectua tranzacții în dolari nicăieri în lume, iar banii pe care îi dețin vor fi arestați.
O criză mondială despre care nimeni nu vorbește bate la ușă. Urmează un colaps major pentru jumătate dintre cele mai mari economii ale lumii. Problema există și în R. Moldova
DECLARAȚIE // NATO, cea mai bună garanţie împotriva războiului
Aparatul electrocasnic care consumă într-un minut cât 475 de becuri. Este aproape în fiecare casă din R. Moldova